Underholdning

Han blev verdens største teenageidol og lod masken falde - hvor stor er Justin Bieber i dag?

Justin Bieber ramte bunden i 2017 og gjorde comeback som genfødt kristen og gift mand. TV 2 tegner et portræt af den Smukfest-aktuelle popstjerne.

Der findes berømte popstjerner, og så findes der Justin Bieber.

Den 28-årige canadier, der onsdag optræder på Smukfest, har været et af de mest kendte mennesker på planeten, siden han var teenager, og er blandt de bedst sælgende artister i 2010'erne, kun overgået af Ed Sheeran, Drake og Adele.

Justin Bieber har haft talrige offentlige nedture, skandaler og møgsager, og har i perioder trukket sig fra rampelyset. I dag er verdensstjernen tilbage på en udsolgt verdensturné med sit anmelderroste album 'Justice'. Han er blevet ædru, har vendt sig mod Gud og har fundet kærligheden med sin hustru, supermodel Hailey Bieber.

Sammen med Nynne Givskov, radiovært på P3, tegner TV 2 et portræt af popstjernen, der onsdag spiller på Bøgescenen.

- Ingen har nogensinde været så berømt

Allerførste gang, at verden hørte Justin Biebers stemme, var i en video, som hans mor, Pattie Mallette, uploadede til Youtube i 2007.

Dengang havde videoplatformen kun et par år på bagen, men det var her, at produceren Scott 'Scooter' Braun fandt det 13-årige talent. Han fløj den canadiske teenager til et studie i Atlanta, hvor han introducerede ham for R&B-kunstneren Usher, og i 2009 udgav Justin Bieber sin første single, 'One time', og senere ep'en 'My world'.

Hvis man er i tvivl om, hvordan popmaskinen ser ud, skal man bare se på Justin Bieber

Nynne Givskov, radiovært på P3

Det var dog først med sit første studiealbum, 'My world 2.0', og særligt singlen 'Baby', at Justin Bieber for alvor slog sit navn fast.

Som kun 16-årig tog Justin Bieber for første gang på verdensturné og blev med ét superkendt i en skala, verden ikke havde set magen til før.

Ifølge Nynne Givskov er Justin Biebers karriere et klassisk eksempel på, hvad der sker med et ungt stortalent, der kommer ind i "popmaskinen".

- Hvis man er i tvivl om, hvordan popmaskinen ser ud, skal man bare se på Justin Bieber. I starten var han et helt poleret produkt, der blev solgt som strømlinet teenageidol, der tilpassede sin musik til fansene. Han gik fra total puppy love til den mere sexede bad boy, i takt med at hans fans blev ældre, siger Nynne Givskov.

Ifølge hende blev Justin Bieber også bag kulissen påvirket af, hvad popmaskinen gør ved særligt helt unge mennesker.

- Han var et meget ungt menneske uden noget normalt i sit liv at holde fast i. Det knækker de fleste, og det knækkede også ham.

I Youtube-dokumentaren om Justin Biebers tilbagevenden til musikken, 'Seasons', har Scooter Braun, der stadig er manager for Justin Bieber, sat ord på, hvad den unge Bieber var igennem. Ifølge ham er ingen hverken før eller siden blevet berømt på samme måde, som Justin Bieber blev det med rekordfart.

- Ingen i verdenshistorien er nogensinde vokset op på samme måde som Justin Bieber. Ingen har nogensinde været så berømt, siger Scooter Braun i dokumentaren.

Masken krakelerede

Historien om Justin Biebers fald fra tinderne er veldokumenteret, og da han blev anholdt for spirituskørsel i 2014, gik hans forbryderfoto hurtigt viralt.

Justin Bieber, der på det tidspunkt var 19 år, havde kørt hasarderet og modsat sig anholdelse, men blev løsladt mod kaution.

I den periode skortede det ikke med møgsager for sangeren, der blandt andet kom i unåde for at kaste æg på sin nabos hus, besøge et bordel i Brasilien, tisse i en spand på en restaurant og for at efterlade sin kælekapucinerabe Mally i Tyskland, hvis man bare skal nævne nogle af de mest opsigtsvækkende eksempler.

Det hele skred for ham, men han blev også mere ægte

Nynne Givskov, P3

Sangeren har siden åbnet op om, at han i lange perioder havde et højt forbrug af alkohol og stoffer.

I en periode levede han så meget på kanten, at hans livvagter måtte tjekke hver nat, om han stadig havde en puls, fortalte stjernen til GQ i 2021. Et interview, hvor han også udtrykte, at han føler skam over sin fortid.

Ifølge Nynne Givskov begyndte den blankpolerede facade langsomt at krakelere i årene omkring Justin Biebers turné med det anmelderroste album 'Purpose' fra 2015.

- Jeg gik fra hans koncert i København i 2016 med en følelse af, at det var et overgreb at have købt billet til at se en mand, der med al tydelighed ikke havde det godt, siger Nynne Givskov.

Men det specielle ved den tid var ifølge radioværten også, at han blev mere autentisk.

- Det hele skred for ham, men han blev også mere ægte og lod masken falde lidt, tilføjer hun.

Rock bottom – og genfødsel

I interviewet med GQ fra 2021 fortæller Justin Bieber, at han ramte bunden i 2017, hvor han abrupt afbrød sin 'Purpose'-turne. En aflysning, der ifølge stjernen kostede ham “et kæmpe beløb. Penge, ingen mennesker ville sige nej til".

I tiden efter søgte Justin Bieber tilbage mod religionen, og ifølge ham er det Gud og hans ægteskab med Hailey Bieber, der har ført ham tilbage på ret kurs. Det har sangeren sagt til GQ.

I 2020 gjorde han comeback med albummet 'Changes', og året efter fulgte han op med 'Justice', som er blevet kaldt hans bedste album til dato.

Siden sit comeback er stjernen også begyndt at åbne op om, hvor meget hans barndom i rampelyset har påvirket ham.

Det har ifølge Bieber selv gjort ham overbeskyttende over for andre unge musikere. Særligt veninden Billie Eilish, der brød igennem som 13-årig med hitsangen 'Ocean eyes'.

I et interview med Apple Music i 2020 satte Bieber ord på, hvordan han ser sig selv i 20-årige Eilish, og at han ønsker hende en anden karriere, end han selv fik.

- Det var svært for mig at være så ung i branchen og ikke vide, hvad man skulle gøre, mens alle siger, at de elsker dig, og vender ryggen til dig sekundet efter, lød det fra den grådkvalte stjerne i interviewet.

Stadig en kunstner i de øverste luftlag – i en ny kasse

I dag er Justin Bieber tilbage som popstjerne på fuldtid med sin verdensturne med albummet 'Justice'. En turne, der har et stop på Smukfest onsdag, og to koncerter i Royal Arena i marts, der blev totalt udsolgt på ti minutter.

Nynne Givskov mener stadig, at Justin Bieber på trods af sine nedture er en popstjerne af stor kaliber.

- Der er jo ikke længere Bieber fever, som der var engang. Men han er stadig i poppens absolutte superliga, og han er en kunstner, der altid vil sætte et aftryk, når han udgiver noget, siger Nynne Givskov.

Hun mener, at han i sin musikalske stil stadig er indbegrebet af samme "rå talent" i stemmen og samme poplyd. Noget har dog ændret sig.

- Da vi forlod ham sidst, var han stadig en bad boy. Nu er han virkelig blevet en good guy, så vi skal lige lære at putte ham i en ny kasse. Men Justin Bieber er Justin Bieber, og det lyder af ham.