Melvin Kakooza Show

Medierne skrev om hans veloverståede operation, men det var ikke hele historien

I ugevis vidste Melvin Kakooza ikke, om han nogensinde ville få det godt igen. Nu fortæller han for første gang om hele forløbet.

Udmeldingen var barsk, men virkeligheden endnu værre, da Melvin Kakooza i februar sidste år sygemeldte sig på ubestemt tid.

For det var langt fra hele sandheden, da offentligheden fik at vide, at Melvin Kakooza alligevel ikke skulle være vært på 'X Factor' på grund af en godartet hjernetumor.

For mens hele Danmark ønskede ham god bedring efter en veloverstået operation, kæmpede Melvin Kakooza for sit liv på Rigshospitalets intensivafdeling – og anede faktisk ikke, om han nogensinde ville komme ud derfra.

- På det tidspunkt vidste vi ikke engang, at tumoren var godartet. Men vi var nødt til at sige det for ikke at skabe for meget drama. Så pressemeddelelsen er en helt anden historie i virkeligheden, fortæller Melvin Kakooza.

Men før vi vender tilbage til det, skal vi lige høre, hvordan den 30-årige komiker har det i dag. Et år efter den store nedtur begyndte.

TV 2 møder ham på hans arbejdsplads Drive Studios i København. Der er han ved at lave sit nye talkshow 'Melvin Kakooza Show', der har premiere 9. april.

Det er ikke umiddelbart til at se på ham, at han for bare et år siden var tæt på at dø.

Han springer op fra sin stol og går storsnakkende i rask tempo hen til mødelokalet, som han har glemt at booke, men som, han håber på, er ledigt til interviewaftalen.

- Ellers må vi flytte os, siger han ubekymret og slår ud med armene til det lille lokale med samme selvsikre åbenhed, som hvis han havde budt indenfor i sin egen stue.

Siden sygdomsforløbet har Melvin Kakooza udover det nye talkshow, optaget en ny sæson af 'Helt sort' og en række afsnit af serien 'Sunday'. Derudover har han vundet fire priser ved ZULU Awards og trænet sig fysisk tilbage i noget, der udefra ligner topform.

Nu fortæller han for første gang om hele forløbet. Fra han sidste år i februar blev hentet i ambulance og kørt til undersøgelse, til han i dag står både stærkere og mere sårbar på den anden side af en stor hjerneoperation.

Ansigtet hænger

Vi springer ind i Melvin Kakoozas historie i februar 2021.

Han havde fået jobbet som vært på 'X Factor', mens Sofie Linde var på barsel. Samtidig havde han gang i to populære TV-shows – 'Helt sort' og 'Sunday'. Forinden havde han i 2017 kickstartet karrieren med at vinde DM i standup og var efterfølgende blevet et kendt ansigt i blandt andet 'Stormester'.

Kort sagt: Den unge komiker, vært og skuespiller var på ganske få år gået fra at være en fuldkommen ukendt lærerstuderende fra Fredericia til at stryge helt til tops på den danske underholdningsscene. Og nu skulle det hele til at kulminere i 'X Factor'.

- Det var det vildeste nogensinde at være lige der, jeg følte mig enormt velsignet, siger Melvin Kakooza.

Men i ugerne op til var han begyndt at døje med hovedpine. Slem hovedpine. Og kvalme. Faktisk var det ikke unormalt, at han kastede op efter morgenmaden. Derudover var en generel følelse af ubehag i kroppen begyndt at dukke op fra tid til anden. Specielt i begyndelsen af dagen.

Melvin Kakooza afskrev det hele som stresssymptomer. Han havde jo virkelig meget at se til, og det ville blive bedre snart.

Men da han 8. februar var ude og få taget pressebilleder til 'X Factor', skete der noget, som alligevel fik ham til at stoppe op. Han skulle netop til at lægge et billede af sig selv fra shootet på Instagram, da han opdagede, at halvdelen af hans ansigt "ligesom hang".

- Der var noget galt. For man kan jo godt have et lidt dovent øje. Men det her lignede, at jeg løftede mit ene øjenbryn, fordi det andet hang så slapt, fortæller han.

Da han kom hjem, ringede han derfor til akuttelefonen og blev til sin egen overraskelse hentet i ambulance med det samme.

Skal jeg dø?

Derfra gik det stærkt.

I løbet af få timer blev Melvin Kakooza frikendt for alt fra blodprop til hjerneblødning. Han fik lavet neurologiske undersøgelser, og han blev henvist til CT-scanning.

Torsdag 11. februar – tre dage senere – skulle han scannes i hjernen. Han var i fint humør, da han ved 12-tiden kørte ind på hospitalet. Klokken 13.08 tog han kækt et billede af scanneren, og han jokede også lidt med sygeplejerskerne undervejs.

- Jeg var sikker på, jeg havde stress, og jeg troede bare, at jeg skulle igennem hele møllen for at udelukke alt andet, siger han.

Det næste billede på hans telefon forestiller en brochure for patienter på hospitalet. Det er taget 16.28, hvor Melvin Kakooza netop havde fået at vide, at han havde en stor hjernetumor i baghovedet.

Lægerne kunne hverken fortælle ham, om den var godartet eller ondartet. Hvor længe den havde været der, eller hvad der skulle ske.

- Jeg spørger lægen, om jeg skal dø, og hun svarer, at det ved hun ikke, fortæller Melvin Kakooza.

Familien rykker ind

To dage efter scanningen flyttede hele Melvin Kakoozas jyske familie hjem i hans lejlighed for at slå ring om ham.

Familien består af hans mor og hans stedfar. Af hans to ældre søstre og to yngre brødre. Plus deres kærester og små børn. Melvin Kakoozas biologiske far har han ikke set, siden han var 11 år, og forældrene blev skilt.

Det var altså en familie på tre generationer fordelt over 10 mennesker, der rykkede ind hjemme i Melvin Kakoozas fireværelses lejlighed i de dage, som han selv beskriver som de sværeste i hele forløbet.

- Jeg havde det sådan: "Der er noget inde i mit hoved. Jeg ved ikke, hvad det er. Det er 3 gange 6 centimeter, og måske dør jeg". Det er det mest uhyggelige nogensinde, siger han.

Familien forsøgte at undgå panik. De så film og spiste sammen. De legede med børnene og puslede om den nyfødte niece. Nøjagtig, som de ville gøre, hvis de var sammen af en anden årsag.

Men en ting var ikke, som det plejede.

Melvin Kakooza observerede, hvordan familiemedlemmerne en for en forsvandt ind på gæsteværelset.

- Jeg vidste jo godt, at de var inde og græde, når de ikke kunne mere. Men de ville ikke have jeg så det. Det var forfærdeligt, siger han.

Efter nogle dage blev det Melvin Kakoozas tur. Han var blevet indkaldt til operation, og han var ekstremt bange.

- Der mødes jeg med min ven og hans søn på en legeplads og bryder fuldstændig sammen. Der kan jeg ikke mere, siger han.

Dagen efter kom han i fuld narkose uden at vide, hvilket liv der ventede på den anden side.

Hjertestop om natten

To dage efter operationen fik Melvin Kakooza hjertestop. Det var hans mor, som er sygeplejerske, der opdagede det.

Operationen var ellers gået som planlagt, og hans tilstand var stabil. Tumoren var væk, og nu skulle han komme sig.

Moren sov kun hos ham for at være tæt på ham, og beskeden fra lægerne var, at Melvin Kakooza bare skulle have lov til at sove igennem den nat.

Men i løbet af natten blev moren bekymret over hans vejrtrækning.

- Hun siger, at det mindede hende om at arbejde på plejehjem og være hos de ældre, når de trak deres sidste vejrtrækning, fortæller Melvin Kakooza.

Moren tilkaldte straks hjælp, og få sekunder senere var stuen fyldt med personale, der hastede afsted med bevidstløse Melvin Kakooza.

Lægerne opdagede, at hans lunger var fyldt med væske, og at de derfor ikke kunne transportere ilt rundt i kroppen. Det var den tilstand, der forårsagede det begyndende hjertestop.

Årsagen var, at Melvin Kakooza i dagene efter operationen havde udviklet komplikationen svælgparese, der gjorde ham ude af stand til at synke og tale. Derfor var den væske, han havde forsøgt at drikke, endt i hans lunger.

I de næste dage lå han på intensiv og kunne hverken tale, spise eller drikke. Men han var helt sig selv mentalt.

- Så er man virkelig alene i verden, siger han.

Efterfølgende valgte han i samråd med sine nærmeste at stå frem offentligt med sin situation.

Men for at mindske opmærksomheden valgte de at holde det kort og udramatisk: Han havde haft en tumor. Den er væk og var godartet. Nu skulle han have ro til at komme sig.

I dagene efter væltede hilsner ind fra hele landet. Melvin Kakooza husker især, da Lise Rønne, der blev vært i stedet for ham, ønskede ham god bedring fra 'X Factor'-scenen.

- Jeg sad bare der og gloede på skærmen med slanger overalt og sondemad. Jeg havde ondt, jeg kunne ikke snakke. Jeg kunne ingenting. Det eneste, jeg tænkte var: "Bliver mit liv nogensinde normalt igen?"

Mere voksen, mere bange

Når man et år senere kigger på ham, har man lyst til at svare både ja og nej. For ja. Melvin Kakooza kan i dag de fleste af de ting, han ikke kunne sidste år. Han kan tale. Han spise. Han kan gå. Tumoren er væk, og efter få måneders intens genoptræning kom han sågar tilbage på fodboldbanen med vennerne.

Selvom han ikke er i samme fysiske form som før sygdommen, fremstår han ganske gennemsnitlig på det plan.

Men normalt, det er hans liv ikke. For selv om han stod på tærsklen til at tage det største skridt i sin karriere, og for alvor var ved at cementere sig som en af dansk comedys helt store stjerner, da han blev syg, har karrieren ikke lidt under fraværet.

Tværtimod.

Allerede tre måneder efter operationen vandt han hele fire priser til ZULU Awards, og i dag – et år efter – har han premiere på sit eget talkshow, hvilket han beskriver som sit livs største drøm.

- For et år siden kunne jeg ikke tale, nu har jeg mit eget talkshow. Det er så vildt, siger han.

Men det ændrer ikke på, hvor angst han var, mens sygdommen var værst.

De søvnløse nætter, hvor han ikke vidste, om han ville leve til at se sin lille niece vokse op. Eller dagene, hvor sproget langsomt kom tilbage, men han ikke vidste, om det ville tage ti år, før han ville kunne føre en rigtig samtale igen. Ugerne, hvor venstre ben ikke ville lystre. Usikkerheden om tumoren nu også var helt væk.

Alt det har sat sine spor.

Og dem mærker han også i dag. På godt og ondt.

På den positive side har sygdommen gjort ham mere voksen og mindre konfliktsky. Hvor han før i tiden kunne finde på at grine af upassende racistiske og sexistiske jokes for at bevare den gode stemning, siger han i dag fra, hvis nogen eksempelvis kommer med nedladende kommentarer om hans hudfarve. Ligesom han ikke tøver med at sige nej til et godt betalt job, hvis ikke det også er sjovt at lave.

På den negative side er Melvin Kakooza blevet mere bange. Ikke hele tiden. Men der er helt bestemte ting, der trigger det. Eksempelvis corona. Da Melvin Kakooza blev smittet, var han ikke spor bange for at få et kritisk forløb, men så snart han mærkede smerter i hovedet, gik han i panik.

- Når jeg får hovedpine, er det ikke, ligesom når andre får hovedpine, siger han og griner næsten overbærende af sig selv, mens han ryster på hovedet.

Men så bliver han alvorlig.

- Livet er for kort, mand, siger han.

Han holder øjenkontakten.

- Seriøst, alt det her er kun til låns, og det er jeg blevet meget bevidst om.

Se 'Melvin Kakooza Show' lørdag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.