Underholdning

'Paradise Hotel' undergår store ændringer – forsøger at følge med tiden, siger ekspert

Realityprogrammet var sidste år i vælten herhjemme, da flere deltagere fortalte, at de følte sig mobbet under deres medvirken i programmet.

Når realityprogrammet 'Paradise Hotel' atter åbner dørene til luksuriøse omgivelser i billedskønne Mexico, vil mange ting ikke være helt, som de plejer.

For rammerne om programmet, der tidligere hed 'Paradise Hotel', men fremover blot vil hedde 'Paradise', undergår en forvandling.

Nogle af de synlige ændringer vil ifølge NENT Group, som producerer programmet, være:

  • Absolut kønsneutralitet.
  • Partnerskaber kan dannes med de køn, deltagerne ønsker.
  • Det er ikke længere et krav, at man skal være single for at kunne medvirke.
  • Der vil være enkeltsenge i stedet for dobbeltsenge på værelserne, og så kan deltagerne selv afgøre, om de vil rykke sengene sammen.
  • En bredere sammensætning af deltagere.

Derudover vil der være temauger, som "behandler emner og dilemmaer, der tydeligere afspejler nutiden", og der vil være fokus på "positive værdier og adfærd".

- 'Paradise' skal afspejle den tid, vi lever i – både hvad gælder vores deltagere, twists og temaer. Vi forsøger hele tiden at udvikle 'Paradise', og vi foretager disse markante ændringer for at sikre, at formatet fortsat er relevant og sjovt for både deltagere og seere, udtaler programdirektør hos NENT Group, Kenneth Kristensen, i en pressemeddelelse.

Sager om mobning og overgreb

Det har ikke været muligt at spørge Kenneth Kristensen, hvorfor der bliver ændret i nogle af realityprogrammets mest fundamentale kendetegn, da NENT Group oplyser til TV 2, at de for nuværende ikke har yderligere at tilføje.

Men 'Paradise Hotel' har tidligere været i stormvejr både herhjemme og i udlandet med anklager om blandt andet mobning og seksuelle overgreb på hotellet.

Afstemning

Hvad synes du om ændringerne i 'Paradise'?

I foråret sidste år satte flere deltagere i det danske 'Paradise Hotel' gang i debatten om, hvad der er okay i realityverdenen, da de udtalte, at de følte sig mobbet på hotellet, og også blandt seere blev der lagt mærke til en ondskabsfuld tone blandt deltagerne.

Få uger forinden blev en sæson af 'Paradise Hotel' helt skrottet i Sverige, efter to kvindelige deltagere havde anklaget en 21-årig mandlig deltager for at have udsat dem for overgreb.

Det er klart, de har tænkt, at de var nødt til at gøre noget for at kunne forebygge problemerne

Lene Bull Christiansen, lektor ved Roskilde Universitet

Og i Norge blev en sæson af realityprogrammet fjernet i januar i år, efter at den norske 'Paradise Hotel'-vinder Markus Nikolai Grønberg blev dømt for voldtægt af en 14-årig pige. Han nægter sig skyldig og har anket dommen.

Anklagen om voldtægt havde ikke noget at gøre med programmet, men deltageren blev allerede under optagelserne efterforsket af politiet. Det fandt produktionsholdet ud af, inden sæsonen blev vist, men de valgte alligevel at vise programmet.

Binært univers afspejler ikke nutidens unge

Ifølge Lene Bull Christiansen, der er lektor ved Roskilde Universitet og forsker i blandt andet kendiskultur og kønsforskelle, kommer ændringerne i formatet sandsynligvis i kølvandet på de omtalte problemer.

- Sverige har været det værste eksempel (relateret til programmet, red.), og det er jo et kæmpe tab for produktionsselskabet. Det er klart, de har tænkt, at de var nødt til at gøre noget for at kunne forebygge problemerne, siger hun.

Lene Bull Christiansen peger samtidig på en anden mulig årsag til ændringerne.

For hun mener ikke, at 'Paradises' "meget kønsbinære setup" afspejler den måde, hvorpå unge mennesker tænker om sig selv i dag. Derfor er det for programmet også et spørgsmål om at prøve at følge med tiden.

- Det er blevet meget mere normalt med transkønnede eller nonbinære i en ganske almindelig 9. klasse. Det meget binære univers er simpelthen blevet gammeldags, lyder det fra lektoren.

Vil ikke ændre intriger

Dette års sæson af 'Paradise' ventes ifølge NENT Group at have premiere til foråret. Og til den tid bliver ændringerne interessante at se, mener Lene Bull Christiansen.

Hun siger samtidig, at det er svært at gennemskue, hvad det kommer til at betyde for programmet, før det er blevet sendt, fordi det afhænger af, hvilke deltagere produktionsselskabet caster, og hvordan det nye koncept kommer til at indgå i selve spillet.

- Mange af de forskellige "krumspring", de før har haft bygget spillet op om, har netop været inddelt i "drengene og pigerne". Og nu bliver de nødt til at lave benspænd og konkurrencer ud fra en anden logik, siger hun.

Hun mener dog ikke, at programmets grundlæggende koncept om, at spillereglerne konstant flytter sig under benene på deltagerne, behøver at forandre sig.

- Intrigerne i programmet, folk der går til fest, og folk der drikker sig fulde og har sex behøver jo ikke at ændre sig.

- Det kan godt være, at de intriger, der opstår, vil have en anderledes karakter, men det grundlæggende kommer ikke til at ændre sig, fordi man sover på værelse med en kammerat, der sover i sengen ved siden af, lyder det fra lektoren.

Grundpræmissen i 'Paradise' vil også fortsat være den samme, skriver NENT Group.

Nemlig at deltagere, som aldrig har mødt hinanden før, tjekker ind på et luksuriøst sted i Mexico, hvor de skal danne alliancer med hinanden og forsøge at nå til finalen.