X Factor

16-årig i chok over 'X Factor'-dommere - ville bare bevise at hun var god nok

Nu fortæller deltageren Amalie Kristine Bull Christensen om, hvordan en opvækst fyldt med skam er blevet vendt til en ungdom med glæde og stolthed.

Da 16-årige Amalie Kristine Bull Christensen afsluttede sin sang til 'X Factor'-audition i København og kiggede afventende dommerne, fik hun ikke den respons, hun havde regnet med.

I stedet for at kvittere med "ja" eller "nej" bad de hende fortsætte.

- Er der ikke et andet vers? Så syng dog, udbrød Thomas Blachman i programmet, der blev sendt fredag på TV 2.

Han slog ud med hånden og smilede opmuntrende til hende, før han igen lænede sig tilbage.

Den unge pige med den karakteristisk dybe stemme og blonde hår smilede overvældet. Og fortsatte så sin optræden med sangen 'Ensom', som hun selv har skrevet.

Den handler om ensomhed og selvmordstanker, men også om at finde styrke i venskaber og stå ved den, man er.

Og det er netop derfor, hun overhovedet tog til audition – for at stå ved sig selv og bevise, at hun er god nok.

En vigtig beslutning

Da hun afsluttede sin optræden for anden gang, var dommerne begejstrede.

Hun fik at vide, at hendes "øjne lyste", at de ville vide mere om hende, og at de var "meget" imponerede.

Amalie var i chok.

- Jeg havde slet ikke tænkt, at de ville gå op i sangens tema eller mig som person. Jeg havde tværtimod tænkt, at de måske ville grine af mig, siger hun til TV2.DK.

For det er sådan, hun har oplevet omgivelserne tage imod hende det meste af sit liv. Med hån og nedladende bemærkninger.

Men for et år siden tog hun en beslutning om at være ligeglad med andres forventninger og fordomme. Og det er derfor, hun i dag tør stille op i 'X Factor'.

- Det skulle være en god oplevelse. Uanset om dommerne elskede mig eller hånede mig, siger hun.

Forfærdelig folkeskoletid

Baggrunden for beslutningen ligger dels i en ensom opvækst, hvor Amalie Kristine Bull Christensen ikke blev accepteret som transkønnet. Og dels i en ungdom, hvor hun blev det – og dermed fandt styrken til at tro på sig selv, uanset hvad andre mener om hende.

- Det seneste år er jeg blandt andet begyndt at omfavne min dybe stemme og være stolt af den i stedet for at prøve at gøre den lys, siger hun.

Amalie Kristine Bull Christensen er opvokset på Fyn. Folkeskoletiden husker hun som en "forfærdelig" tid.

Hun beskriver, hvordan hun som lille blev set som en "underlig feminin dreng" og som ældre, efter hun som 14-årig sprang ud som transkønnet, måtte lægge ører til nedladende og sårende skældsord om sit køn.

Flere gange blev hun også spyttet på.

Dengang forsvarede hun ikke sig selv.

- Selvom jeg var sprunget ud som pige, kæmpede jeg ikke for Amalie. Jeg kunne ikke, siger hun.

I stedet bearbejdede hun oplevelserne gennem musik. De sidste syv år har hun spillet, og siden hun var 12 år, har hun også skrevet sange selv. Om sit liv og sine tanker og oplevelser.

Det var i musikken, hun fandt ro.

Men det var ikke nok til at holde de svære tanker og ensomheden på afstand.

- Jeg vil blankt indrømme, at jeg havde selvmordtanker. Det havde jeg, siger hun.

Det skyldtes ikke mindst, at hun oplevede, at der var høje forventninger til, hvordan hun skulle være kvinde, som hun ikke kunne leve op til.

- Fordi jeg ikke er født som pige, har jeg på en eller anden måde hele tiden skullet bevise mig ved at være en tand mere feminin end andre kvinder. Og min dybe stemme har været meget forstyrrende for andres opfattelse af mig som "rigtig" pige, siger hun.

Rank ryg

Det var først sidste år, da hun flyttede ind på et bosted i Odense, at hun for alvor begyndte at få det bedre. Her bor hun sammen med andre unge og er ved at gennemføre 10. klasse.

- De accepterede mig uden at sætte spørgsmålstegn, og det ændrede alt for mig. I dag er jeg ikke ensom.

Da først hun opdagede, hvordan det føltes at have det godt med sig selv, besluttede hun, at andres forventninger og fordomme aldrig skal få hende ned med nakken igen.

Med den beslutning fulgte handling.

Hun klippede sit lange hår af. Hun begyndte at holde ryggen rank, selvom folk på gaden gloede, og hun besluttede at droppe den stemmetræning, der skulle gøre hendes dybe stemme lysere.

- Hvis nogen i dag siger, min stemme er mandig, siger jeg det, som der. At det er jeg ligeglad med.

Stabil fremtid

Lysten til at tage ansvar for at have det godt spredte sig hurtigt til alle aspekter af Amalie Kristine Bull Christensens hverdag.

Hvor hun tidligere var ligeglad med fremtiden, har hun i dag klare ambitioner.

- Min plan er nu at uddanne mig til pædagogisk assistent først og bagefter socialrådgiver, siger hun.

Selvom hun kun er 16 år, er det vigtigt for hende at have planer for fremtiden.

- Efter i så mange år at have brugt min dårlige fortid som undskyldning for ikke at kunne gøre ting, skylder jeg mig selv at få fingeren ud og have en god plan, siger hun.

Hun udelukker ikke at skulle leve af musik, men lige nu har hun brug for at kunne forholde sig til en stabil og sikker fremtid.

- Musikken er min terapi. Den er her altid. Hvis jeg kommer til at spille på Roskilde Festival, er det selvfølgelig en stor drøm, der går i opfyldelse, men lige nu er drømmen bare at have et godt liv, siger hun.

Se 'X Factor' fredag klokken 20.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY.