Debutinstruktør vinder hovedpris ved Robert-uddelingen: - Det betyder helt vildt meget

'Hvor kragerne vender' vinder Årets Danske Spillefilm ved Robert Prisen i København lørdag.

Lørdag aften var den danske filmbranche samlet for første gang i umindelige tider, da Robert Prisen blev afholdt i Tivoli Hotel & Congress Center i København. Og det blev fejret.

Det blev især en uforglemmelig aften for holdet bag dramakomedien 'Hvor kragerne vender', der vandt aftenens hovedpris, nemlig Årets Danske Spillefilm.

'Hvor kragerne vender' er Lisa Jespersens første film som instruktør og manuskriptforfatter.

- Det er virkelig vildt, at det, man har siddet derhjemme med sammen med ens gode kollegaer og venner, bliver anerkendt af nogle andre mennesker, som kan se noget værdi i filmen. Det betyder helt vildt meget, siger den nykårede vinder til TV 2.

'Hvor kragerne vender' handler om den smarte storbypige Laura - spillet af Rosalinde Mynster - der forlader sit boheme-byliv for en stund og vender tilbage til pløjemarkerne i anledning af sin brors bryllup. Og han skal endda giftes med hendes barndomsfjende over dem alle.

Med filmen ville Lisa Jespersen fortælle historien om rodløshed, som, hun mener, mange kan nikke genkendende til:

- Det kan være utrolig vanskeligt at komme fra landet og føle, at man hører til et andet sted, og så flytte til byen og heller ikke føle, at man hører til der, siger hun.

- Vi er et begyndende polariseret land. SĂĄ det her er historien om kampen mellem land og by og mellem ung og gammel, siger hun til TV 2.

Foruden Årets Danske Spillefilm vandt 'Hvor kragerne vender' også prisen for Årets Originale Manuskript sammen med kollegaen Sara Isabella Jønssøn, og så blev Lisa Jespersen hædret med statuetten for Årets Instruktør som den kun anden kvinde i Danmarkshistorien.

Priser til Neumann og Bennebjerg

Sidste ĂĄr mĂĄtte uddelingen afholdes virtuelt.

Det var dermed første gang siden 2020, da coronaepidemien skyllede ind over landet og lukkede både biografer og filmproduktioner, at skuespillere, instruktører og filmfolk kunne mødes rigtigt for at hylde hinandens bedrifter.

Aftenen bød også på priser til de skuespillere, der har gjort sig særligt bemærket på det store lærred.

De seneste ti ĂĄrs Robert-vindere for Ă…rets Danske Spillefilm

  • 2022: 'Hvor kragerne vender' (Lisa Jespersen).
  • 2021: 'Druk' (Thomas Vinterberg).
  • 2020: 'Dronningen' (May el-Toukhy).
  • 2019: 'Den skyldige' (Gustav Möller).
  • 2018: 'Vinterbrødre' (Hlynur PĂ lmason).
  • 2017: 'Der kommer en dag' (Jesper W. Nielsen).
  • 2016: 'Under sandet' (Martin Zandvliet).
  • 2015: 'Nymphomaniac Director's Cut' (Lars von Trier).
  • 2014: 'Jagten' (Thomas Vinterberg).
  • 2013: 'Kapringen' (Tobias Lindholm).

Kilde: Danmarks Film Akademi.

Simon Bennebjerg, der spiller Thorkild Bjørnvig i Bille Augusts 'Pagten', snuppede prisen for Årets Mandlige Hovedrolle, mens Birthe Neumann fik prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle for sin portrættering af Karen Blixen i samme film.

- Jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet i aften, men det her er overvældende, sagde hun fra scenen.

Dokumentaren 'Flugt', der har gået sin sejrsgang over hele verden med sin barske historie om flygtningen Amin, og som også er shortlistet til to Oscar-statuetter, fik også masser af opmærksomhed ved prisuddelingen.

Pris til 'Kastanjemanden'

Ud over prisen for Årets Dokumentar snuppede den også prisen for Årets Score, Årets Sound Designer og Årets Klipper. Filmens producer, Monica Hellström, fik desuden særprisen IB Prisen, som uddeles af Danske Filminstruktører.

Topscoreren ved aftenens Robert-uddeling blev Netflix-serien 'Kastanjemanden' med fire priser. I tv-kategorierne kunne 'Kastanjemanden' hjemtage prisen for Årets Tv-serie, og skuespillerne i serien blev også belønnet. Årets Kvindelige Hovedrolle i en tv-serie fik Danica Curcic. David Dencik snuppede statuetten for årets mandlige birolle for sin rolle i serien, mens Iben Dorner fik prisen for den kvindelige ditto.

Det Danske Filmakademi har uddelt de eftertragtede Robert-priser siden 1984. Priserne gives efter afstemning blandt alle filmakademiets medlemmer. For at blive medlem er det et krav, at man arbejder i filmbranchen.