Underholdning

Sådan er chancerne for historisk Oscar-nomineret film

Den danske dokumentarfilm 'Flugt' er oppe imod et stærkt felt, men i én kategori kan den overraske, vurderer filmredaktør.

Den danske filmbranche kunne tirsdag juble, efter at dokumentaren 'Flugt' modtog hele tre nomineringer ved den prestigefyldte Oscar-prisuddeling.

En præstation i sig selv, da det er første gang i Oscar-historien, at en dokumentar er nomineret i tre kategorier.

Men selvom, der er meget at juble over nu, skal danskerne ikke nødvendigvis regne med, at dokumentaren kommer til at tage Oscar-statuetterne med hjem. Det vurderer Jacob Ludvigsen, der er filmredaktør på Soundvenue.

- Hvor 'Druk' var favorit sidste år, kan man ikke sige det samme om 'Flugt'. Det er nogle ekstremt stærke felter, den er med i, men vi skal bare glæde os over, at den er nomineret i tre kategorier, fortæller han til TV 2.

Det betyder dog ikke, at man fuldstændig skal afskrive 'Flugt' fra kapløbet om Oscar-priserne.

For der er en grund til, at Oscar-akademiet har valgt at tildele instruktør Jonas Poher Rasmussen og resten af filmholdet bag 'Flugt" et rekordstort antal nomineringer, og det må betyde, at de nærer stor kærlighed til den danske dokumentar, siger Jacob Ludvigsen.

Kan overraske i én kategori

Størst er chancerne i kategorien Bedste Dokumentarfilm, siger filmredaktøren på Soundvenue.

Der er sket store forandringer i Oscar-akademiet...det gør det hele mere uforudsigeligt

Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue

Men hvis 'Flugt' skal gøre sig forhåbninger om at vinde den kategori, skal den ifølge Jacob Ludvigsen først slå dokumentaren 'Summer of Soul', som er blevet udnævnt til den helt store favorit.

Omdrejningspunktet for dokumentarfilmen er musikbegivenheden Harlem Cultural Festival i 1969, og flere medier spår den til at vinde, mens 'Flugt' kommer ind på en andenplads.

Jacob Ludvigsen kalder det dog ikke utænkeligt, at 'Flugt' kan gå hen og overraske i denne kategori.

- Der er sket store forandringer i Oscar-akademiet. Der er kommet langt flere ikke-amerikanske medlemmer, og de har fået et større globalt udsyn. Det gør det hele mere uforudsigeligt, siger han.

Kæmper mod japansk favorit

Hvor 'Flugt' stadig kan gøre sig gældende i dokumentarkategorien, ser det meget svært ud i kategorien Bedste Internationale film.

Den japanske film "Drive My Car" er nemlig både nomineret for Bedste Internationale film og Bedste Film.

- Når en film er nomineret til Bedste Film, er den også favorit til at vinde Bedste Internationale Film, fortæller Jacob Ludvigsen.

Derudover er det meget atypisk, at en dokumentarfilm som 'Flugt' kæmper med om at vinde prisen for Bedste Animationsfilm, siger filmredaktøren. I den kategori har der nemlig været tradition for, at mere familievenlige film, som for eksempel Disney-film, går hjem med statuetterne.

'Flugt' er da også oppe imod hele tre Disney-film i år: 'Encanto', Raya og den sidste drage' samt 'Luca'.

Ikke den eneste danske nominering

Men selvom vinderchancerne ikke er store, skal det ikke afholde danskerne fra at hylde den bedrift, det er at være nomineret i tre kategorier, siger Jacob Ludvigsen.

- Lille, danske 'Flugt' lavet på et lille budget af en instruktør, som ingen kendte før, har altså lige skrevet Oscar-historie. Det giver udtryk for, at der er ekstremt stor respekt i hele filmbranchen overfor den her lille film, siger han.

Og det er langt fra første gang, at en dansk film er nomineret til en Oscar.

Ved sidste års Oscar-uddeling vandt danske Thomas Vinterberg for eksempel en Oscar i kategorien Bedste Internationale Film for spillefilmen 'Druk'.

Tidligere danske Oscar-vindere

 • 1931: Max Rée vinder for bedste scenografi for filmen 'Cimarron'
 • 1939: Jean Hersholt modtager en særlig Æres-Oscar
 • 1986: Børge Ring vinder Bedste animerede kortfilm for filmen ‘Anna og Bella’.
 • 1988: Gabriel Axel vinder Bedste ikke-engelsksprogede for 'Babettes gæstebud' 
 • 1989: Bille August vinder Bedste ikke-engelsksprogede film for 'Pelle Erobreren' 
 • 1999: Anders Thomas Jensen vinder Bedste kortfilm for filmen 'Valgaften'
 • 2003: Martin Strange-Hansen vinder Bedste kortfilm for ‘Der er en yndig mand’
 • 2010: Joachim Back vinder  Bedste kortfilm for ‘De nye lejere’
 • 2011: Susanne Bier vinder Bedste internationale film for 'Hævnen'
 • 2014: Anders Walter vinder Bedste kortfilm for 'Helium'
 • 2021: Thomas Vinterberg vinder Bedste internationale film for 'Druk'

Kilde: DFI

Desuden er den danske kortfilm 'On My Mind' af Martin Strange-Hansen nomineret til en Oscar ved dette års prisuddeling i kategorien Bedste Kortfilm.

Det samme er den danske filmfotograf Dan Laustsen for Bedste Fotografering for sit arbejde på filmen 'Nightmare Alley' af Guillermo del Toro.

Oscar-uddelingen finder sted 27. marts i år i Los Angeles.