Underholdning

Komiker kritiseres for joke om transpersoner - men hvor går grænsen for humor?

Det er komikeres rolle i samfundet at skubbe til grænser, siger ph.d. i humor og retorik.

Grænseoverskridende eller morsomt? Ricky Gervais har længe været kendt som en provokerende komiker, der har lagt hele sale ned med sine jokes.

Men han har også fået smilene til at stivne. Og det ser ud til at være tilfældet igen.

Denne gang på grund af en joke om transkønnede i sit nye show på Netflix, 'SuperNature'.

- Åh, kvinder, starter komikeren.

- Ikke alle kvinder, jeg mener den gammeldags slags. Gammeldags kvinder med livmodere. De fucking dinosaurer. Jeg elsker de nye kvinder. De er fantastiske, ikke? De nye, der er kommet. Dem med skæg og pikke. De er så gode som guld.

Og han fortsætter med en opdigtet dialog:

- Nu siger de gammeldags kvinder: "nu vil de så bruge vores toiletter". Hvorfor skulle de ikke bruge jeres toiletter? "De er til kvinder". De er kvinder – se deres pronominer! Hvad ved dem er ikke en kvinde? "Altså, hans penis". Hendes penis, din fucking bigot. "Hvad hvis han voldtager mig?" Hvad hvis hun voldtager dig, din TERF (transekskluderende radikal feminist, red.).

"Han er en rig, hvid fyr"

Og den joke faldt ikke i god jord hos flere. Ricky Gervais har blandt andet fået en del kritik på Twitter, heriblandt fra GLAAD, en organisation, der arbejder imod ærekrænkelse af lgbtq+-personer i medierne. De kalder hans jokes anti-trans og antihomoseksuelle.

Han latterliggør dem ikke, men udstiller usikkerheden

Mette Møller, ph.d. i humor og retorik

Komikeren Nish Kumar kalder Ricky Gervais en ”rig, hvid fyr”, der er ”løbet tør for ideer og nu skider på den sidste nye minoritetsgruppe”.

Og Independent giver showet to stjerner og kritiserer det for at gå efter billige grin og ydmygelse af transpersoner.

Men humor er ikke så sort og hvidt, at man kan konkludere, at Ricky Gervais går over grænsen. Samtidig er det komikeres raison d’etre at skubbe til grænser.

Det siger Mette Møller, ph.d. i humor og retorik.

- Jokes giver folk mulighed for at udtrykke noget, de ikke kan sige normalvis. For mig at se handler Ricky Gervais’ joke om vores fordomme om transkønnede. Han latterliggør dem ikke, men udstiller usikkerheden, der er omkring, hvordan vi forholder os til en virkelighed med transpersoner, siger Mette Møller.

Jeg mener, det er meget vigtigt for amerikansk kultur, at der er ytringsfrihed

Ted Sarandos, Netflix' indholdschef

Samtidig understreger hun, at al humor er subjektiv. Hvad nogle synes er sjovt, synes andre er grænseoverskridende.

- Og så handler det om at overskride grænser med et formål. For eksempel med formålet om at bryde et tabu. Hvis du er grænseoverskridende uden et egentligt formål, fungerer det ikke, siger hun.

Netflix-chef står på mål

Hos Netflix står man på mål for Ricky Gervais’ jokes.

Netflix-chef Ted Sarandos siger blandt andet til The New York Times, at den eneste måde, komikere kan finde ud af, hvor grænsen går, er ved at ”overskride den en gang imellem”.

- Jeg mener, det er meget vigtigt for amerikansk kultur, at der er ytringsfrihed, siger han.

Han nævner samtidig komikeren Dave Chappelle, som også har været i et stormvejr af beskyldninger, efter at hans Netflix-show 'The Closer' havde premiere sidste år. Her lavede han en række jokes om transkønnede og erklærede sig blandt andet som en del af "Team TERF":

- Køn er et faktum. Og dette er et faktum: Alle mennesker i dette rum, alle mennesker på Jorden er passeret mellem benene på en kvinde. Det er et faktum. Jeg siger det ikke for at sige, at transkvinder ikke er kvinder, lød det blandt andet fra Dave Chappelle.

Det fik flere Netflix-medarbejdere til at demonstrere mod komikeren og streaminggigantens politik.

Også dengang tog Netflix-chefen Chappelle i forsvar, inden han trak det i sig igen.

Gervais' forsvar

Hvad angår kritikken af Ricky Gervais, fortæller komikeren selv, at han støtter transrettigheder. I afslutningen af sit show siger han:

- Jeg støtter alle menneskerettigheder, og transrettigheder er menneskerettigheder. Lev jeres bedste liv. Brug jeres foretrukne pronominer. Vær det køn, du føler, du er, siger han.

Han tilføjer:

- Men mød mig på halvvejen, kvinder. Skaf jer af med pikken. Det er alt, hvad jeg siger.

Afstemning

Synes du, Ricky Gervais' joke er over grænsen?