Han gik fra teenageikon til filmstjerne og rekordsættende hitmager

Den 28-årige sanger er blevet sammenlignet med David Bowie, men dansk ekspert drager en anden parallel. Søndag spiller han i Royal Arena.

Han var den første mand til at pryde forsiden af modemagasinet Vogue i kjole og er velsagtens den 'X Factor'-deltager i historien, der har opnået den største stjernestatus efter programmet. I år stod hans navn allerøverst på plakaten til den toneangivne festival Coachella i Californien.

Og nu er Harry Styles også indehaver af en verdensrekord for afspilninger på Spotify. Popstjernens seneste single, 'As it was', er den sang af en mandlig kunstner, der har flest afspilninger det første døgn. Da sangen udkom 1. april, fik den over 16 millioner streams på 24 timer.

Sangen er den første single fra Harry Styles' kommende studiealbum, 'Harry's House', der udkom 20. maj. Det er den 28-årige superstjernes tredje soloalbum, siden boybandet One Direction gik i dvale på ubestemt tid i 2016.

Søndag aften spiller popikonet i Royal Arena til sin to gange udskudte og for længst udsolgte koncert.

Blå bog: Harry Styles

Harry Edward Styles er født 1. februar 1994 i Reddich, England. 

Brød igennem med One Direction i 2010, som har vundet adskillige musikpriser og solgt over 70 millioner albums. 

Har udgivet albummene 'Harry Styles' (2017) og 'Fine line' (2019). Udkommer med 'Harry's House' 20. maj 2022. 

Har spillet med i filmene  'Dunkirk' (2017) og 'Eternals' (2021). Medvirker i de kommende film 'Don't worry darling' og 'My policeman'. 

Danner par med filminstruktør og skuespiller Olivia Wilde. Har tidligere dannet par med blandt andre Taylor Swift, Kendall Jenner og Camille Rowe. 

Kilder: Rollig Stone, BBC, IMDB. 

Han er ingen musikalsk nyskaber

Den unge brite har i årene siden cementeret sig som et vaskeægte multitalent med flere filmroller på cv'et og eget kosmetikbrand. Han er kåret som en af verdens bedst klædte mænd, og han er Fleetwood Mac-stjernen Stevie Nicks' muse.

Radiovært og ekspert i popmusik Niels Pedersen har fulgt Harry Styles siden One Direction-dagene.

Han mener, at Harry Styles er et stærkt brand og en dygtig livekunstner. Men spørger man ham, er han dog ingen musikalsk nyskaber.

- Han er ikke en kunstner, der udvikler sig ret meget. Han laver pæne, bløde, rockbaserede pophits, der er en anelse tilbageskuende mod halvfjerdserne, og som gør sig godt på streaming og i radioen, lyder det fra Niels Pedersen.

Følger i fodsporene på stort nullernavn

Harry Styles trådte for første gang ind i spotlyset i 2010 til audition på britisk 'X Factor' i en alder af 16 år. Efter at være blevet elimineret fra konkurrencen blev han sat sammen med fire andre i gruppen One Direction, der efter en tredjeplads i sæsonen gik videre til at blive et af de bedst sælgende boybands nogensinde.

Bandet gik dog officielt på pause i 2015, efter at det ene medlem, Zayn Malik, abrupt forlod gruppen midt i en verdensturné.

Det blev starten på Harry Styles' kometkarriere som soloartist. Hans første single, 'Sign of the times', fik internationale anmeldere til at stille spørgsmålet, om den dengang 23-årige sanger var sin generations David Bowie.

Den sammenligning er Niels Pedersen dog ikke enig i. Han ser til gengæld en anden oplagt sammenligning.

- Harry Styles er jo i virkeligheden Robbie Williams. Robbie kom fra et boyband, og han ville det samme dengang, som Harry Styles vil, og det er at erobre USA, lyder det fra Niels Pedersen med en sammenligning, som Robbie Williams også selv har lavet.

Robbie Williams brød ud af boybandet Take That i 1995, og han udgav i årene efter en række hitalbums i eget navn. Men, ifølge Niels Pedersen, lykkedes gennembruddet ikke for Robbie Williams, blandt andet på grund af hans særegne britiske humor og ironi.

- Harry Styles er ikke ironisk omkring sin musik. Men han er meget flashy, og det er noget, amerikanerne forstår.

Et stærkt image

Samme år, hvor Harry Styles skød gang i solokarrieren, havde han sit gennembrud på det store lærred i krigsfilmen 'Dunkirk' fra stjerneinstruktøren Christopher Nolan. Harry Styles fik rollen, da instruktøren mente, at han havde et "gammeldags ansigt".

Og netop Harry Styles udseende, stil og image – både på og væk fra scenen – er noget af det, der er med til at gøre ham til noget særligt, mener Niels Pedersen.

- Han har en glæde for at optræde og for at pynte sig, som han deler med folk som Elton John og Freddie Mercury. Det er kunstnere, hvor sangene kun en del af, hvem de er. Jeg ser ikke så mange andre mandlige popkunstnere i tiden, der gør det, siger Niels Pedersen.

Han har skabt en karakter, der er dragende og lidt skælmsk

Niels Pedersen

Harry Styles har markeret sig med sin påklædning særligt i de seneste par år, hvor han flere gange har iført sig kjoler, feminine dragter og makeup.

I 2020 fik han den historiske soloforside på Vogue, og legen med kønnene i moden har Harry Styles også taget med sig ind i sit unisex beautybrand, Pleasing.

Niels Pedersen mener, at Harry Styles er dygtig til at tappe ind i tidsånden, når det kommer til stil og branding:

- Det virker ikke altid som personlige valg, men mere som noget, der er i tiden, og som han så tager på sig. Men han har skabt en karakter, der er dragende og lidt skælmsk.

Fremtiden kan betyde gensyn med One Direction

2022 bliver ikke kun året, hvor Harry Styles udkommer med sit tredje album. Det bliver også året, hvor han får sin første filmhovedrolle i filmen 'Don't worry darling' instrueret af Olivia Wilde, som Harry Styles danner par med.

Men skuer vi langt ud i fremtiden, kan det meget vel være, at vi kommer til at se Harry Styles genforenet med drengene fra One Direction. I hvert fald hvis man spørger Niels Pedersen.

Har musikhistorien lært os noget, er det nemlig, ifølge ham, at boybands, som ingen andre har en helt særlig forbindelse til deres fans – noget, man har set med både Take That og Backstreet Boys.

- Han kommer aldrig til at kunne slippe forbindelsen til One Direction, og det vil han kunne leve længe på. Den slags kan man ikke slå ihjel, siger Niels Pedersen.

Koncerten med Harry Styles i Royal Arena blev aflyst efter skudepisoden i Field's søndag eftermiddag, hvor tre personer mistede livet.