Underholdning

Hun levede en absurd luksuriøs livsstil, men så blev hendes store fupnummer afsløret

De internationale anmeldere er splittede om serien ‘Inventing Anna’.

Anna Delvey gik klædt i dyrt designer-træningstøj og havde altid de samme store, sorte solbriller på af mærket Céline.

Hun var født i Tyskland, men talte med en mystisk accent, der ifølge flere, der har mødt hende, var svær helt at placere.

Hendes far var milliardær og drev en stor solcellevirksomhed. Anna Delvey var derfor arving til en formue hjemme i Tyskland.

I 2013 kom hun første gang til New York fra Paris, fordi hun havde planer om starte sit eget kunstcenter på en dyr adresse i byen. Hun boede på byens fineste hoteller og spiste kun på de bedste restauranter.

Sådan var fortællingen om Anna Delvey. Men den var ikke sand.

Og nu bliver hendes historie foldet ud i Netflix-serien 'Inventing Anna', der har premiere fredag. Serien er baseret på en New York Magazine-artikel fra 2018 – året, hvor korthuset endeligt væltede for den falske tyske arving.

Serien er skabt af den succesrige serieskaber Shonda Rhimes, der står bag serier som ‘Grey's Anatomy’ og ‘Bridgerton’.

En dygtig con artist

Anna Delvey hedder i virkeligheden Anna Sorokin. Hun er født i Rusland, men flyttede til Tyskland i en alder af 16, hvor hun havde en almindelig opvækst i byen Eschweiler uden for Köln.

I 2019 blev hun dømt for groft tyveri for over 1,3 millioner kroner. Inden da havde hun været varetægtsfængslet, og Anna Sorokin sad sammenlagt knap fire år i fængsel, inden hun blev løsladt i februar 2021.

Hun betegnes af flere medier i dag som en såkaldt con artist (confidence artist) – en betegnelse, der dækker over sofistikerede svindlere, der har held med at gennemføre store fupnumre.

Netflix-serien tager udgangspunkt i historien om en ung kvindelig journalist, der via en notits i en tabloidavis får færten af historien om alle Anna Delveys bedragerier.

Den tidligere børneskuespiller kendt fra filmen ‘My Girl’ Anna Chlumsky spiller journalisten Vivian Kent over for Emmy-vinderen Julia Garner i hovedrollen som Anna Delvey.

Totalt sand historie – næsten

Virkelighedens Anna Delvey franarrede penge fra både venner, New Yorks finansmænd og endda også en amerikansk bank. Ved hjælp af forfalskede dokumenter og overførsler samt mystiske henvisninger til en formueforvalter i Tyskland – der skulle vise sig at være fiktiv – holdt hun hovedet oven vande og kunne for en stund leve en absurd luksuriøs livsstil centreret omkring shopping, dyr mad og vin i New York.

Men en dag hobede de ubetalte regninger sig op, og Anna Delveys luksusliv sluttede brat, da hun hverken kunne betale for sin aftensmad eller sit hotelværelse. Tabloidavisen The New York Post udgav i den anledning en artikel med overskriften “Wannabe-kendis afsløret i at løbe fra dyre hotelregninger”.

Og netop den artikel sender i seriens univers journalisten Vivian Kent ned i kaninhullet i jagten på sandheden om den mystiske 27-årige tyske milliardærdatter – der altså viser sig at være russisk og datter af en lastbilchauffør.

Undervejs tager serien sig dog – ligesom sin hovedperson – nogle store friheder i forhold til sandheden.

- Denne historie er fuldstændig sand, bortset fra de dele, der er fuldstændigt opdigtede, lyder en disclaimer i starten af serien.

Splittede anmeldere

De internationale anmeldere har indtil videre været splittede om serien.

De mere begejstrede mener, at serien tegner et nuanceret billede af en speget sag om penge og moral i samfundets top.

BBC's anmelder mener, at serien med al dens glitter og glamour er “langt mere kompleks end ved første øjekast”.

Indie Wires anmelder roser også serien. Dog ikke så meget for sit portræt af Anna Delvey, men nærmere for det billede, den maler af den elite, der lod sig bedrage.

Varietys anmelder kalder dog serien “frustrerende” og “fuld af selvmodsigelser”, mens Rolling Stones anmelder kritiserer serien for ikke at besvare det spørgsmål, alle seere sidder inde med. Det interessante spørgsmål er nemlig ikke, hvem Anna Delvey var, men hvordan i alverden hun lykkedes med sit storstilede svindelnummer.

Anna Delvey er i dag løsladt fra fængslet og er tilbage på sit foretrukne sociale medie Instagram, hvor hun sidste år annoncerede, at hendes næste projekt ville være “Anna Delvey TV” – uden at komme med detaljer om, hvad projektet går ud på.