Oscar

Mister han sin nyvundne Oscar? Hele Hollywood taler om efterspillet fra Will Smiths slag

Will Smith slog komiker Chris Rock på scenen til årets Oscar-uddeling.

De fleste Oscar-shows gennem historien har haft et enkelt øjeblik, det bliver husket for.

Og i år er der ingen tvivl om, at det øjeblik er, da skuespiller Will Smith slog komikeren Chris Rock i ansigtet og efterlod ham lamslået på scenen.

Seancen udspillede sig, efter at komikeren var kommet med en joke om Will Smiths kone Jada Pinkett Smiths kronragede frisure, der skyldes sygdommen alopecia.

Efterfølgende råbte Will Smith fra sin plads til komikeren, at han skulle holde hans kones navn "ude af sin fucking mund".

Hvad blev der sagt, da Will Smith slog Chris Rock?

Chris Rock: - Jada, jeg elsker dig. 'G.I. Jane 2', den kan jeg ikke vente med at se. Den var... Den var god. Godt nok. Ok. Jeg står her. Åh åh. Richard?

(Will Smith giver Chris Rock en lussing)

- Åh, wow. Wow. Will Smith gav mig lige en på kassen. 

Will Smith: - Hold min kones navn ude af din fucking mund.

Chris Rock: - Wow, dude.

Will Smith: - Ja.

Chris Rock: - Det var en joke om 'G.I. Jane'.

Will Smith: - Hold min kones navn ude af din fucking mund.

Chris Rock: - Det skal jeg nok. Ok? Åh, ok. Det var den største aften i tv-historien.

Senere på aftenen vandt Will Smith prisen for Bedste mandlige hovedrolle for filmen 'King Richard'. Skuespilleren brugte blandt andet sin takketale på at undskylde til Oscar-akademiet og til alle de øvrige nominerede for optrinnet – men ikke til Chris Rock direkte.

Men debatten om efterspillet af det voldelige optrin er kun lige begyndt. TV 2 giver her et overblik over reaktionerne på nattens skandale.

De sociale medier koger over

I øjeblikket efter Will Smith havde slået Chris Rock, gik kameraerne kortvarigt i sort, og efterfølgende blev lyden slået fra for amerikanske seere på grund af strenge censurregler.

Derfor herskede der i første omgang forvirring om, hvad der egentlig var hændt, og om optrinnet var iscenesat eller ej.

Men kort tid efter begyndte de chokerede reaktioner at spille sig ud på de sociale medier.

Mandag morgen dansk tid gik Oscar-akademiet ud på Twitter og tog afstand fra "vold i alle afskygninger".

Men det faldt dog mange for brystet, som mente, at det at give Will Smith en pris kort efter det voldelige optrin var det modsatte af at tage afstand fra vold.

En journalist fra mediet The Hollywood Reporter filmede Will Smith i pausen efter optrinnet, hvor han øjensynligt blev beroliget af skuespillerkollegerne Bradley Cooper og Denzel Washington.

Andre tog afstand fra Will Smiths voldsomme udfald.

Will og Jada Pinkett Smiths søn, Jaden Smith, tog dog sin far i forsvar på det sociale medie.

- Det er sådan, vi gør det, lød det fra den 23-årige skuespiller og musiker på Twitter umiddelbart efter farens optrin.

Hvorfor gjorde han det?

Selvom mange stemmer i Hollywood var hurtige til at fordømme Will Smith, gik andre i gang med at se tilbage på skuespillerens personlige historie for at finde årsagen til, at han kunne finde på at begå vold for rullende kamera.

The Guardian referer i en artikel til skuespillerens biografi fra 2021, hvor det kom frem, at skuespilleren er vokset op med vold i hjemmet, fra han var ni år gammel.

Andre mente, at han blot gjorde det rigtige ved at forsvare sin kone mod komikerens jokes.

Komiker og skuespiller Tiffany Haddish tog Will Smith i forsvar over for People Magazine, hvor hun udtrykte glæde ved at se nogen tage en sort kvinde i forsvar.

- Da jeg så en sort mand tage sin kone i forsvar, betød det meget for mig, sagde Tiffany Haddish til People Magazine efter aftenens uddeling. Hun kaldte hændelsen "det smukkeste, jeg nogensinde har set".

- Det fik mig til at tro på, at der stadig findes mænd, der elsker og tager sig af deres koner, tilføjede hun.

Mister han prisen?

Kort tid efter at Will Smith havde modtaget sin første Oscar for Bedste mandlige hovedrolle, begyndte diskussionerne om, om prisen burde tages fra ham igen som følge af den voldelige hændelse.

Ifølge avisen NY Post er det imod Oscar-uddelingens etiske regelsæt at "misbruge sin magt, status eller indflydelse".

- Akademiet er kategorisk imod enhver form for misbrug, chikane eller diskrimination, lyder det i regelsættet ifølge avisen.

Man ikke bare accepterer et voldeligt overgreb på scenen, men også hylder voldsmanden

Claus Christensen, Ekko

Ud over at tage afstand fra vold på Twitter har Akademiet dog ikke kommenteret på sagen. Men flere kommentatorer fra danske filmmedier mener, at sagen bør få konsekvenser for Will Smith.

Redaktør på det danske filmmedie Ekko Claus Christensen skriver i en kommentar, at Will Smiths slag er "det er det pinligste øjeblik i Oscar-historien, der viser Hollywood fra sin mest hykleriske side".

- Man ikke bare accepterer et voldeligt overgreb på scenen, men også hylder voldsmanden med stående applaus, skriver redaktøren.

Filmredaktør på Soundvenue Jacob Ludvigsen skriver i en kommentar, at Will Smith bør beholde sin Oscar, men at konsekvensen bør være, at Will Smith bør smides ud af Oscar-akademiet.

- Han har bragt Oscar-showet i vanære som ingen før ham i historien, skriver redaktøren.

Bliver det en politisag?

Ifølge flere amerikanske medier, blandt andet Variety, har Chris Rock afvist at melde Will Smith til politiet for slaget.

Politiet i Los Angeles, LAPD, har oplyst til ABC News, at de er bekendte med hændelsen, men at sagen ikke er meldt til politiet.

Ifølge flere amerikanske medier kunne Chris Rock ellers politianmelde Will Smith for overfald (assault, red.), hvilket har en strafferamme på op til seks måneders fængsel i staten Californien.

Se eller gense Oscar-showet på TV 2 PLAY