Underholdning

Dansk film fik lunkne anmeldelser – nu er den nummer et på Netflix' verdensliste

Instruktøren er ligeglad med anmeldernes dom. Han laver film til folket, til det brede publikum, siger han.

Den blev haglet ned af anmeldere og kaldt ”håbløs” og ”forudsigelig”.

Hvis jeg lavede en film med en mand, der spiste en banan, mens han legede med sin egen afføring, ville jeg få gode anmeldelser

Mehdi Avaz, instruktør

Alligevel er filmen ’Toscana’ blevet den mest sete ikkeengelsksprogede film på Netflix på verdensplan denne uge, og hele ti millioner gange har brugere klikket afspil på den danske film.

- Jeg er ret sikker på, at det er Anders Matthesen (hovedrollen, red.), der har trukket de danske seere. Dertil kommer, at det er en romantisk komedie, en genre, vi ofte tyer til, når vi skal flade ud på sofaen. Men hovedårsagen skal nok findes i, at det er en 'Netflix Original', hvilket giver filmen en meget større eksponering, siger filmanmelder Samina Yasmin Jakobsen om ’Toscanas’ succes.

Hun har givet filmen to ud af seks stjerner i Ekko og kaldt den ”ufrivillig komisk”.

Og trods populariteten hos seerne holder hun fast i, at filmen ikke fortjener flere stjerner.

"Anmeldere er vigtige"

At vurdere ud fra seertallene er Netflix’ brugere dog ligeglade med de lunkne anmeldelser. Alligevel holder Samina Yasmin Jakobsen fast i, at anmeldelser har sin berettigelse.

De kan nemlig bruges til at spore seere ind på, hvilke film og tv-serier de skal bruge tid på, hvis de ønsker store filmoplevelser.

- Udvalget er så bredt, så der er endnu mere brug for anmeldelser nu end tidligere. Manges automatreaktion er at se dén film, der ligger øverst på streamingstjenesternes hjemmeside, men det er ikke dér, man nødvendigvis får de største oplevelser, siger hun til TV 2.

Filmens handling

'Toscana' handler om den danske Michelin-kok Theo, som nødtvungent må tage til Italien for at sælge sin fars restaurant efter hans død.

Her møder han Sophia, en af de ansatte, som vender op og ned på hans måde at anskue verden på - både kulinarisk og i kærligheden - og som en anden Lady og Vagabonden begynder de lige så stille at nærme sig hinanden.

Feel good-film

Instruktøren af ’Toscana’, Mehdi Avaz, køber dog ikke filmanmelderens argumenter.

Han mener, at anmelderne går mere op i at være kunstneriske og avantgarde, end om en film er god og rørende.

- Hvis jeg lavede en film med en mand, der spiste en banan, mens han legede med sin egen afføring, ville jeg få gode anmeldelser. Men jeg vil lave film, hvor man trækker på smilebåndet og kniber en tåre. Jeg er ligeglad med, om de er klichefyldte, siger Mehdi Avaz og uddyber:

- Jeg laver kommercielle film, det lægger jeg ikke skjul på. Film, som folk gerne vil se. Det kommer jeg aldrig til at lave om på, siger han til TV 2.

Han fortæller også, at han er "stolt" over sin film, trods den hårde medfart fra anmelderne.

- Jeg har taget nogle kapitler fra mit eget liv og lavet en personlig film. Den handler om mad, kærlighed og Italien – ting, som jeg elsker, siger Mehdi Avaz.