Underholdning

Sally Rooneys første bog er blevet til en tv-serie – derfor bliver hun kaldt sin generations største forfatter

TV 2 tegner et portræt af den irske bestseller-forfatter, der bliver kaldt millennial-generationens allerstørste stemme.

Da Sally Rooneys tredje roman, 'Skønne verden, hvor er du', udkom i 2021, fik bogen et markedsføringsfremstød, som er de færreste forfattere forundt.

Bogen fik en serie af merchandise, der gik viralt, og anmeldereksemplarer af bogen blev solgt videre for flere hundrede dollars til fans, der ikke kunne vente til udgivelsesdagen.

Den 31-årige irer er nemlig en af tidens største litterære superstjerner, og nu er hun igen aktuel. Søndag udkommer serieudgaven af hendes første roman, 'Conversations with friends', på dansk 'Samtaler med venner', på HBO Max.

Bogen handler om de to ekskærester Bobbi og Frances, der indleder et kompliceret firkantsdrama med ægteparret Melissa og Nick. Serien har Alison Oliver og Sasha Lane i hovedrollerne som Frances og Bobbi over for Jemima Kirke og Joe Alwyn i rollerne som Melissa og Nick.

'Conversations with friends' er lavet af de samme producenter som den anmelderroste hitserie 'Normale mennesker' fra 2020, baseret på Rooneys roman af samme navn.

Men hvor 'Normale mennesker' fik en varm modtagelse, har 'Conversations with friends' dog i højere grad splittet de internationale anmeldere.

Mens Financial Times mener, at serien er "hverken mere eller mindre smukt lavet eller seværdig" end 'Normale mennesker', kalder Variety serien for en "intetsigende" omgang.

Anmelderne mener dog generelt, at serien passer lige ind i, hvad de kalder "the Sally Rooney-verse". Men hvad karakteriserer den 30-årige irske stjerneforfatter?

TV 2 er dykket ned i, hvad der gør hende til sin generations største stemme.

"Snapchat-generationens Salinger"

Sally Rooney blev en litterær sensation fra den ene dag til den anden, da 'Conversations with friends' udkom i 2017.

Sally Rooney havde fanget en forelæggers interesse med et essay om sine oplevelser som debattør med titlen 'Even if you beat me'.

Da hun sendte manuskriptet til 'Conversations with friends' til forelæggeren, endte det med budkrig mellem syv forlag. Og derfra tog det fart for den dengang kun 25-årige Rooney. Allerede året efter udkom hendes anden bog 'Normal people', og serieversionen af den blev det mest streamede program overhovedet på britiske BBC i 2020.

Som forfatter er Sally Rooney særligt dygtig til at beskrive nuancerne i forhold mellem psykologisk komplekse karakterer.

Det fortæller litteraturanmelder på Weekendavisen Linea Maja Ernst, der har anmeldt alle tre Rooney-romaner for avisen.

Det fungerer både som lufthavnslitteratur og samtidig er der så mange lag

Linea Maja Ernst

- Hendes bøger er en kombination af romantisk will-they-won't-they kærlighedslitteratur og følsomhed, som er meget millennial-agtig, politisk bevidst og klog. Det fungerer både som lufthavnslitteratur, og samtidig er der så mange lag af samfunds- og samtidskritik, siger Linea Maja Ernst.

Sally Rooney er fra karrierens start blevet kaldt millennial-generationens stemme, da hendes bøger ofte taler ind i temaer, der har defineret generationen født i årene 1981-1996. Det gælder temaer som frygt for fremtiden, mental sundhed og en grænsesøgende og flydende tilgang til seksualitet.

Da hendes forlag skulle præsentere forfatteren første gang, kaldte de hende "J.D. Salinger for Snapchat-generationen", med henvisning til forfatteren til den ikoniske coming of age-bog 'Griberen i rugen'.

Blå bog: Sally Rooney

Født i 1991 og opvokset i Castelbar i det vestlige Irland.

Uddannet i statskundskab og amerikansk litteratur fra Trinity College i Dublin. 

Debuterede i 2017 med romanen 'Conversations with Friends' - 'Samtaler med venner'.

I 2018 udkom hendes anden roman, 'Normal People' –  'Normale mennesker'. Den udkom som tv-serie i 2020, og blev det meste streamede program på BBC samme år. 

Hendes tredje roman, 'Beautiful World, Where Are You' - 'Skønne verden, hvor er du'  udkom i 2021. 

'Conversations with friends' udkommer som tv serie 15. maj på HBO Max. 

Ifølge Linea Maja Ernst er der ganske vist mange millennial-temaer i bogen, men det er også noget, Sally Rooney selv kommenterer i sine værker.

- Millennial-temaerne er jo blevet til klichéer, men jeg synes faktisk, hun forholder sig både ironisk og selvkritisk over for dem. Hun præsenterer den blødende samvittighed og skyld omkring at leve med privilegieskam på en meta-selvbevidst millennial-måde, siger Linea Maja Ernst.

Marxistisk Jane Austen

Selvom Sally Rooney er blevet sammenlignet med forfatteren J.D. Salinger, mener Linea Maja Ernst, at der er en mere oplagt parallel at drage.

- Der er draget mange paralleller med J.D. Salinger, men jeg har altid tænkt, hun var Jane Austen. Hun sælger spændende kærlighedsdrama, men det, man egentlig får, er samfundsanalyse, der også er psykologisk spændende.

Det kommer også til udtryk i måden, Sally Rooney skriver om forholdet mellem sine karakterer, mener Linea Maja Ernst.

- Hun skriver om nogle vidunderlige drømmemænd, der er enormt tiltrækkende og overbærende over for en neurotisk kvinde, der har dårligt selvværd. Og det er jo noget, vi kender fra en romantisk Austen-helt, siger Linea Maja Ernst.

Der er dog også ting ved Sally Rooneys skrivestil, som Linea Maja Ernst har slået ned på i sine anmeldelser af Rooney.

Hun skriver kvinderoller, der er tilbagetrukne, tynde, syrlige kvinder

Linea Maja Ernst

- Hun bruger LGBT+-pynt i sine plots, hvor det bliver beskrevet, at nogen i fortiden har haft et forhold til en af samme køn – men hovedfokus i alle hendes bøger har været heteroseksuel mand/kvinde-dynamik, siger Linea Maja Ernst, som også mener, at Sally Rooney er fastlåst i måden, hun skriver sine kvindelige hovedkarakterer.

- Hun skriver kvinderoller, der er tilbagetrukne, tynde, syrlige kvinder, som er en heltindetype, der har domineret siden 90'erne, og som, jeg synes, er en smule kedelig. Det er jeg spændt på, om hun vil gentænke i fremtiden, siger anmelderen.