Hvem holder masken?

Hoved revnede under optagelser til tv-program

Folkene bag kostumerne i ’Hvem holder masken?’ har også måtte kassere tre kostumer undervejs.

Når kendte danskere hver fredag optræder i forklædning i programmet ’Hvem holder masken?’, ligger der et kæmpe arbejde bag.

Martin Sælan står for kostumernes design. Han arbejder tæt sammen med Bente Nielsen, der sammen med sine ansatte i sit firma Weirdwear konstruerer kostumerne med hjælp fra virksomheden 10 Tons.

Tv-programmerne er optaget, og de to giver her et unikt indblik i noget af det, der skete i kulissen.

Kostumer, der blev kasseret

I årets sæson er der især ét kostume, der har voldt problemer. Det er Ræv.

Faktisk skulle den slet ikke have været med. For den blev sorteret fra allerede til første sæson.

På det tidspunkt mindede Ræv for meget om nogle af de andre kostumer. De må nemlig ikke ligne hinanden for meget i materialer, farver og lignende, forklarer Martin Sælan.

- Det er vigtigt, at figurerne har deres egen karakter. Seerne skal holde af dem alene på udtrykket. Det er lidt ligesom at lave et stort boyband på 12 personer. Der skal være en til alle, siger Martin Sælan.

Men i år kom Ræv altså med, og det har ikke været uden problemer.

Ræven blev nemlig ramt af et uheld undervejs, som krævede ændringer i sidste øjeblik.

Da optagelserne til programmerne var gået i gang, faldt kostumets hoved uheldigt på gulvet og revnede.

- Det krævede hurtig udrykning. Den skulle lappes med noget, som egentlig skulle hærde i 24 timer. Men det var der ikke tid til, da Ræv skulle på scenen igen inden da, fortæller Bente Nielsen.

- Så det måtte hærde i kortere tid. Men heldigvis blev det fikset så pænt, at man ikke kunne se det, fortsætter hun.

Men kvalerne med kostumet startede allerede inden optagelserne.

Ræv har en stor monokel på (gammeldags brille, der bæres på det ene øje, red.), og den gav så meget ubalance, at det var nødvendigt at kompensere vægten fra monoklen til den anden side af hovedet, fortæller Bente Nielsen.

- Så vi måtte have personen, der skulle være i kostumet, ind og prøve kostumet flere gange. De skal jo helst ikke få ondt i nakken af at have kostumerne på, siger Bente Nielsen.

Disse blev kasseret

I alt 15 skitser på kostumer har Martin Sælan tegnet til anden sæson af ’Hvem holder masken?’.

Men der skulle kun være 12 kostumer med i programmet. Derfor måtte de i samarbejde med BLU, der producerer programmet, og TV 2 vælge nogle fra.

De var nødt til at prioritere ud fra en kunstnerisk mavefornemmelse, den tid det ville tage at lave kostumerne, og ikke mindst hvad der var budget til.

I denne proces blev de tre figurer Regnbue, Drage og Banan blandt andet kasseret.

Regnbue

Regnbuen var svær at gøre interessant nok til, at den fungerede på en scene, samtidig med at den skilte sig nok ud fra de andre kostumer, forklarer Martin Sælan.

Da han og Bente Nielsen bedre kunne lide de andre figurer på listen, var det imidlertid nemt at vælge den fra.

Drage

Drage valgte de fra med den begrundelse, at den simpelthen var "for fed". Sagt på en anden måde ville den sprænge budgettet og være alt for tidskrævende, hvis den skulle laves ordentligt.

Banan

Det var umuligt ikke at tænke på det australske børneprogram 'Bananer i pyjamas', der i sin tid også blev vist op tv i Danmark, når Martin Sælan forsøgte at skitsere kostumet Banan, forklarer han.

Derfor blev den kasseret, men i stedet kom der en anden frugt ud af processen ­– nemlig Citron.

Kostumer, der blev ændret

Da Bente Nielsen og Martin Sælan også stod for kostumerne i første sæson, har de trukket rigtig meget på deres erfaringer herfra.

Dengang var der eksempelvis problemer med manglede udsyn eller mobilitet i kostumerne. Skuespiller Nikolaj Kopernikus kæmpede eksempelvis så meget med varmen inde i kostumet Søstjerne i første sæson, at han var ved at besvime på scenen, hvilket blev forsøgt løst.

De mange erfaringer har Bente Nielsen og Martin Sælan taget med sig, og derfor er der mest af alt blevet pillet ved kostumernes design i den nye sæson.

Et eksempel på det er Panda, der tidligt i processen var en babypanda med børnesmækbukser og en sut.

Men da den hemmelige dansker inde i Panda gav udtryk for, at vedkommende gerne ville være lidt sejere, ændrede pandaen sig til at blive en arbejdsmandspanda med ørering.

- Nogle gange forelsker man sig i et bestemt udtryk. Pandaen var også en Britney Spears-agtig pige på et tidspunkt i processen, før den fik sin mere goofy figur, fortæller Martin Sælan.

Se 'Hvem holder masken?' fredag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY allerede nu.