Underholdning

'Top gun'-arvinger sagsøger filmselskab

Filmselskabet Paramount har bevidst "blæst" på reglerne, lyder det fra afdød forfatters enke og søn. En sejr kan være særdeles mange penge værd.

Den nye 'Top gun'-efterfølger med Tom Cruise i hovedrollen fortsætter med at buldre afsted på alverdens biografskærme, og ligeledes gør både indtjeningen og de gode anmeldelser.

Men måske filmselskabet bag, Paramount Pictures, alligevel klør sig en smule i skægget.

Mandag er de i hvert fald blevet hevet ind i et potentiel massivt retsligt opgør, da de er blevet sagsøgt af arvingerne til forfatteren bag artiklen ’Top guns’ fra 1983, som den originale film var baseret på.

"Blæste" på reglerne

Forfatteren var den nu afdøde Ehud Yonay, og arvingerne er Shosh og Yuval Yonay, der bor i Israel.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters mener familiemedlemmerne, at filmselskabet har undladt at generhverve sig rettighederne til Ehud Yonays historie, efter at de ellers huskede at sikre sig dem i 1983, da de startede produktionen af den første – senere ikoniske – film fra 1986.

Ifølge arvingerne røg rettighederne nemlig tilbage til familien i 2020. Altså to år inden premieren på den længe ventede efterfølger. Og – ifølge familien – et år inden, at produktionen af filmen var slut.

Men selskabet ”ignorerede bevidst” det faktum og ”blæste" på reglerne, lyder det fra sagsøgerne, skriver Reuters.

- Denne sag opstår som følge af Paramounts bevidste undladelse af at generhverve de nødvendige film- og yderligere rettigheder til Yonays ophavsretsligt beskyttede historie før færdiggørelsen og udgivelsen af ​​deres afledte 2022-efterfølger, udtaler Marc Toberoff, der repræsenterer Yonay-familien, ifølge kulturmediet Hollywood Reporter.

Perspektiv

Arvinger, der vil have rettighederne tilbage

Spider-Man.

Det er langt fra første gang, at arvinger har lagt sag an mod giganter i filmverdenen for at få rettighederne tilbage til ældre værker. Og 'Top gun'-kontroversen er heller ikke første gang, hvor  advokaten Marc Toberoff har været på arvingernes hold.

Han repræsenterer blandt andet arvinger til tegneserieskabere, som ligger i (endnu uafgjorte) retslige krige mod Disney for at generobre deres ophavsret til store karakterer i Marvel-universet. Det gælder eksempelvis Iron Man, Spider-Man,Thor, Doctor Strange, Black Widow, Captain Marvel og Falcon.

Det er den amerikanske lov under navnet 'The Copyright Revision Act of 1976', som giver skabere og deres arvinger muligheden for at kunne opsige selskabernes ophavsret efter et givent antal år. Loven afskærer dog personer for at generobre rettighederne, hvis værkerne er udarbejdet på vegne af en arbejdsgiver. 

Kilde: The New York Times

Omvendt mener Paramount ikke, at beskyldningerne har noget på sig:

- Anklagerne er uberettigede, og vi vil kraftigt forsvare os selv, siger selskabet i en udtalelse.

Ifølge Hollywood Reporter skulle selskabet i øvrigt også have fastholdt, at produktionen af den anmelderroste efterfølger var "tilstrækkeligt afsluttet", før rettighederne udløb.

Klagen, der er blevet indgivet til en domstol i Los Angeles, indeholder ifølge nyhedsbureauet Reuters krav om at få del i indtjeningen fra efterfølgeren ’Top gun 2: Maverick’, men præcise summer er ikke angivet.

Der kan dog være en del at hente. For ifølge BBC indtjente filmen på verdensplan over tre milliarder kroner i løbet af de første ti dage i biograferne. Og allerede i åbningsweekenden i USA slog den rekorder.

Arvingerne vil også have blokeret yderligere distribution af både den nuværende efterfølger og eventuelle kommende af slagsen.

Er det overhovedet nødvendig med rettigheder?

Udover produktionens timing er et andet vigtigt spørgsmål, om det overhovedet kan bevises, at både den originale 'Top gun'-film og den nye efterfølger er afhængige af rettighederne til artiklen fra 1983. Det skriver The Hollywood Reporter.

For ganske vist gav Paramount forfatteren Ehud Yonay en kreditering for ideen i den første film fra 1986, men et køb af rettighederne var muligvis ikke nødvendigt, skriver mediet.

Og selv hvis originalen krævede styr på rettighederne, gør det sig ikke partout gældende for efterfølgeren, lyder det.

Faktisk skulle Paramount også have afvist, at 'Top gun 2: Marverick' udspringer af den rettighedsbeskyttede historie, skriver Hollywood Reporter.