X Factor

'X Factor'-deltager forstod ikke, hvorfor hendes far aldrig ville hente hende – indtil moren fortalte sandheden

Bag Maria Ranum Isaksens imponerende audition, gemmer sig en mørk historie, som hun endelig er klar til at dele.

Da skolelærer Maria Ranum Isaksen på 31 år forlod lokalet efter sin 'X Factor'-audition, kastede hun sig i armene på sin far. Og det var ikke tilfældigt.

Det var heller ikke tilfældigt, at han var den, der råbte højest i baglokalet, hvor han sammen med resten af familien så med, mens hun optrådte.

Glæden bag deres omfavnelse rummer nemlig en historie, der er større end dommernes tre ja’er.

Maria Ranum Isaksen havde op til sin audition givet sin far et ultimatum. Hvis han gik i afvænning for sit alkoholmisbrug, ville hun melde sig til ‘X Factor’. Hvis ikke, ville hun bryde kontakten til ham.

Det fortalte hun, allerede inden hun begyndte at synge for dommerne i tredje runde auditions, der blev vist fredag aften på TV 2.

Dommerne var begejstrede for både hendes glade væsen og hendes sang.

- Vild stemme, jo. Styr på det, sagde Thomas Blachman, mens Martin Jensen sagde, at hun var “skide skøn”, og Kwamie Liv kaldte hendes optræden “en fornøjelse”.

Nu fortæller Maria Ranum Isaksen historien bag det, hun kalder "den seje kamp".

Opvækst med mange skuffelser

Maria Ranum Isaksen er født i Aarhus. Hun boede med sine forældre og sin søster, indtil forædrene blev skilt. Som 16-årig flyttede hun til København med sin mor, men besøgte jævnligt faren, som hun havde et "godt og tæt" forhold til.

- På den ene side var alt godt. Men når man er barn af en alkoholiker, rummer ens opvækst også mange skuffelser, siger hun.

Hun understreger, at det kun var svært i de perioder, han drak. Det er vigtigt for hende, fordi hun gerne vil gøre op med stereotypen af alkoholikeren som en, der sidder på en bænk og ikke kan passe et job eller en familie.

For sådan var det ikke for hendes far. Han havde perioder, hvor han drak hver dag. Og så havde han perioder, hvor han var på antabus og ikke rørte alkohol. Og han drak aldrig på arbejde.

Det foregik derhjemme i skjul.

- Jeg så ham tit med en øl. Men så var det én øl. Resten foregik i smug. Det var enormt hårdt, for han var jo påvirket af alkohol, men det vidste jeg ikke, da jeg var lille, så jeg forstod bare ikke, hvorfor han var så fjern.

For fuld til at køre

Misbruget viste sig, når faren løj om, hvad han lavede. Eller når han ikke kunne huske, hvad de havde talt om, sidst de sås. Eller når han om eftermiddagen var for fuld til at hente hende på stationen i bil, så hun måtte vente i timer på næste tog.

- Han sagde altid nej til at køre, og jeg forstod det ikke. Havde han ikke lyst til at være sammen med mig? Savnede han ikke mig, lige så meget som jeg savnede ham? Det var først senere, at jeg forstod, det handlede om alkohol.

Det var Maria Ranum Isaksens mor, der fortalte hende, at faren var alkoholiker.

Bevidstheden gjorde, at hun ikke blev vred på ham.

- Jeg forstod ret hurtigt, at det var en sygdom, han ikke selv var herre over.

Hendes strategi blev, at hun satte hun tydelige grænser for ham og ofte var den "voksne" i deres forhold.

- Jeg gjorde det klart, at jeg kun ville have besøg af ham, hvis han var ædru og den slags, siger hun.

Den tilgang fungerede.

Lige indtil det ikke var nok længere.

Alt eller intet

Det eskalerede i foråret 2021. Egentlig fordi det gik faren godt. Han havde haft lange ædru perioder. Han havde fået en ny kæreste og et job, han elskede.

Derfor blev det tydeligt for Maria Ranum Isaksen, hvad der var på spil, da han begyndte at drikke igen.

- Jeg blev bange for, at han ville miste det hele. Sin kæreste, sit job. Jeg blev også bange for, at han ville dø alt for tidligt, og det kunne jeg bare slet ikke rumme.

Maria Ranum Isaksen talte med sin søster og farens kæreste om sine tanker, og de havde det på samme måde. Derfor besluttede de tre med hjælp fra professionelle rådgivere, at de skulle stille faren et ultimatum. Enten skulle han erkende sit misbrug og gå i behandling, ellers ville de ikke se ham længere.

- Det var helt enormt hårdt. For vi elsker ham og havde slet ikke lyst til at bryde kontakten, men der var ikke andre muligheder. Vi gjorde det for at redde ham, siger hun.

Midt i alt det dystre kom hun på det med 'X Factor'. Hun lovede ham, at hun ville gå til audition, hvis han tog på afvænning.

- Han har altid drømt om, at jeg skulle melde mig til 'X Factor'. Så jeg vidste, det ville være en stor drivkraft midt i alt det svære, siger hun.

Stoler på sin far igen

Om det var 'X Factor', frygten for at miste eller noget helt tredje, der gjorde udfaldet for faren, ved Maria Ranum Isaksen ikke. Men i dag har han været ædru i mere end et halvt år, og deres forhold er bedre end nogensinde.

- Sygdommen lagde ligesom en dæmper på hele hans personlighed. Efter han stoppede, er han blevet endnu mere kreativ, endnu mere sjov og endnu mere kærlig. Vi klikker bare, fortæller hun.

Samtidig har hun også oplevet, hvordan det har ændret vigtige ting i hende selv.

- Jeg er mindre på vagt. Jeg tjekker ikke op på ham længere. Jeg stoler bare på ham og har 100 procent tillid til, at det hele bliver godt.

Og den indstilling tager hun med ind i 'X Factor'.

- Der gør det jo dobbelt så fedt at være med, at det bygger på vores fælles historie. Jeg er så stolt af ham, siger Maria Ranum Isaksen

Samtidig har hun et håb:

- Jeg håber, at min historie kan inspirere andre, der er pårørende til misbrug til at søge professionel hjælp. Og til at bryde med myterne om, at alkoholikere er på én bestemt måde.

Se 'X Factor' fredag klokken 20.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY.