Oscar

Det skal du holde øje med ved nattens Oscar-show

To film ser ud til at kæmpe en millimetertæt kamp om bedste film, og dansk film har gode chancer i særligt én kategori.

I nat bliver filmindustriens fornemmeste hæder uddelt, når det årlige Oscar-show finder sted. Hollywoods største stjerner samles, og flere danske filmfolk gør dem selskab. Her er fire punkter, du skal holde øje med under nattens store prisuddeling.

Dansk film kæmper i hårde kategorier

Danmark gør sig i den grad bemærket ved årets Oscars, og det er særligt den animerede dokumentar 'Flugt', som vi kan takke for det.

Som den første film i historien er den nomineret i de tre kategorier 'Bedste animationsfilm', 'Bedste dokumentar' og 'Bedste internationale film'.

Skal instruktør Jonas Poher Rasmussen så forberede sig på at gå i pendulfart fra sit sæde til scenen i aften? Ikke nødvendigvis, hvis man spørger Jacob Ludvigsen, der er filmredaktør på Soundvenue. 'Flugt' er nemlig i hård konkurrence i alle tre kategorier.

- Han har helt klart de bedste chancer i 'Bedste dokumentar', hvor der stadig er en anden film, der er favorit – 'Summer Of Soul'. 'Flugt' ligger måske som nummer to, og jeg vurderer, at den har en chance for at vinde, siger han til TV 2.

Det siger bookmakerne chancerne for 'Flugt'

Bedste animationsfilm:

- Encanto: 1,11

- The Mitchells vs the Machines: 6,00

- Flugt: 15,00

- Luca: 21,00

- Raya and the Last Dragon: 51.00

Bedste dokumentar:

- Summer of Soul: 1,28

- Flugt: 3,50

- Attica: 17,00

- Ascension: 29,00

- Writing With Fire: 41,00

Bedste internationale film:

Drive My Car: 1,04

- Verdens værste person: 9,00

- Flugt: 11,00

- The Hand of God: 46,00

- Lunana: A Yak in the Classroom: 46,00

Kilde: Bet365

'Summer of Soul' handler om Harlem Cultural Festival i 1969, der hyldede afroamerikansk musik og kultur, og Jacob Ludvigsen ser det derfor som en film, der kan trække mange amerikanske stemmer til sig.

Modsat forudser han, at 'Flugt' modtager mange internationale stemmer. Og så har 'Flugt' fået en trist aktualitet i krigen i Ukraine og de tilhørende flygtningestrømme fra landet, som kan give filmen et sidste skub mod målstregen.

- Stemmerne er blevet afgivet frem til tirsdag i denne uge, så det har været, lige mens krigen har kørt på sit allerhøjeste, at folk har stemt. Selvom det måske lyder lidt kynisk, så er det sådan nogle ting, der spiller ind i Oscars – hvad der er oppe i tiden.

Kortfilmen, fotografen og det danske islæt

Foruden Flugt er der også danskere nomineret i 'Bedste kortfilm' og 'Bedste fotografering', hvor Dan Laustsen er nomineret for sit arbejde på filmen 'Nightmare Alley'.

I kortfilmskategorien er Martin Strange-Hansens 'On My Mind' nomineret. Men det er "næsten umuligt" at forudsige, hvem der vinder kortfilmskategorien, fordi der ikke bliver uddelt andre priser til kortfilm op til Oscars.

- Den har vel cirka 20 procent chance som en af de fem film. Men den er blevet fremhævet af flere internationale kritikere i Hollywood som en film, der fungerer godt som kortfilm. Det er en rørende lille film, der går lige i hjertet. Det plejer at appellere godt, siger han.

Derudover er der dansk islæt i den norske film 'Verden værste menneske', der er instrueret af dansk-norske Joachim Trier, som også har gået på Den Europæiske Filmhøjskole i Danmark. Den er nomineret i kategorierne 'Bedste udenlandske film' og 'Bedste originale manuskript'.

Tæt parløb om hovedprisen

Tallene har svinget op og ned hos bookmakerne i de seneste uger, og her, nogle timer før vinderen bliver afsløret, er der to film, der ser ud til at kæmpe om at tage prisen for ’Bedste film’ med hjem.

'CODA' og 'The Power of the Dog'.

Sidstnævnte har længe været favoritten, men en stærk slutspurt fra CODA har gjort det næsten umuligt at forudsige, hvem der ligger til sejren.

I skrivende stund giver det 1,83 gange igen, hvis man sætter sine penge på 'CODA' hos Bet365, mens 'The Power of the Dog' ligger på 2,10.

Oscar-eksperter hiver argumenter frem for, hvorfor den ene og den anden film kommer til at vinde. Men det eneste, der er sikkert forud for ceremonien, ser ud til at være, at det bliver en millimetertæt slutspurt mellem de to.

Som et interessant bagtæppe til kampen mellem de to er det techgiganterne Apple og Netflix, der har sendt de to film i bokseringen. Ingen af de to har før vundet prisen for 'Bedste film', og særligt Netflix ('The Power of the Dog') har higet efter statuetten i mange år, forklarer Jacob Ludvigsen.

- De vil så gerne vinde den. Det vil være torn i Netflix' øje, hvis CODA overhaler indenom. Det er et ret lige ræs mellem de to, hvor jeg tror, at 'The Power of the Dog' går hen og vinder.

Afstemning

Hvilken film synes du skal vind for 'Bedste film'?

De små øjeblikke

Foruden disse punkter er der en række mindre øjeblikke, der kan trække opmærksomhed ved nattens show.

For første gang siden 2018 vil der være værter på showet, denne gang med Amy Schumer, Wanda Sykes og Regina Hall ved roret.

Der er indført en række nye tiltag, som skal drage flere seere til showet, der kæmper med et kraftigt dalende seertal. Det gælder blandt andet en Twitter-afstemning om en 'fan favorite’-film, der skal give plads til de større blockbuster-film, som Oscar-akademiet ikke hædrer med nomineringer.

Der er også mulighed for, at to skuespiller, der danner par i virkeligheden, begge kan hive statuetter med hjem. Det gælder både Kirsten Dunst og Jesse Plemons, der er nomineret for deres biroller i 'The Power of the Dog', og Javier Bardem og Penélope Cruz, nomineret for deres hovedroller i henholdsvist 'Being the Ricardos' og 'Parallel Mothers'.

Ariana DeBose kan gentage bedriften fra Heath Ledger og Joaquin Phoenix, der begge vandt en Oscar for den samme rolle – som Jokeren.

DeBose er storfavorit til at vinde 'Bedste kvindelige birolle' for rollen som Anita i 'West Side Story' og kan dermed vinde for den samme rolle, som Rita Moreno vandt for i 1962.

Men det er aldrig sket før, at to skuespiller vinder en Oscar for at spille den samme rolle i den samme film. Det har Olivia Coleman og Jessie Buckley mulighed for, hvor de spiller en ældre og yngre version af Leda i 'The Lost Daughter'.

Se eller gense Oscar-showet på TV 2 PLAY