Underholdning

Mads Mikkelsen ville ikke kopiere Johnny Depp i ny stjernerolle: - Det er kreativt selvmord

Mads Mikkelsen overtog skurkerollen i 'Fantastiske skabninger' fra Johnny Depp, men var nødt til at gøre den til sin egen.

Mads Mikkelsen havde ikke meget betænkningstid, da han blev tilbudt at træde ind i en af tidens største filmfranchises, ’Fantastiske Skabninger’. En serie på i alt fem film, der bygger videre på J. K. Rowlings ’Harry Potter’-univers.

Den tredje film i rækken, der bærer undertitlen 'Dumbledores hemmeligheder', var allerede i produktion, og optagelserne var begyndt, da Johnny Depp annoncerede sin afgang fra franchisen efter et langt forløb med kritik af hans privatliv fra flere kanter.

Nu havde filmselskabet travlt. Og da Mads Mikkelsen fik opgaven, havde han kun lige tid til at se de to foregående film i serien og læse manuskriptet, inden han røg på et fly for at slutte sig til filmholdet morgenen efter.

- Det var virkelig afsti afsted. De var i fuld gang med at optage, så jeg skulle bare i gang så hurtigt som muligt, siger Mads Mikkelsen til TV 2, da vi møder ham til interview i anledning af filmens premiere 7. april.

Hans opgave var at træde i Johnny Depps fodspor og overtage en af filmens hovedroller som Gellert Grindelwald – en ond og magtsyg troldmand fra J.K. Rowlings troldmandsunivers, der i ’Fantastiske Skabninger 3’ lægger kimen til en krig mod mennesker uden magiske evner. I universet kaldet bliver de kaldet mugglere.

Når man kommer efter en, som gjorde det rigtig godt, skal man ikke prøve at kopiere

Mads Mikkelsen

En helt anden Grindelwald

Det sker ikke så tit i store Hollywoodfilm, at en skuespiller overtager en rolle fra en kollega midt i optagelserne – og slet ikke midt i en serie af film.

Og, ifølge Mads Mikkelsen, stod det klart fra starten, at han var nødt til at gå til rollen på sin egen måde og ikke forsøge at kopiere sin forgængers version af karakteren.

- Vi blev hurtigt enige om, at jeg skulle gøre det til mit eget – og selvfølgelig beholde noget af det, der var der før. Når man kommer efter en, som gjorde det rigtig godt, skal man ikke prøve at kopiere. Det er kreativt selvmord, siger Mads Mikkelsen.

Mads Mikkelsens version af Gellert Grindelwald er, ifølge skuespilleren selv, fokuseret mere på de menneskelige aspekter af superskurken.

Han ser også anderledes ud: Johnny Depps Grindelwald havde kridhvidt hår og overskæg, og han var kendetegnet ved at have to forskellige øjne: et sort og et hvidt.

Mads Mikkelsens Grindelwald har sølvgråt hår, et mørkt og et lidt lysere øje og intet skæg. Men, ifølge Mads Mikkelsen, har han beholdt noget helt centralt fra Johnny Depps arbejde med karakteren.

- Jeg har kun set de tidligere film en enkelt gang, så jeg tog udgangspunkt i manuskriptet og arbejdede selv ud fra det. Men han er klart en meget forfængelig karakter, og forfængeligheden tog jeg også med ind i det, siger Mads Mikkelsen.

Kritik førte til Depps afgang

Johnny Depps afgang fra franchisen og rollen som Gellert Grindelwald kom efter et langt forløb med intens kritik af, at skuespilleren kunne spille den prominente rolle, samtidig med at han stod anklaget for fysisk og psykisk vold mod sin ekskone, skuespilleren Amber Heard.

Selvom castingen af Johnny Depp mødte kritik fra starten, forsvarede J. K. Rowling længe valget af ham til rollen som Gellert Grindelwald.

- På baggrund af vores forståelse af forholdene er filmskaberne og jeg ikke alene trygge ved at beholde vores oprindelige casting, men er oprigtigt glade for at have Johnny Depp i en stor rolle i filmene, lød det fra J.K. Rowling i 2017, da det blev annonceret, at Johnny Depp ville vende tilbage til rollen som Gellert Grindelwald i ’Fantastiske Skabninger 2’.

Men i november 2020 meldte filmselskabet Warner Brothers og Johnny Depp begge ud, at skuespilleren nu forlod franchisen og altså ikke ville optræde i 'Fantastiske skabninger 3'.

Det skete, umiddelbart efter at Johnny Depp tabte en sag om injurier mod den britiske tabloidavis The Sun, der havde kaldt Depp for en ”wife beater” – en person, der udøver hustruvold.

Siden har Johnny Depp udtalt sig i meget kritiske vendinger mod den såkaldte cancel culture, som han mener kostede ham jobbet.

Og Johnny Depp er ikke den eneste fra ’Fantastic Beasts’-franchiset, der har påkaldt sig offentlighedens vrede.

J.K. Rowling har ad flere omgange været i vælten for ytringer, der af kritikere betegnes som transfobiske.

Ifølge Mads Mikkelsen er cancel culture bestemt et fænomen, der spøger i Hollywood, men det er ikke noget, han selv beskæftiger sig meget med.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke fyldte meget i øjeblikket. Det kan man se, og jeg mener, at man kan mærke det på måden, som folk skriver på og måske tænker på. Men som udgangspunkt synes jeg ikke, at cancel culturen er specielt interessant, siger Mads Mikkelsen.

Et inderligt samarbejde med Jude Law

’Fantastiske Skabninger 3: Dumbledores hemmeligheder’ samler fortællingen om magizoologen Newton 'Newt' Scamander, spillet af Eddie Redmayne, op, hvor sidste film slap.

I toeren lykkedes det Gellert Grindelwald at undslippe fangenskab og mobilisere en hær af følgere, der deler hans vision for et samfund, hvor hekse og troldmænd dominerer over alle ikkemagiske væsener.

’Dumbledores hemmeligheder’ giver dog også flere lag på fortællingen om Albus Dumbledore og Gellert Grindelwalds kærlighedsforhold som unge.

En relation, som Mads Mikkelsen skulle spille frem med stjerneskuespilleren Jude Law, der spiller den yngre version af Albus Dumbledore, som vi kender fra ’Harry Potter ‘-universet som rektor på troldmandsskolen Hogwarts.

- Jude Law er et meget rummeligt menneske og en fantastisk skuespiller, og selvom han er en af de absolut største stjerner på himlen, var han så nede på jorden. Det var dejligt, at vi bare kunne være skuespillere sammen og løse opgaven så inderligt, som vi kunne.

Jeg skal nok få sat mig ordentligt ind i det en dag

Mads Mikkelsen

Et fascinerende univers

Udover kærlighedshistorien mellem de to ungdomsvenner er ’Fantastiske Skabninger 3’ også fuld af andre referencer og easter eggs fra det oprindelige 'Harry Potter'-univers.

Mads Mikkelsen har læst ’Harry Potter’ med sine børn, da de var yngre, men har ikke et indgående kendskab til universet.

- Mine yngre medskuespillere, der er vokset op med universet, kunne alle detaljer og kunne genkende alle referencerne. Jeg skal nok få sat mig ordentligt ind i det en dag! siger skuespilleren med et grin.

- Det er et helt utroligt fascinerende univers, som J. K. Rowling har skabt, og jeg synes især, at hun har en særlig evne til at give alle, der føler sig som et misfit, nogen, som de kan identificere sig med. Og hun er dygtig til at forsvare alle sine karakterer, også dem, der har noget mørke i sig.

Mads Mikkelsen kan ikke løfte sløret for, hvor stor en rolle Gellert Grindelwald – og dermed han – spiller i de kommende film i franchiset, hvor der er planlagt fem film.

Men én ting er dog sikkert. Fans af ’Harry Potter’ vil måske kunne huske, at der i bøgerne refereres til den skelsættende, endelige duel mellem Gellert Grindelwald og Albus Dumbledore. Og den har publikum endnu til gode at se.

- Det er ingen hemmelighed, at vi arbejder frem imod den store duel mellem Dumbledore og Grindelwald. Og ellers håber jeg bare at få lov at være med så længe, som muligt, siger Mads Mikkelsen.