Hun fortalte om sin hobby på første date – men den rummede mere, end der kom frem

En ulykke vendte i 2019 'Bachelor'-deltagers liv på hovedet. Siden har hun kæmpet for at få sit gamle liv igen.

Når benene bevæger sig taktfast, pulsen stiger, og omgivelserne suser forbi, er Maibritt Jacobsen i sit es.

Løb er en stor del af hendes liv. Men for den 31-årige deltager i årets 'Bachelor' har det også været en redning.

I 2019 var hun involveret i en trafikulykke, som i en periode kostede hende både job, venner, datingliv og hendes aktive livsstil.

- To år blev revet ud af mit liv. Løb var det, der gav mig troen på mig selv igen, fortæller Maibritt Jacobsen til TV 2.

Derfor var hobbyen noget af det første, hun nævnte, da hun under fire øjne beskrev sig selv over for bachelor Kasper Skak i premiereafsnittet på TV 2 PLAY.

Hun fik dog langtfra fortalt hele historien.

Ej heller at turen til Caribien handler om mere end at finde kærligheden. Hun har også noget at bevise over for sig selv.

En lille ulykke fik store konsekvenser

Ulykken, der ændrede Maibritt Jacobsens liv, skete 3. august 2019.

Hun var i bil på vej til familiefødselsdag med sin ene trillingesøster på passagersædet, da hun var nødsaget til at bremse hårdt op ved en rundkørsel.

Hun vendte hovedet mod sin søster for at tjekke, at hun var o.k. I samme sekund ramte den bagvedkørende bil deres.

Det gav et ryk i Maibrit Jacobsens bil. Et ryk, som slyngede hendes hoved fremad og tilbage i nakkestøtten igen.

Nærmest med det samme mærkede hun kvalmen. I timerne efter blev det til en dundrende hovedpine, nakkesmerter og træthed, mens lys- og lydindtryk føltes forstærkede og larmende.

Der var tale om en hjernerystelse og muligt traume i nakken, lød dommen på sygehuset. Men fordi påkørslen var sket ved så lav hastighed, var lægerne ikke bekymrede.

- Jeg skulle tage den med ro et par dage og ellers passe det, jeg plejede. Så skulle det nok gå i sig selv. Alt ville være fint efter et lille stykke tid, husker Maibritt Jacobsen, at hun fik at vide til endnu en undersøgelse to dage senere.

De anbefalede hende nogle øvelser mod nakkesmerterne og ellers bare smertestillende håndkøbsmedicin.

Fra superatlet til sygemeldt

I sit dengang 28 år lange liv havde Maibritt Jacobsen aldrig haft alvorlige fysiske skavanker. Fra den ene dag til den anden var hun så udmattet, at hun kunne sove 20 timer i døgnet.

I tiden efter lukkede hun ned for sin ellers ekstroverte personlighed, for det var umuligt at holde fokus og føre en samtale i længere tid ad gangen. Hendes familie hjalp med indkøb og madlavning og gik med hendes hund, men vennerne – og den fyr, hun så på daværende tidspunkt – cuttede hun af.

- Han var en helt vildt god fyr, men jeg kunne ikke investere mine følelser, når der var så meget, jeg selv kæmpede med, siger hun.

Et sted blev konsekvenserne særligt tydelige: Lægernes råd var at bibeholde de normale aktiviteter, så få dage efter ulykken snørede hun løbeskoene. Men fik et chok.

- Jeg blev ærligt talt rystet over, hvor lidt jeg kunne, siger Maibritt Jacobsen.

Inden ulykken løb hun cirka 75 kilometer om ugen. Weekenden stod oftest på et halvmaraton, ferierne blev kombineret med løb, og det, hun glædede sig allermest til, var at løbe de 21,0975 kilometer til Amsterdam Half Marathon senere på året.

Maibritt Jacobsens farvekoder

I løbet sin genoptræning fandt Maibritt Jacobsen en metode til at undgå overbelastning. Det gjorde hun ved at dele aktiviteter op i grøngul eller rød.

Grønne aktiviteter triggede ikke hendes symptomer. Eksempelvis en gåtur.

En lidt større belastning - eksempelvis let løb eller en tur i supermarked, hvor der var lyd omkring hende - var det i den gule kategori.

Rød kunne påvirke hendes symptomer i flere dage og var blandt andet selskaber med mange mennesker og hårdt løb.

Med farvekoderne in mente har hun tilrettelagt sit liv bedst muligt.

Skulle hun eksempelvis til fødselsdag (rød), undgik hun at løbe en tur (gul) inden. Hun kunne sagtens gå en tur (grøn), men skulle ikke planlægge venindeaftaler (gul) lige efter hinanden. Hun bruger stadig koderne i dag, selvom de har ændret sig.

Denne gang havde hun løbet 100 meter, og smerterne i nakken var allerede så store, at hun måtte opgive. Ikke bare den ene tur, men opgive at løbe de næste mange måneder.

To typer accept

I stedet for at være symptomfri efter "kort tid", som lægerne havde forudset, forblev Maibritt Jacobsen sygemeldt. Derfor fik hun heller ikke forlænget sin jobkontrakt som fysioterapeut.

- Jeg var nødt til at acceptere, at jeg ikke kunne sætte en dato på, hvornår jeg var mig selv igen, siger hun.

Det kan måske lyde som at give op, men faktisk blev netop den erkendelse hendes vej tilbage. For det, hun tværtimod ikke ville acceptere, var at gå i stå.

Selvom det tog længere tid for Maibritt Jacobsen at få tøj på end den reelle løbetur, så insisterede hun. Hun skulle i gang.

I stedet for at sætte målet til det, hun engang kunne – og garantere sig selv et nederlag – besluttede hun sig i december 2019 for at løbe en halv omgang rundt om den lokale sø. Det var 100 meter. Hvis hun kunne det, var det en succes. Og det blev det.

Sejrene banede vejen

Sådan trappede Maibritt Jacobsen langsomt op til 200 meter. 200 meter blev 500 meter. 500 meter til 1 kilometer...

- Jeg havde et behov for at føle de små sejre, siger hun.

Der var dage, hvor hun blev overmodig og satte farten op. Hendes fysiske form fejlede jo ikke noget. Hun lærte dog hurtigt, at der så var kontant afregning i form af smerter, hovedpine og kvalme de næste dage.

Det var ikke en mulighed at presse sig selv for meget, men på trods af frustrationen blev hun ved.

I takt med at hun fik flere og flere meter i benene, voksede håbet om, at hun kunne få sit gamle liv tilbage.

Løb inspirerede i hele hendes liv

Løbet har de seneste tre år inspireret Maibritt Jacobsen til at dele alle sine fremskridt op i delmål. På den måde har hun kunnet bevare sin gejst i en ellers hård og svær situation.

I dag kan hun igen tage i biografen, ud at spise og lege med sine niecer.

Hun har fået sit første fuldtidsarbejde efter ulykken – og så er lysten til at søge den store kærlighed kommet tilbage.

Hun søger en mand, som ligesom hende selv drømmer om at stifte familie, men hun har ikke haft held med at finde den rette gennem traditionel dating.

Derfor tøvede hun ikke, da hun så, at der blev castet til anden danske sæson af 'Bachelor'.

Hun ville gerne prøve den anderledes datingform og møde de to bachelorer Kasper Skak og Philip Geisler Berg.

Det er dog ikke den eneste grund.

- Det blev et mål for mig, for jeg vil gerne sige: "Jeg kan fandeme godt det, alle andre kan", siger hun.

At være social og rumme mange eller nye mennesker har været den største hurdle at overvinde efter ulykken.

Når snart en kæmpe milepæl

Den løbemedalje, som Maibritt Jacobsen hev frem under sit og Kasper Skaks møde i første afsnit af 'Bachelor', er derfor et symbol på hendes tilgang til livet.

- Løb var min første og største succes efter ulykken, siger hun.

Det minder hende om, hvor langt hun er nået, selvom hun "kun er 90 procent som den, jeg var før". Aktiviteter, der kræver bevægelse af nakken, kan stadig give hende tilbagefald. Hun vil dog helst fokusere på det, hun kan.

- Man siger, at når man har døjet med symptomerne i så lang tid, som jeg har, så er de kroniske. Måske kommer de sidste 10 procent – måske det aldrig kommer. Jeg må bare leve livet og nyde alt det, jeg kan, siger hun.

Til oktober skal hun til Amsterdam og løbe halvmaraton. Det samme løb, som hun før ulykken skulle have deltaget i. Hun træner op til at slå sin egen rekord og håber at kunne løbe på 1 time og 30 minutter.

Se 'Bachelor' på TV 2 PLAY fra tirsdag klokken 06.00.