Hun er et af Danmarks skyggebørn - først som voksen forstod hun, hvad det betød
Eva Lund Rasmussen fra årets 'Bachelor' kæmper stadig med at vise sårbarhed. Årsagen ligger i hendes barndom – og hun deler den med mange.
Har du hørt betegnelsen "skyggebarn" før?
For Eva Lund Rasmussen blev det først for nylig en del af hendes ordforråd. Og det har på mange måder ændret hendes liv.
I årets 'Bachelor' fremstår hun som den sjove, glade kvinde, der skaber god stemning i gruppen, men den 29-årige deltager kæmper stadig med at vise sårbarhed, fordi hun selv er et skyggebarn.
Betegnelsen dækker nemlig over, at hun er vokset op med en søster, der har haft brug for ekstra støtte i hjemmet. I hendes tilfælde på grund af psykisk sygdom.
Som det velfungerende barn har Eva Lund Rasmussen derfor i nogen grad levet i "skyggen".
- Det handler ikke om at pege fingre ad min søster eller forældre, slår hun fast over for TV 2.
- Men jeg mener, at det er vigtigt, at vi snakker om, hvordan sygdom påvirker hele familier.
Det var først, da hun gik ned med stress, at hun selv forstod, hvordan hun egentlig er præget af sin opvækst.
Se, hvordan det går Eva til ugens roseceremoni i 'Bachelor' på TV 2 PLAY.
Hver sin indre kamp
Eva Lund Rasmussens søster er to år ældre end hende og har været i kontakt med psykiatrien det meste af sit liv.
Hun har været diagnosticeret med både skizofreni, personlighedsforstyrrelser og emotionel borderline og er blevet kaldt særligt sensitiv, men i mange år vidste familien ikke, præcist hvad der var galt.
Set fra lillesøsterens perspektiv var teksten i lægejournalen ikke nødvendig for at forstå problemerne.
- Min søster havde så meget indre kaos, at det flere gange om ugen udmundede i timelange vredesudbrud og skænderier, hvor tingene fløj rundt, fortæller Eva Lund Rasmussen om deres barndom.
Vreden var også til dyb frustration for storesøsteren, som efter udbruddene kom til "sig selv" og kunne hulke, at hun "bare ville være normal".
Det var tydeligt, at hun led. Derfor gav det kun sig selv for Eva Lund Rasmussen, at forældrenes opmærksomhed var forbeholdt søsteren.
Netop den reaktion er karakteristisk hos mange skyggebørn.
- Jeg blev lynhurtigt skarp til at afkode min søster og forældres behov. I min verden havde de brug for, at jeg var det gode og nemme barn, uddyber Eva Lund Rasmussen.
Det var ikke, fordi de overså Eva. Hun vidste bare ikke, om de kunne rumme, hvis hun var ked af det. Sammenlignet med storesøsteren var hendes problemer jo bagateller, følte hun.
Så hun lukkede helt ned for følelserne. Og tog en maske på.
Konsekvenser helt ind i voksenlivet
I sundhedsvæsenet er skyggebørn først for alvor kommet i fokus de seneste år.
Der er ikke kun øget opmærksomhed omkring børn, hvis søskende har psykiske diagnoser som adhd og angst, men også kroniske sygdomme eller ved kræftforløb i familien.
Fælles er, at skyggebørnene mere eller mindre bevidst undertrykker noget i sig selv for at hjælpe familien. Men konsekvenserne kan trække tråde ind i voksenlivet.
Sådan var det også for Eva Lund Rasmussen.
For reagerer man ikke på sine følelser over længere tid, mister man også fornemmelsen af dem.
- Jeg er meget ovre i andre menneskers følelser, inden jeg forholder mig til mine egne, siger hun.
Konsekvensen for hende kom først flere år efter, da hun var flyttet hjemmefra.
Glemte sig selv
Eva Lund Rasmussen var 26 år og havde et stort ansvar som restaurantchef i kæden Mash. Hun havde travlt og et stort ansvar hver dag, men hun mærkede ikke faresignalerne hos sig selv, før det ramlede.
Pludselig kunne hun ikke mere.
- Jeg er altid blevet kaldt arbejdsom, pligtopfyldende og en fighter. Nu kunne jeg gå fuldstændig i opløsning over de mindste ting. Jeg græd hele tiden, siger hun.
Det passede slet ikke med det billede, hun havde af sig selv. Skulle hun have stress?
- På det tidspunkt havde jeg ikke grædt, siden jeg var ti år gammel. I 16 år, siger Eva Lund Rasmussen.
Symptomerne blev så slemme, at hun til sidst så sig nødsaget til at sige op og passe på sig selv. Det føltes som et nederlag, men når hun ser tilbage, så rummer tiden også nøglen til at forstå sig selv.
Hun blev tvunget til at tage det alvorligt, og hun begyndte til psykolog og havde flere gode samtaler med sin mor. Samtaler, som blandt andet kredsede om døtrenes barndom.
Inden da havde Eva Lund Rasmussen aldrig hørt om skyggebørn. Så da hendes mor sendte en artikel om emnet, faldt der flere brikker på plads.
- Jeg blev klar over, at det hele hænger sammen. Hele mit liv har jeg tilsidesat mine egne behov for at gøre andre stolte. Om det har været mine forældre eller min chef, siger hun og konstaterer:
- Jeg fik stress, fordi jeg ikke kunne mærke min egen grænse.
Har påvirket hendes dating
I dag er Eva Lund Rasmussen meget bevidst om, hvad hun er formet af.
Hun bebrejder ikke sine forældre, for dengang hun voksede op, var der hverken viden eller fokus på skyggebørn. Og hun bebrejder heller ikke sin storesøster.
- Hun har de seneste år lært sig selv bedre at kende og forstår sine egne begrænsninger. Så hun er virkelig blomstret, har fået et arbejde og en kæreste, fortæller Eva Lund Rasmussen.
Hun arbejder selv med at få bedre kontakt til sine følelser. Blandt andet gennem sin uddannelse i kropsterapi samt som parterapeut og sexolog.
Det kan dog stadig være udfordrende for hende at dele eller vise, hvis hun kæmper med noget.
- Sidste år da min daværende kæreste slog op, gik der halvandet døgn, før jeg talte med nogen om det. Jeg tror, jeg reagerer sådan, fordi jeg i momentet ikke helt ved, hvordan jeg har det, siger hun.
Hendes store empati har også gjort det svært for hende at give klar besked, når hun har mistet interessen for en fyr, som hun har datet. Det er for ubehageligt at såre andres følelser, selvom det sommetider skal til.
Stolt af sin gråd
I 'Bachelor' blev emnet også bragt op under hendes date med bachelor Kasper Skak. Han bemærkede, at hendes glade og fjollede jeg godt kan opleves som en lidt "hård facade".
Under deres romsmagning forklarede Eva Lund Rasmussen, at det netop er et resultat af hendes barndom, der gør, at hun sjældent viser sårbarhed.
- Jeg er vokset op med, at jeg har skullet passe på mig selv, forklarede hun.
At hun de seneste år har fået øje på skyggebarnet i sig selv, har nu gjort en kæmpe forskel.
- Det har taget mig lang tid, men nu kan jeg faktisk godt sætte pris på at græde, siger hun.
Det lyder skørt, medgiver hun, men det kan gøre hende helt stolt, fordi det er en måde at være tro mod egne følelser.
Følg 'Bachelor' på TV 2 PLAY hver tirsdag, onsdag og torsdag. I dagens afsnit er der roseceremoni, hvor en eller flere kvinder må forlade programmet.