Underholdning

Komiker i modvind efter grov joke om holocaust - nu vil britisk minister ændre loven

Kulturminister vil kunne stille Netflix til ansvar efter særlig grov joke. Dansk komiker kalder joken begavet.

En grov punchline har fået kritikken til at hagle ned over den britiske komiker Jimmy Carr.

Tilbage i december 2021 udgav Jimmy Carr comedyshowet 'His dark material' på Netflix, men i de seneste dage er en enkelt joke fra showet blevet klippet ud og delt på de sociale medier.

Her lægger komikeren ud med at tale om rædslen ved holocaust.

- Når folk taler om holocaust, taler de om tragedien og rædslen ved de seks millioner jøder, der mistede livet til den nazistiske krigsmaskine, lyder det fra Jimmy Carr.

Men det er det, der kommer efter, der nu har fået en række prominente grupper og politikere i Storbritannien til at rette kritik af komikeren.

Joken fortsætter nemlig således:

- Men de nævner aldrig de tusindvis af sigøjnere, der blev dræbt af nazisterne. Folk vil aldrig tale om det, for ingen vil nogensinde tale om de positive ting.

Romaerne var en af de grupper, Nazityskland og dets allierede havde som mål at udrydde under anden verdenskrig med begrundelsen, at folkeslaget var en underlegen race. Op mod 500.000 romaer mistede livet under holocaust.

Kritikken hagler ned

Jimmy Carr, der er en af de største standupkomikere i Storbritannien, er kendt for at være en komiker, der tager humoren til grænsen.

I sin introduktion til ‘His dark materials’ gør komikeren det også klart, at publikum skal høre “frygtelige ting” fra hans mund under showet.

Men den ene joke er alligevel at gå over grænsen, mener flere organisationer og politikere, der har taget afstand til komikeren på de sociale medier.

Jimmy Carr har lånt titlen til sit show fra den britiske forfatter Philip Pullman, der har skrevet den populære børneborgsserie ‘His dark materials’ - på dansk 'Det gyldne kompas'. På Twitter kalder Pullman Carrs joke “afskyelig” og “kvalmende” - og beder desuden Carr kalde sit show noget andet.

Auswchitz Museet skriver på Twitter, at komikeren “besudlede minderne om tragedien” og bad ham oplyse sig selv om den skæbne, mange romaer led i koncentrationslejren.

Forfatter Mikey Walsh, der selv har romabaggrund, skriver, at han finder Jimmy Carrs joke ”frastødende”.

Organisationen The Traveller Movement, der arbejder for romaers rettigheder, mener, at ‘His dark material’ “hylder folkemordet mod romaer” og har startet en underskriftindsamling for at få Netflix til at klippe joken ud af showet.

Ikke mindst er den britiske kulturminister Nadine Dorries gået ind i sagen. I et interview med BBC kalder hun Carrs joke “afskyelig”, og at den “ikke bør vises i fjernsynet”.

Kulturministeren vil nu have medieansvarsloven i Storbritannien ændret, så streamingtjenesten Netflix kan stilles til ansvar på linje med traditionelle medier i landet, skriver The Guardian.

Komiker: En grov men begavet joke

Den danske komiker Sebastian Dorset har fulgt Jimmy Carrs karriere i en årrække. Ifølge ham er jokes som denne slet ikke uvant for komikeren, der igennem hele sin karriere har gjort en dyd ud af at gå over grænsen flere gange.

Så kan man jo lade være med at tænde for Jimmy Carr en anden gang

Sebastian Dorset

På scenen har Jimmy Carr en persona, som er en britisk overklassemand, der sparker ned på alt og alle. Han har også for vane at deklarere i starten af sine shows, at indholdet er groft og ikke er for alle.

- Jimmy Carr er meget religiøs omkring, at det først er, når man nærmer sig grænsen og siger de helt forbudte ting, at det begynder at blive rigtig sjovt, siger Sebastian Dorset.

Sebastian Dorset vil betegne Jimmy Carrs holocaust joke som en meget grov joke - men også en meget begavet joke.

- Jokens materie er jo, at Carr har nogle fordomme om romaer. Men han siger dem ikke højt, og derfor skal publikum grave de samme fordomme frem inde i sig selv for at kunne grine med. Det, joken vil sige, er “Ha! Der fangede jeg jer i at have de samme fordomme som mig”, siger Sebastian Dorset og tilføjer.

- Om det er dårlig smag, det må folk jo selv om. Men så kan man jo lade være med at tænde for Jimmy Carr en anden gang.

Har man ikke altid et ansvar for de mennesker, hvis skæbne eller tragedie man gør grin med?

- Jo, man skal da tænke sig om. Men mit argument her vil være, at en joke som denne sjældent gør fra eller til for, hvordan den gruppe reelt har det. Tværtimod kan den - hvis den er velskrevet - jo faktisk sætte tanker igang om, hvorfor man griner.