Engang sendte Dronningen et fanbrev, og hun fik et uventet svar

Dronning Margrethe modtager hvert år massevis af ”fan”-breve, men faktisk har hun også selv skrevet et.

Dronning Margrethe har holdt af at tegne, male, danse og udtrykke sig kunstnerisk helt fra barnsben.

Faktisk kunne hun slet ikke lade være.

Således havde hun tegnet små kunstværker på fliserne hjemme på sit og søstrenes badeværelse på Amalienborg.

Det var de første spæde streger ud i kunstens verden - en verden, som senere kom til at fylde en stor del af hendes liv.

I programmet ’Et liv som dronning’ på TV 2 fortæller dronningen om sin fascination af kunst, og hvordan den drev hende til at skrive sit livs første fanbrev.

Mødet med de kunstneriske badeværelsesfliser var kunsthistoriker Bente Scavenius’ første møde med den daværende tronfølger, Margrethe.

Dengang var hun veninde med dronningens søster prinsesse Anne-Marie og blev inviteret op på slottet til overnatning.

- I badeværelset var der fliser, som dronningen havde dekoreret. Jeg kendte slet ikke dronningen på det tidspunkt, men jeg kan tydeligt huske de der fliser. Jeg var virkelig imponeret, fortæller hun i programmet ’Et liv som dronning’.

Følg dronningens 50-års regeringsjubilæum på TV 2

I anledning af dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum sender TV 2 live fredag 14. januar fra tidlig morgen til klokken 13.05.

Natasja Crone og Troels Mylenberg sidder klar i studiet til at guide dig igennem formiddagen med en række gæster og paneldeltagere, nĂĄr dronningen og hendes familie deltage i enkelte officielle begivenheder i anledning af jubilæet. 

Klokken 09.30 deltager dronning Margrethe og kronprins Frederik i statsrĂĄd pĂĄ Christiansborg Slot.

Klokken 10.00 deltager dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte i Folketingets officielle markering af dronningens jubilæum

Klokken 12.00 vil dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte lægge en krans pĂĄ kong Frederik og dronning Ingrids grav ved Roskilde Domkirke i anledning af kongens dødsdag.

Følg det hele på TV 2 og tv2.dk

Ikke i trit med det rigtige

Men da dronning Margrethe blev 17-18 år, forsvandt tegne- og maleglæden pludselig.

- Jeg synes ikke, at det var det, jeg skulle eller kunne. Samtidskunsten var så fjern fra det, jeg selv havde lyst til. Jeg var ikke i trit med det, der var det ”rigtige”. Så jeg besluttede mig for, at jeg nok ikke var kunstner alligevel, fortæller dronning Margrethe.

De næste år brugte dronningen blandt andet på at læse statskundskab, studere arkæologi, og i 1967 blev hun gift med prins Henrik. Året efter kom kronprins Frederik til verden og i juni 1969 prins Joachim.

Kort tid efter prins Joachims fødsel tog familien på ferie til deres slot Chateau de Caix i Frankrig. Og her besluttede dronningen sig for, at hun måtte have noget godt læsestof med.

- Vi skulle til Frankrig, og jeg ville gerne have noget at læse i, imens jeg skulle amme og hvile mig en hel del. Og så fandt jeg den her tyksvend af en moppebog, fortæller hun.

"Tyksvenden" var første bind af J. R. R. Tolkiens verdensberømte eventyr om ’Ringenes herre’. Og det blev den, der vækkede dronningen Margrethes indre kunstner til live igen.

- Jeg blev fuldkommen bjergtaget og fik i den grad billeder på skærmen – som jeg plejer at kalde det, mens jeg læste. Han havde en evne til at beskrive landskaber, så jeg simpelthen ikke kunne lade være med at gå ind i dem. Det gav mig stødet til, at jeg begyndte at tegne landskaber til, hvordan hans verden var.

Tegningerne lavede dronning Margrethe pĂĄ smĂĄ lapper papir.

Et fanbrev

Da hun var færdig, lavede hun en fotokopi af dem alle og sendte dem til forfatteren i et brev. Her takkede hun ham for at have givet hende ”sådan en fin bog”.

Hun skrev også, at hun altid havde elsket eventyr, sagn og legender, og at det havde været en stor oplevelse at opdage en, der havde samme store passion for disse fortællinger - og tilmed havde skrevet en række nye eventyr, der var ligeså gode som de klassiske.

J. R. R. Tolkien modtog selvsagt mange breve fra fans. Alligevel gjorde den daværende danske tronfølgers brev et særligt indtryk.

Han skrev nemlig tilbage.

Han fortalte, at han var beæret over at modtage de fine tegninger fra dronningen og, at ”han synes, at prinsessen tegnede hans karakterer med den helt rigtige barnlige visdom”.

- Jeg blev vældig, vældig glad for det. For det var jo det, man kalder et fanbrev, siger dronningen.

Tolkien døde få år senere, men forinden havde han fortalt sin søn, at dronningens illustrationer til hans bog var nogle af de eneste, han kunne lide.

Derfor fik dronningen en forespørgsel fra et britisk forlag, om hvorvidt hun ville lave illustrationer til bogen ved en genudgivelse.

Men dronningen var ikke klar til at springe ud som kunstner i 1973.

Derfor lavede hun illustrationer under pseudonymet Ingahild Grathmer – et navn, der indeholdt bogstaver fra hele hendes navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

Efter illustrationerne til 'Ringenes herre' fortsatte dronningen med at tegne og male. For efter ti års pause havde hun igen fundet glæden ved at udfolde sig på lærredet.

Det var og er især både fiktive og naturtro landskaber, hun kan lide at lave.

Først i 1988 turde dronningen stille sin kunst frem til offentligt skue under eget navn.

- Jeg skal ikke kunne lides

Det skete på det nyåbnede museum Køge Skitsesamling. Danskere og anmeldere var mødt talstærkt op.

Dronningen var spændt på reaktionerne, men anmeldelserne var alt i alt udmærkede.

Samtidig havde og har dronningen ogsĂĄ en forholdsvis rolig indstilling til modtagelsen af sin kunst:

- Jeg skal ikke kunne lides. Eller min kunst skal i hvert fald ikke, siger hun og griner.

- Men i det store hele har jeg fået en vældig fair behandling. Jeg er ikke blevet strøget med hårene, men heller ikke blevet pibet ud, siger hun.

Den bedste kritiker

Dronningens måske største – eller i hvert fald bedste – kunstkritiker var dog hendes mand prins Henrik.

- Prins Henrik var hende en god kritiker. Hans ærlighed og gode smag har gjort, at han har givet hende et værdigfuldt modspil, fortæller dronningens veninde Bente Scavenius.

Dronning Margrethe og prins Henrik delte samme store passion for kunst og lavede også en udstilling sammen med titlen 'Pas de deux royal’ i 2013.

Dronningen fortæller, at hun var mere konform og traditionel i sin stil sammenlignet med sin farverige franske husbond, der ifølge hende havde flere facetter.

Faktisk har dronning Margrethe ikke malet meget de seneste ĂĄr. Ikke siden prins Henrik gik bort i 2018.

- Det er måske derfor, at jeg har malet meget lidt. Det kommer lidt i bølger, forklarer hun.

Hun har dog ikke lagt alle sine kunstneriske udfoldelser pĂĄ hylden.

For eksempel er hun stadigvæk glad for at designe kostumer og scenografier til balletter, og igen i år har hun været med til opsætningen af ’Snedronningen’ i Tivoli.

Og selvom den 81-årige dronning godt kan mærke alderen trykke, forsvinder det meste, når hun først forsvinder ind i kreativiteten.

- Når jeg beskæftiger mig med noget, der rigtig optager mig, tænker jeg ærlig talt ikke over, hvad alder jeg har, siger hun.

Du kan se 'Et liv som dronning' mandag klokken 20 pĂĄ TV 2 eller allerede nu pĂĄ TV 2 PLAY.