Underholdning

Hitserie er tilbage med mere sex og nøgenhed

'Euphoria' er tilbage med anden sæson, hvor der er skruet op for de voldsomme virkemidler.

Første sæson af hitserien 'Euphoria' blev både hyldet og kritiseret for sin voldsomme skildring af ungdomslivet i USA.

Hyldet, fordi den uden løftet pegefinger fortalte om et forrået ungdomsliv plaget af stofmisbrug, vold og en grænseoverskridende seksualiseret kultur.

Kritiseret, da den i samme vending blev anklaget for at glorificere selvsamme kultur med sin smukke æstetik og glamourøse unge hovedrolleindehavere, der alle er væsentligt ældre i virkeligheden, end de teenagere de spiller i serien.

Og anden sæson, der havde premiere mandag på HBO Max, er ingen undtagelse. Ifølge flere anmeldere er der skruet op for de voldsomme virkemidler med endnu mere eksplicit sex, nøgenhed og vold.

Faktisk i sådan en grad, at seriens hovedrolleindehaver Zendaya, der spiller misbrugeren Rue, udsendte en advarsel om voldsomt indhold på de sociale medier, særligt rettet mod yngre seere af 'Euphoria'.

Danske anmeldere: Vildhed koster på troværdighed

Soundvenues anmelder giver tre stjerner og skriver om anden sæson, at "’Euphoria’ er vildere end nogensinde, men det koster på troværdigheden og nuancerne".

Politikens anmelder mener, at serien i sin anden sæson er blevet "afhængig af sine seksuelle virkemidler" og giver ligeledes tre hjerter.

Filmmagasinet Ekkos anmelder mener, at serien har "sejret sig selv ihjel" ved dens nærmest overdrevne brug af særligt sex som virkemiddel.

Ekkos anmelder Thea Torp, der har anmeldt serien på baggrund af alle afsnit, fortæller til TV 2, at hun mener, at serien flere steder benytter sig hovedløst af stærke virkemidler, uden at det bidrager med noget til historien.

- Flere steder virker de eksplicitte scener bare som noget, som man har klippet ind, fordi det er en del af 'Euphorias' brand, siger Thea Torp.

Det er ikke spændende eller interessant i længden at se to smukke, unge modeller have sex

Thea Torp, anmelder på Filmmagasinet Ekko

Ifølge hende benytter serien sig ikke lige så intelligent af de virkemidler, der satte første sæson af serien på landkortet, da den udkom i 2019.

- I anden sæson kan man få det indtryk, at den mest viser eksplicit sex for morskabens skyld, uden at det gør noget for historien, siger Thea Torp.

I første sæson brugte flere at seriens karakterer sex og seksualitet som identitetsmarkør, men i anden sæson bruges mere eksplicit sex og nøgenhed uden bund i historien.

- Det er jo interessant at bryde normer og vise teenageres sexliv, men det er ikke spændende eller interessant i længden at se to smukke, unge modeller have sex, siger Thea Torp.

Bryder stadig vigtige tabuer

Ifølge Thea Torp har anden sæson af 'Euphoria' dog også mange øjeblikke, der ligesom seriens første sæson formår at bryde tabuer om særligt sex, køn og ikke mindst stofmisbrug, som er et allestedsnærværende emne særligt i seriens hjemland.

Anden sæson fortæller historien om, hvordan hovedrollen Rue gik fra at være en almindelig teenager til en stofmisbruger, der udnytter og lyver for sin familie.

Og særligt den transkønnede karakter Jules, der spilles af den transkønnede skuespiller og model Hunter Schafer, formår i anden sæson fortsat at bryde vigtige tabuer om kønsidentitet, mener Thea Torp.

- På et tidspunkt i anden sæson tisser Jules på gaden, og det gør hun selvfølgelig stående. Det har jeg aldrig set før, og det er klart 'Euphorias' styrke, når den formår at være tabubrydende, siger Thea Torp.

Og så er der særligt én ting, som Thea Torp mener, at serien lykkes godt med i anden sæson. Nemlig sin fremstilling af det mandlige køn.

Hvor vi er mere vant til at se afklædte kvindekroppe i mainstreamserier, er det nemlig fortsat et særsyn at se et mandligt kønsorgan. Men ikke i 'Euphoria'.

- Der er pikke over det hele, og med det, synes jeg, gør serien meget ved forestillingen om, hvad en pik er. Der formår den også at aftabuisere på en vigtig måde, siger Thea Torp.

Teenageserie – eller hvad?

Selvom 'Euphoria' er en high school-serie, har spørgsmålet om, hvorvidt den egentlig er henvendt til et teenagepublikum, skabt debat fra starten.

Serien, der er bygget på seriens skaber Sam Levinsons egne erfaringer med misbrug, er i USA vurderet til et "modent publikum", hvilket vil sige seere over 17 år. Alligevel provokerede serien mange, da den udkom.

Allerede dengang kom Zendaya med udmeldingen om, at serien "handler om teenagere, men ikke nødvendigvis er for teenagere".

Thea Torps vurdering af anden sæson af 'Euphoria' er dog, at serien er og bliver en teenageserie.

- Særligt i anden sæson kommer der en masse nærmest sæbeoperaelementer, hvor vi kommer helt op på de høje følelsesmæssige nagler. Det, tror jeg, vil virke en anelse åndssvagt for en stor del af det modne publikum, siger hun.