Underholdning

Første danske Netflix-film får snart premiere

Den danske Netflix-premiere "kan være med til at udvide spektret for den danske filmbranche", mener chefredaktør.

Hvis du gerne vil se den danske film 'Toscana' med Anders Matthesen i hovedrollen på premieredagen, behøver du ikke at tjekke spilletider i biografen.

Du skal blot sidde klar foran Netflix, når dramafilmen får premiere 18. maj. Som den første danske spillefilm udkommer 'Toscana' nemlig eksklusivt på Netflix. Det skriver Soundvenue.

Filmen, hvor Anders Matthesen spiller en dansk kok, der arver et hus i Toscana i Italien, er ikke produceret for Netflix, men den amerikanske streaminggigant har altså købt rettighederne til at vise filmen, der dermed ikke får biografpremiere.

Jeg er stolt over at få lov til at være firstmover

Mehdi Avaz, filminstruktør

Filmens instruktør, Mehdi Avaz, siger til TV 2, at han er stolt af, at hans film – der blev produceret på 19 dage under coronanedlukningen – får lov at udkomme på den internationale streamingtjeneste.

- Jeg er stolt over at få lov til at være firstmover. Jeg elsker biograferne, men jeg vil også bare have, at folk skal se min film, siger Mehdi Avaz og tilføjer:

- Selvom jeg ikke får biografindtægter, får jeg her en world wide release (filmen kommer ud i hele verden, red.). Det er også en anerkendelse, og det er på en måde større.

Spændt på, hvordan den præsterer

Mehdi Avaz har lavet 'Toscana' for sine egne penge og har ikke modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut (DFI). Netflix købte distributionsrettighederne til filmen, efter at den var færdigproduceret, oplyser han.

Det kan være med til at udvide spektret for den danske filmbranche

Claus Christensen, chefredaktør, Filmmagasinet Ekko

Mehdi Avaz er spændt på, hvad det betyder for filmen, at den som den første danske film udkommer på denne måde.

- Det bliver fedt at se, hvordan den kommer til at præstere, når den kommer ud i hele verden på en gang. Jeg har ingen idé om det, men det er da sjovt, at jeg kan sige til min ven i Japan, at han bare kan gå ind og streame den, siger Mehdi Avaz.

Et alternativt vandhul

Netflix annoncerede sidste år sin første danske egenproducerede film, 'Kærlighed for voksne', som får premiere senere på året. Streamingtjenesten har tidligere produceret de danske serier 'The Rain', ‘Equinox’ og 'Kastanjemanden' samt fjerde sæson af 'Borgen' i samarbejde med DR.

Men 'Toscana' er altså den første film, hvor Netflix har købt distributionsrettighederne til en færdig film. Chefredaktør på Filmmagasinet Ekko Claus Christensen ser det umiddelbart som en positiv ting.

- Det kan være med til at udvide spektret for den danske filmbranche, hvor alle traditionelt har været stimlet sammen ved det samme vandhul, som er Det Danske Filminstitut (DFI). Det kunne jo være et tegn på, at der åbnede sig et nyt vandhul, siger Claus Christensen.

Han understreger dog, at han anser det for usandsynligt, at Netflix kommer til at blive en reel magtfaktor i dansk film.

- Jeg tror fortsat, at der vil være størst incitament hos filmskaberne til at få den store pose penge fra DFI med biograflancering og rød løber. Og derfor ser jeg ikke, at streamingtjenesterne underminerer den danske filmmodel, siger Claus Christensen.

- Men det kan gå hen og blive en redning, hvis man ikke får støtten, og Netflix vil betale for premieren og at få filmen eksklusivt, siger Claus Christensen.

Netflix skal spytte i kassen

De globale streamingplatforme og deres indtog på det danske marked er også et politisk fokus i år.

I regeringens udspil til et nyt medieforlig stiller den forslag om, at streamingtjenester fremover skal betale et kulturbidrag på 5 procent af tjenesternes omsætning i Danmark. Regeringen foreslår ifølge DR at lave en "trappemodel", der betyder, at de streamingtjenester, der investerer i dansk indhold, betaler mindre end de tjenester, der ikke producerer dansk indhold.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) sagde i et interview med Berlingske i februar, at internationale streaminggiganter som Netflix, HBO Max og Disney+ skal til at spytte i kassen herhjemme for at sikre, at der fortsat bliver givet støtte til danskproduceret indhold.

- Det gør en kæmpe forskel, at der findes film og serier derude, som tager udgangspunkt i en dansk kontekst, og derfor er det værd at understøtte også med økonomiske midler. Det gør vi allerede nu, men nu beder vi også de store streamingtjenester om at bidrage, sagde kulturministeren i februar.