Oscar

Forkert vinder, fald og slag på scenen: Her er de mest opsigtsvækkende Oscar-øjeblikke gennem tiden

Der har været mange skandaløse øjeblikke til Oscar-showet. Nederst i artiklen kan du se et udpluk.

Én gang om året rettes alle filminteresseredes øjne mod Dolby Theatre i Hollywood, når verdens største filmstjerner og alskens filmfolk fra hele verden mødes til den prestigefyldte Oscar-uddeling.

Der ligger tusindvis af arbejdstimer bag det topprofessionelle show, der er planlagt og koreograferet ned til mindste detalje.

Alligevel har der gennem tiderne sneget sig nogle utilsigtede, skandaløse og nogle gange decideret tåkrummende hændelser ind i showet, som er kommet bag på både seere, publikum og ikke mindst Oscar-akademiet selv.

Vi har samlet ti af de pinligste Oscar-øjeblikke gennem de seneste 94 år i listen herunder.

De mest skandaløse Oscar-øjeblikke

 1. Brando afslog sin pris

  Marlon Brando gav en syngende lussing til Oscar-akademiet og hele filmbranchen, da han afslog en Oscar for sin legendariske rolle i filmen 'Godfather'.

  Han blev væk og sendte i stedet apache-indianeren Sacheen Littlefeather på talerstolen. 

  På vegne af skuespilleren holdt hun en tale. Her forklarede hun, at Brando afslog prisen, fordi han synes, filmindustrien behandlede indfødte amerikanere dårligt. 

 2. Sort skuespillerinde måtte sidde for sig selv

  1940 var et skelsættende år i Oscar-historien. Hattie McDaniel vandt prisen for bedste birolle i filmen 'Borte med blæsten'. Hun blev dermed den første sorte skuespiller, der vandt en Oscar. 

  Men prisoverrækkelsen bliver i dag set som pinagtig i manges øjne. Hattie McDaniel måtte nemlig ikke sidde til bords med resten af 'Borte med blæsten'-holdet, men blev derimod placeret ved et bord allerbagerst. Prisfesten blev afholdt på Ambassador's Cocoanut Grove Nightclub, og her var sorte normalt forment adgang. 

  Hattie McDaniel havde kun allernådigst fået lov at komme med. Efterfesten måtte hun også holde et andet sted end resten af festdeltagerne. 

 3. Disney sagsøgte akademiet

  I 1989 havde de fleste seere og publikum svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da Oscar-værten Rob Lowe åbnede showet med Snehvide (eller i hvert fald en kvinde klædt ud som Snehvide) i et stort og temmelig bizart sangnummer.

  Hos Disney var man til gengæld ikke i tvivl om, at mundvigen hang nedad. Og kort tid efter showet sagsøgte tegnefilmsgiganten Oscar-akademiet for at have brugt deres varemærke. 

  Oscar-akademiet skyndte sig at komme med en offentlig undskyldning, og Disney trak deres søgsmål retur. 

 4. Jennifer Lawrence faldt på scenen

  Jennifer Lawrence oplevede enhver Oscar-vinders mareridt, da hun i 2013 vandt prisen for bedste skuespillerinde.

  For selvom hun – efter eget udsagn – virkelig koncentrerede sig om at gå stille og roligt op på scenen, gik det galt. Pludselig snublede hun i sin enorme kjole på vej op ad trappen. Det tog hende nogle sekunder at komme på benene igen. 

  Da hun igen kom på benene, modtog hun heldigvis jubelbrøl og stående applaus fra det støttende publikum.

 5. Björks kjole lagde æg

  Den islandske sangerinde Björk tiltrak stor opmærksomhed, da hun i 2001 dukkede op til Oscar-showet iført en stofsvane som kjole.

  Svanen kunne tilmed lægge æg. Björk havde seks store æg med, som hun undervejs lod falde på den røde løber med det resultat, at forvirrede sikkerhedsvagter løb efter hende for at aflevere æggene tilbage til hende. 

  Kjolen sikrede Björk en meget solid plads på de mange tusind lister, der efterfølgende er blevet lavet over Oscar-historiens værste kjoler. 

 6. Angelina Jolie gav sin bror et tungekys

  I begyndelsen af sin karriere var skuespillerinden Angelina Jolie først og fremmest kendt som lidt af en skandaledronning. 

  Det mærkat fik hun blandt andet, fordi hun til Oscar-festen i 1999 tungekyssede med sin bror, da hun vandt prisen for bedste skuespillerinde.

  I takketalen udbrød hun også begejstret "Jeg er simpelthen så forelsket i min bror lige nu", og folk havde svært ved at forstå den overvældende og eksplicitte søskendekærlighed. 

 7. Den forkerte Frank rejste sig

  I 1934 fandt en af Oscar-historiens mest ydmygende episoder sted, da prisen for bedste instruktør skulle uddeles.

  - Kom op og hent den, Frank, udbrød prisuddeleren Will Roberts, da han åbnede kuverten med vindernavnet.  

  Desværre havde han glemt, at der var to Frank'er nomineret til prisen. Og "den forkerte" Frank, Frank Capra, sprang op og nåede et stykke hen mod scenen, før der blev sat spot på Frank Lloyd, der var den rigtige vinder.

  Capra har senere skrevet i sin biografi, at vejen tilbage til pladsen var "den længste, sørgeligste og mest rystende gåtur i hans liv", skriver filmsiden IMDB. 

   

 8. Michael Moore revsede Bush

  Da Michael Moore vandt prisen for bedste dokumentarfilm 'Bowling for Columbine' i 2003, valgte han at revse George Bush i sin takketale.

  - Vi er imod den krig. Skam dig, Bush, råbte han blandt andet og blev mødt af en kombination af buhråb og halve klapsalver, indtil producenterne afbrød ham med høj musik. 

 9. Nøgenløber på scenen

  Der gik et chok gennem både publikum og seere, da fotografen Robert Opel pludselig løb på scenen splitternøgen med et peacetegn malet på hånden i 1974. 

  Årets Oscar-vært forsøgte at nedtone episoden med sætningen: "Det eneste grin, den mand nogensinde vil høste, er ved at løbe nøgen op på scenen og vise sine ædlere dele". 

   

 10. Den forkerte vinder blev råbt op

  Efter 89 Oscar-shows skete det, der ikke måtte ske. Den forkerte vinder blev råbt op. 

  Skuespillerne Warren Beatty og Faye Dunaway havde fået en forkert vinderkuvert i hånden og annoncerede, at 'La La Land' havde vundet prisen for bedste film.

  Hele holdet bag filmen løb jublende op på scenen, men efter et halvt minuts tid og en del tumult på scenen, fik de besked om, at der var sket en fejl. 

  'Moonligt' var den rigtige vinder, og folk så måbende til, mens de to filmhold måtte bytte plads på scenen. 

 11. Will Smith slog Chris Rock

  Oscars 2022 vil blive husket som året, hvor der blev udøvet vold på scenen i bedste sendetid.

  Efter en joke om sin kone Jada Pinkett Smiths hårtab gik Will Smith resolut op på scenen og gav komikeren Chris Rock en på kassen. 

  Efterfølgende råbte Will Smith til Chris Rock, at han skulle holde sin kones navn ude af sin "fucking mund". 

  Komikeren lod joken falde under sin introduktion af Bedste dokumentar og stod lamslået tilbage efter optrinnet med Will Smith. Han fortsatte dog præstationen tydeligt i chok. 

   

Kilder: The Hollywood Reporter, Imdb.com, Vanity Fair, The Telegraph.