Popstjerne ville kaldes ’de’ og ’dem’ – nu vil hun kaldes 'hun' og 'hende' igen

Det er et år siden, at sanger Demi Lovato fortalte, at hun foretrak at blive kaldt 'de' og 'dem'.

’Hun’, ’hende’, ’hendes’.

Popstjernen Demi Lovato har valgt, at hun igen vil bruge den slags pronominer.

For nylig har jeg følt mig mere feminin

Demi Lovato, sanger

Det siger den 29-årige sanger et år efter, at hun fortalte, at hun identificerede sig som nonbinær. Dengang sagde hun, at hun foretrak at blive kaldt ’de’ og ’dem’.

Men nu vil hun altså kaldes ’hun’ og ’hende’ igen, ligesom folk fortsat gerne må kalde hende 'de' og 'dem'.

- For nylig har jeg følt mig mere feminin, og derfor har jeg adopteret hun/hende igen, lyder det fra 'Sorry not sorry'-sangeren ifølge Page Six:

Hun fortæller samtidig, at hun tidligere identificerede sig som ’de’ og ’dem’, fordi hendes kønsidentitet var "ret flydende".

- Da jeg stod over for valget om at gå ind på et toilet, og der stod "kvinder" og "mænd", følte jeg ikke, at der var et toilet til mig, fordi jeg ikke nødvendigvis følte mig som en kvinde, forklarer hun.

"Sit sande jeg"

Det var i maj 2021, at Demi Lovato – der har solgt over 24 millioner album i USA – fortalte, at hun identificerede sig som nonbinær. Dengang blev hun kaldt en rollemodel – blandt andet af andre LGBTQ-personer.

Nonbinær

Nonbinær er en forståelse af, at kønnet består af en stor variation af kønsidentiteter eller kønsudtryk, som ikke passer ind i en binær kønsforståelse. 

Det betyder, at man anser køn som mere og andet end udelukkende mandligt og kvindeligt. En person kan altså identificere sig som begge køn, ingen af dem eller noget mellem de to.

- Det giver dem (andre nonbinære, red.) noget at se op til, lød det fra Sølve Storm Falkenberg, der er psykolog og nonbinær, til TV 2.

Demi Lovato fortalte, at hun håbede at inspirere andre ved at stå frem som nonbinær.

- Jeg gør det her for dem derude, som ikke har haft muligheden for at dele, hvem de er inderst inde med dem, de elsker. Bliv ved med at leve som dit sande jeg, sagde Demi Lovato i en video på sociale medier i maj 2021.

Et par måneder senere i august 2021 fortalte hun, at det var en ”kæmpe omvæltning” at skifte pronominer. Dengang sagde hun også, at hun måske ville ændre pronominer igen.

- Der kommer måske et tidspunkt, hvor jeg identificerer mig som trans eller noget helt andet, sagde popstjernen.

Er nonbinære umoderne?

I dag ønsker Demo Lovato både at blive kaldt "hun", "hende", "de" og "dem". Men det er ikke alle, der bakker op om stjernens skifte og flydende identitet.

Twitter skriver den amerikanske youtuber Blaire White: "Mange af de børn, hun har hjulpet med at oplyse om at være transkønnet, er ikke lige så heldige og vil ikke kunne gå igennem det samme uden at miste kropsdele".

Imens skriver en anden, at "det virker, som om det er ved at blive umoderne at være nonbinær".

Andre har dog mere opbakning til 'Sorry not sorry'-sangeren og skriver, at hendes søgen efter identitet er helt fair. "Køn er ikke sort/hvid", skriver den 17-årige queeraktivist Will Larkins på Twitter.