X Factor

Tragisk opkald ændrede 20-årigs liv

1. januar 2022 vender 'X Factor' tilbage. Her træder en ung mand ind foran dommerne med en tung historie og et vigtigt budskab om sorg.

Det var søndag 11. juli 2021.

20-årige Mads Skytte var på ferie i Porto i Portugal med sin kæreste. De havde slået sig ned på en restaurant for at nyde den sidste dag på destinationen, da hans mor pludselig ringede.

Hendes ord ændrede med ét hans liv. For altid.

Tre måneder senere stod han foran de tre 'X Factor'-dommere med en helt særlig guitar under armen og en helt særlig sang.

Begge dele forbinder ham nemlig med sin storebror, som døde pludseligt denne sommer.

En musikalsk inspiration

Mads Skyttes audition er det første offentliggjorte klip fra årets ‘X Factor’, som har premiere lørdag 1. januar klokken 20.00 på TV 2 og klokken 06.00 på TV 2 PLAY.

Foran Martin Jensen, Kwamie Liv og Thomas Blachman fortalte han åbent, hvorfor han var taget fra Viborg til Aarhus for at synge.

- I dag har jeg valgt at synge min egen sang, som jeg har skrevet til min storebror. Vi mistede ham for tre måneder siden ud af det blå, fortalte Mads Skytte.

Med en sjælden ro over sig lukkede han sine øjne og begyndte at synge.

Mads Skyttes yndlingsdel af sangen

A star in the night (en stjerne i natten)

A ray from the sun (en stråle fra solen)

The light in the darkness (et lys i mørket)

A sunrise (en solopgang)

Never lost, never will be (aldrig glemt, det vil du aldrig være)

Always one, that you can always see (der er altid en, du kan se)

For eternity (for evigt)

Det var Mads Skyttes storebror, der gennem hele livet inspirerede ham musikalsk, og han beskriver derfor sin 'X Factor'-audition som en “hyldest”.

- For mig betyder det, at han bliver hørt, siger Mads Skytte til TV2.DK.

Hverken familien eller broren selv vidste, at han var alvorligt syg. Derfor var det et kæmpe chok for alle, da den kun 23-årige mand fik uforklarlige smerter. Få dage efter var han død.

Den præcise dødsårsag ønsker Mads Skytte ikke at uddybe, da det er for privat og stadig påvirker familien meget.

Vil ikke kun huske sorgen

For Mads Skytte var det en ekstremt svær tid. Han kom hjem fra Portugal til bisættelsen og en familie i sorg. Selv havde han dog svært ved at udtrykke sin.

- Jeg plejer at være meget åben og kunne tale om følelser. Bare ikke, når det kommer til min brors død, siger han og tilføjer:

- Livet kunne ikke være normalt igen. Jeg kunne ikke koncentrere mig, og det var svært at tænke på andet.

Derfor spillede han musik.

I månederne efter tog en melodi og en tekst form i Mads Skyttes hoved.

- Det har virket for mig at formidle følelserne igennem musik. Jeg bliver rørt over sangen, men ikke ked af det. Den minder mig om alle de ting ved min storebror, som gør mig glad, siger han.

En guitar, der bringer ham tilbage

Sangen handler om kærlighed frem for død og sorg. Og det er helt bevidst.

Mads Skytte vil mindes sin storebror for sit glade væsen. Han vil huske, hvordan de delte passionen for musik. Og han vil huske, hvordan hans bror gav ham det afgørende skub, der fik lillebroren til at synge.

Det gjorde han, da han som 11-årig fik den dengang 7-årige Mads Skytte med på at synge Ed Sheerans 'I See Fire' foran deres forældre.

- Jeg turde egentlig ikke synge – og det lød nok heller ikke så godt – men min storebror lokkede mig til det og spillede guitar til, siger Mads Skytte.

Netop brorens guitar havde Mads Skytte også med til sin audition i 'X Factor'.

- Når jeg sidder med den, føler jeg lidt, at jeg spiller med ham, siger han.

For 'X Factor'-dommerne var der heller ikke tvivl om, at Mads Skytte havde talent. Og et smukt budskab.

Tre rørte dommere – og et særligt råd

- Tusind tak for din sang. Hvor er det flot, at du kommer herind og synger i hans minde, lød det fra den nye dommer, Kwamie Liv, som havde siddet fuldstændig opslugt undervejs.

Martin Jensen og Thomas Blachman var enige, og efter at Mads Skytte havde forladt auditionrummet, tilføjede hun:

- Det er det, musikken kan. Der er en tomhed, som han formår at formidle gennem musikken. Den bringer selvfølgelig ikke nogen tilbage, men lindrer og rører, sagde hun.

Mads Skytte håber også, at andre i sorg kan tage noget med fra hans oplevelse – og fra hans optræden i 'X Factor'.

- Når man mister en, tænker man på alt det, der aldrig kommer til at ske igen med den person. For mig har det hjulpet at fokusere på det, der er sket. Alle de gode tider og smil, jeg har delt med min bror, siger han.

Han har hørt masser af Mads Langer og Bon Iver, som var deres yndlingsbands – og de sange, som hans storebror selv optog.

Hvis ikke det er musik, er det måske noget andet, som man elskede at gøre sammen med den, man har mistet. Det kan være nøglen til at mindes uden at blive overvældet af sorg, lyder rådet fra Mads Skytte.

Se Mads Skyttes optræde i 'X Factor' lørdag 1. januar klokken 20.00 på TV 2 eller allerede klokken 06.00 på TV 2 PLAY.