André Babikian og Peter Mygind.
Sommerdahl

De mødtes, da den ene stod midt i en svær tid - sammen har de fundet noget helt særligt

De blev sat sammen ved et tilfælde. Men de to skuespillere anede ikke, at de i hinanden ville få en ven, som kunne bruges til alt, der var vigtigt.

Der er ikke meget Hollywood over det.

I omklædningsrummet, som skuespillerne Peter Mygind og André Babikian deler under optagelserne af krimiserien 'Sommerdahl', står bare to udfoldelige solsenge i hver sin ende.

Der er et par puder og et tæppe på hver. Men det kamuflerer ikke for, at det er to “virkelig dårlige senge”, som Peter Mygind formulerer det.

- Men man kan både sove der, hvis man vil - og have dybe samtaler, indskyder han.

Og det er netop de dybe samtaler, der begyndte lige der i det meget enkle set-up, som har ført til, at de to 'Sommerdahl'-skuespillere i dag ikke kun er gode venner på skærmen.

For ud af historien om chefefterforskeren Dan Sommerdahl og hans makker Flemming Torp, er der vokset et ægte venskab.

En væsentlig forskel på tv-venskabet og virkelighedens er dog, at den ene ikke er forelsket i den andens kone.

- Vigtig pointe, siger Peter Mygind med et grin.

- Ja, så vidt du ved, ikke? lyder det stilfærdigt og ironisk fra André Babikian, inden Peter Mygind bryder ud i en endnu større latter.

Mødtes om det, der var vigtigt

Fra dag ét har de to svinget. Både foran og bagved kameraet. Men deres venskab har også mere i sig end det.

Særligt husker de to skuespillere deres dybe samtaler i omklædningsrummet under optagelserne af den første sæson, som rullede over skærmen i 2020.

Når de lukkede døren bag sig, var det som at være i en anden verden, indtil en indspilningsleder hentede dem ned til den næste scene.

- Hvor andre skuespillere måske sidder og ”order” (øver replikker, red.), så brugte vi rigtig meget tid på at snakke om følelser og sorg og kærlighed. Og om at komme videre, siger Peter Mygind.

For den sommer, hvor det hele begyndte, stod André Babikian i en af de sværeste perioder i sit liv.

Ligesom karaktererne i serien gennemgik han selv en skilsmisse, samtidig med at han efter ti års pause fra skuespillet pludselig fik en stor rolle i en søndagsserie på landsdækkende tv.

Dengang anede ingen, at 'Sommerdahl' nu ville have premiere på tredje sæson og blive sendt i en lang række af lande.

Om 'Sommerdahl'

Krimiserien 'Sommerdahl' er inspireret af bestsellerforfatteren Anna Grues krimier om den skaldede detektiv Dan Sommerdahl.

Første sæson havde premiere 1. marts 2020 på TV 2 CHARLIE og er indehaver af titlen som det mest sete program nogensinde på kanalen.

Serien er siden blevet solgt til udlandet, og den kan blandt andet ses i Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Grækenland, Frankrig, Egypten samt via en streamingtjeneste også i USA, Canada, Irland, Storbritannien, Australien og Sydamerika.

André Babikian og Peter Mygind vidste heller ikke, at de i hinanden fik en kollega, der var frisk på at hoppe i Øresund efter en lang optagedag - og ikke mindst en ven, som oprigtigt og filterløst kunne bruges til alt det, der betyder noget.

Men faktisk var det aldrig givet, at de overhovedet skulle havne i det samme omklædningsrum.

For det var først i sidste øjeblik, at André Babikian overhovedet kom ind i billedet til rollen som Peter Myginds makker.

- Vi kunne bare ikke finde ham

Det havde i forvejen taget knapt to år at finde frem til, at Dan Sommerdahl skulle spilles af den i dag 58-årige Peter Mygind. Og i jagten på makkeren Flemming Torp castede holdet bag “cirka alt, hvad der findes af mænd i den alder”.

- Men vi kunne bare ikke finde ham, siger manuskriptforfatter Lolita Bellstar.

Det var først efter at have set omkring 15 forskellige "Flemminger", at hun kom i tanke om André Babikian og spurgte sig selv, hvor han var blevet af?

Da André forlod lokalet, kiggede vi bare på hinanden og tænkte: “Shit mand! Det var godt”

Peter Mygind

På det tidspunkt var det ti år siden, at han sidst havde haft en stor tv-rolle.

Fra 2009 til 2010 spillede han nemlig med i DR-serien 'Livvagterne', men derefter uddannede han sig til ledelsescoach og åbnede senere restauranten H15 i Kødbyen i København.

Men en forårsdag i 2019 fik han et opkald af Lolita Bellstar, som jævnligt spiste frokost på hans restaurant. Hun spurgte, om han havde lyst til at give rollen i 'Sommerdahl' et skud.

- Og det var min vej ind, for det havde jeg, siger den i dag 49-årige André Babikian.

Skæbneagtigt nok tog det ham bare omkring 20 sekunder at gå fra restauranten og over til castingbureauet nogle dage senere.

Og det skulle vise sig, at alt først faldt helt rigtigt på plads, da André Babikian kom.

Lod sig ikke tromle

Som det første blev han mødt af en stor krammer af Peter Mygind. Ikke fordi de kendte hinanden. Bare fordi han skulle have en god velkomst.

Herefter ventede en scene, hvor Flemming Torp skulle sætte Dan Sommerdahl på plads.

- Og han satte mig virkelig på plads. Da André forlod lokalet, kiggede vi bare på hinanden og tænkte: “Shit mand! Det var godt”, siger Peter Mygind.

Manuskriptforfatteren havde samme opfattelse. Der var noget bemærkelsesværdigt ved de to skuespilleres modsatrettede kemi.

- André var den første, vi havde set over for Peter, som ikke lod sig tromle af Peters enorme energi. Han var ligesom bare André og ikke på nogen måde imponeret eller desperat, siger Lolita Bellstar og tilføjer, at der må have ligget “en latent mulighed for, at de to faktisk kunne få et venskab”.

Der skulle da heller ikke gå lang tid, før André Babikian og Peter Mygind selv fandt ud af det.

En stor støtte

På en typisk optagedag bliver de to oftest hentet af den samme bil, der kører dem fra København til Helsingør, hvor serien filmes.

Først samler en runner André Babikian op på Nørrebro, derefter Peter Mygind i Gentofte. Sådan har det faktisk været lige siden første sæson.

Men da optagelserne begyndte i 2019, var André Babikians skilsmisse en del af hverdagen. Med al den kaos og turbulens, som kan høre med til at blive skilt. Og det blev noget, som de to kollegaer hurtigt talte om i løbet af de ti timer lange dage på tv-settet.

- Der er mange mænd, der tror, at når man snakker om sårbare og følsomme ting, så er man svag. Men i mine øjne er man stærk, siger Peter Mygind.

For mig var Peter en kæmpe støtte og en gudsbenådet ven i den periode

André Babikian

- Hvis der er noget, jeg synes, at der er tiltrækkende, så er det, når nogen siger: “Jeg kæmper med det her lige nu”. Jeg elsker at deltage i den slags samtaler og gå helt dybt ind i det. Og André var bare åben og ærlig og pisseskøn.

Og fordi Peter Mygind spurgte ind, og André Babikian valgte at dele, blev de to kollegaer meget tætte meget hurtigt.

- Jeg synes, at det var fantastisk at møde et menneske, der var så nysgerrigt og på en eller anden måde ikke berøringsangst, siger André Babikian.

- For mig var Peter en kæmpe støtte og en gudsbenådet ven i den periode.

André Babikian husker eksempelvis, hvordan Peter Mygind allerede efter halvanden måned kom med et meget generøst tilbud.

- André skal bare med

På det tidspunkt havde de to skuespillere ikke engang været hjemme hos hinanden.

Men en dag, hvor de havde filmet i Helsingørs havn, tilbød Peter Mygind, at André kunne tage med ham og hans kone, Lise Mühlhausen, til Kroatien i sommerferien.

De havde bestilt en rejse til en ø, hvor et dansk ægtepar havde sat en gammel villa i stand og serverede Michelinmad lige ved vandkanten.

Det var totalt low key, men pisselækkert. Og allerede der tænkte Peter Mygind: “André skal bare med derned”.

- Så skulle vi have en uge, hvor vi badede og snakkede, og hvor han blev fyldt lidt op i depoterne. For jeg kunne bare mærke, at han fandeme var berørt af den skilsmisse, siger Peter Mygind.

Havde det ikke været for logistikken omkring børnene, var André Babikian faktisk taget med. Fordi de to kollegaer havde på kort tid fået et ret filterløst venskab.

- Vi kunne være helt os selv med hinanden. Med den hudløshed man har, siger André Babikian.

Det er jo ikke kun mig, der har lyttet til André. André har også lyttet til mig

Peter Mygind

Det er netop dét, der giver et tæt venskab, mener skuespilleren.

- At man både kan dele alle opturene, men også at man kan rumme hinandens uformåenhed, frustrationer og de sandheder, man har omkring sig selv og livet, som kan være svære at dele med folk, fordi de er så pinagtige, siger han.

For eksempel at man nogle gange kommer til at råbe ad sine børn. Eller har frustrationer i sit ægteskab eller på sit arbejde.

- Og det er jo ikke kun mig, der har lyttet til André. André har også lyttet til mig, siger Peter Mygind.

- Vi har kunnet bruge hinanden oprigtigt til det, der var vigtigt, fortsætter André Babikian.

Siden dengang er det blevet til mange kopper kaffe, gåture, middage og ikke mindst cykelture side om side.

Ikke op og ned ad Strandvejen i spandex, men på to herrecykler på pubcrawl gennem København. Med badetøj på bagagebæreren. Fordi sommeraftenerne ofte ender med, at de hopper i havnen.

Det sker også, at de ender i en dyb samtale og holder hinanden i hånden.

- Min kone siger jo altid, at hun har aldrig set mig holde så meget i hånd med en af mine venner, når vi har drukket øl, griner Peter Mygind.

Og det hele på trods af at de to skuespillere faktisk er ganske forskellige arbejdsmæssigt.

Social versus solo

Aldrig har Peter Mygind og André Babikian arbejdet så intenst sammen med et andet menneske, som de gør i 'Sommerdahl'.

De deler så mange scener, at de er sammen stort set hele tiden. Det vil sige hver dag i fire måneder. Og især på settet træder deres forskelle frem.

Hvor Peter Mygind er typen, der gerne giver hånd og spørger ind til alle statister på en location, har André Babikian brug for at gå ind i sig selv.

- Det er nok, fordi jeg ikke har lige så meget at give af. Jeg bliver nødt til at dosere det en lille smule mere, fordi jeg har en genert side og godt kan have svært ved at vide, hvad jeg skal sige til folk, siger André Babikian.

Det er jo der, man adskiller de dybere venskaber fra de ikke så dybe venskaber

Peter Mygind

Omvendt er Peter Mygind umiddelbar og kan ikke lade være med at tale med alle.

Men han øver sig faktisk i at balancere det. For pludselig kan han havne i en samtale med en, der eksempelvis lige har haft en blodprop.

- Så lytter jeg jo til det i et kvarter, og det er ikke altid klogt, fordi det går ud over min energi til scenerne. Lige pludselig bliver jeg træt, og så bliver jeg nemt ked af det. Og så knækker det, siger Peter Mygind.

De forskelle betyder også, at de to skuespillere hver dag skal finde hinanden et sted i midten.

Selvom 95 procent af dagene er ganske problemfrie, lægger de to skuespillere ikke skjul på, at de også har haft sammenstød, som de er kommet videre fra.

Bliv stående

Oftest kommer de små kontroverser jo ud af ingenting. Eksempelvis når den ene er træt og bliver såret, fordi den anden siger et eller andet eller vrisser lidt.

For, som de siger, kan det være krævende at arbejde sammen hver dag.

- Men de få gange, der har været noget, er der ikke gået to timer, så har vi krammet, og jeg har grædt lidt, og så er vi videre, siger Peter Mygind.

Samtidig har der i denne sæson af 'Sommerdahl' også skullet filmes scener, hvor Dan Sommerdahl er så vred på sin makker, at han ikke har kunnet kigge ham i øjnene og sågar har givet ham en knytnæve i ansigtet.

- Og når vi har lavet sådan nogle scener, må vi også lige give en krammer, når dagen er slut, lyder det fra Peter Mygind.

De to venner er da også enige om, at deres “intense working relationship” kun kan fungere, fordi de har det venskab, de har.

- Det er det, der bærer os igennem, siger André Babikian.

Relationen har sågar fået dem til at stable et foredrag på benene om netop deres venskab - og vigtigheden af at have det godt med sine kollegaer.

Og selvom det selvfølgelig også var, fordi de syntes, at det var fedt, hvis de kunne tjene lidt ekstra, så synes Peter Mygind og André Babikian faktisk, at de har noget at sige.

For selvom man er 49 eller 58 eller ældre end det, er det aldrig for sent at få en ny ven.

Koger de to skuespillere deres egen begyndelse ned til få ord, så mener de, at det handler om oprigtig interesse og oprigtigt nærvær. Om at turde spørge: “Er du okay?”. Og om at blive stående, når den anden siger: “Nej, jeg har det faktisk ad helvede til”.

For som Peter Mygind siger:

- Det er jo der, man adskiller de dybere venskaber fra de ikke så dybe venskaber. For dem, der bliver stående og lytter, kan jo gå hen og blive til noget.

Se den nye sæson af 'Sommerdahl' søndag klokken 20.50 på TV 2 CHARLIE eller på TV 2 PLAY.