Underholdning

Derfor er hitserien 'Stranger Things' så populær

En forsker peger blandt andet på, at de stærke kvindelige helte er mere komplekse og dermed taler ind i vores tid.

En vennegruppe i en amerikansk forstad i 80’erne.

Et parallelt univers fyldt med monstre.

En pige med overnaturlige evner.

Det er blot et par af ingredienserne i opskriften på hitserien 'Stranger Things', der fredag udkom med de ventede sidste afsnit af fjerde sæson.

Serien er så populær, at de mange forventningsfulde seere fredag morgen fik Netflix til at gå ned for en kort periode. Frustrationen fremgik af utallige opslag fra Twitter-brugere, der forgæves sad klar til at binge de sidste to afsnit.

’Stranger Things’ følger en gruppe teenagere i Hawkins, Indiana, og deres kamp mod onde dæmoner i parallelverdenen kaldet "The Upside Down".

Hitseriens første halvdel af fjerde sæson, der havde premiere 27. maj, fik seere verden over til at bruge over 930 millioner timer med øjnene klistret til skærmen i seriens første 28 dage på Netflix.

Femte og sidste sæson af serien har endnu ikke fået premieredato.

'Stranger Things' er også voldsomt populær i Danmark. TV 2 har spurgt en forsker og to fans hvorfor.

Taler ind i vores tid

Helle Kannik Haastrup, film og tv-serieforsker på Københavns Universitet, peger på flere årsager til seriens popularitet.

- Jeg tror, at det er en blanding af, at det er en god historie, og at den taler ind i vores tid ved at have de kvindelige helte i centrum på forskellige måder, siger forskeren og uddyber:

- De kvindelige helte er mere komplekse, fordi de er fejlbarlige. For eksempel har Eleven superkræfter, men hun bliver også mobbet og ikke alting lykkes for hende. Det skaber identifikation. Vi kan relatere, fordi det er alment menneskeligt.

Og netop de kvindelige karakterer er en af årsagerne til, at Rebecca Hegnbo Mejer er vild med 'Stranger Things'.

- Det er rart, at det ikke altid er manden, der redder dagen. Kvinder kan meget mere end bare at hjælpe til, og det viser kvinderne i serien, siger den 18-årige kvinde, der til daglig læser på EUX Business i Hillerød.

Ser serien med sin far

Rebecca Hegnbo Mejer er sammen med sin far kæmpe fan af serien. Faktisk har de aftalt at se de nye afsnit sammen fredag aften, og de har ofte drøftet udviklingen i serien.

- Jeg elsker serien, fordi den er så anderledes. Der er mindre kærlighed og mere spænding. Og så er det fedt at få et indblik i, hvordan det var dengang min far var barn, siger Rebecca Hegnbo Mejer.

Serieforsker Helle Kannik Haastrup peger også på det nostalgiske i, at seriens handling foregår i 80’erne, og at teenagere er de centrale aktører.

- Det er en coming-of-age fortælling med mange referencer til andre kendte film og serier, som de fleste af os kan relatere til, fortæller serieforskeren og peger på en række eksempler som for eksempel 'E.T.', 'Ringenes Herre' og 'Star Wars'.

- Karaktererne er for eksempel fortrolige med 'Ringenes Herre' i bogform, hvor de fleste i dag har set filmene, og derfor også kan genkende fortællingerne.

Og lige netop dét, er noget som Rebecca Hegnbo Mejers far fremhæver ved serien.

- Alle de ting, de laver i serien, har jeg også været igennem i min barndom. Jeg kørte på BMX-cykler med drengene, læste tegneserier, spillede rollespil og så film som 'E.T.' Også tøjet rammer plet, sådan så vi ud, siger 43-årige Kenn Strøh Mejer fra Frederiksværk.

Genkendelige karakterer

Til daglig arbejder Kenn Strøh Mejer som selvstændig, hvor han maler figurer fra spillet Warhammer. En hobby han har haft siden han var otte år gammel og selv spillede den slags spil som dreng, ligesom karaktererne i 'Stranger Things' spiller Dungeons and Dragons.

Særlig børnenes udvikling er ifølge Kenn Strøh Mejer noget af det bedste ved serien:

- Karakterudviklingen er enorm. Jeg elsker at se de her børn blive voksne, det er meget fascinerende. Og genkendeligt. Jeg kan huske dengang drengene i min egen vennegruppe pludselig begyndte at få andre interesser og opdage, at der var noget, der hed piger, siger Kenn Strøh Mejer.

Selvom serien umiddelbart har en gruppe børn og unge som hovedfokus, så appellerer den tilsyneladende bredt til både yngre og lidt ældre seere. Film og tv-serieforsker Helle Kannik Haastrup peger på nogle af de samme årsager som både far og datter har nævnt.

- Det skyldes nok, at der er flere interessante og nuancerede karakterer, der virkelig udvikler sig. Og så er der en interesse for det nostalgiske. Start 80’erne virker umiddelbart som en mere enkel tid, men det viser sig jo, at det er den slet ikke, siger Helle Kannik Haastrup og henviser til både konspirationsteorier og det politiske lag i fortællingen om Sovjetunionen.

'Stranger Things' sæson 1 til 4 ligger allerede på Netflix, men den femte og sidste sæson må de hungrende fans altså vente lidt på.