Underholdning

Så du den også i juleferien? Derfor er stjernespækket Netflix-film så hypet

'Don't Look Up' splitter anmelderne og skaber debat. Hvorfor er den så hypet?

En komet på størrelse med Mount Everst er på vej direkte mod Jorden, hvor den vil udslette alt liv om godt et halvt år. Og stort set alle er bedøvende ligeglade.

Så kort kan plottet til filmen 'Don't look up' opsummeres. Filmen er instrueret af Adam McKay, og fik premiere 24. december på Netflix, hvor den i den forgangne uge har ligget højt på listen over det mest sete på streamingtjenesten i Danmark.

Men filmen har - på trods af et særdeles stjernespækket cast - splittet anmelderne. Nogle mener, at filmen er et stykke alvorlig satire om tidens måske vigtigste emne. Andre mener, at filmen på uelegant vis slår den samme pointe fast igen og igen over sin spilletid på 2 timer og 25 minutter.

Hvorfor er filmen så hypet, og hvad kan den anderledes komedie?

TV 2 har spurgt filmredaktør på Soundvenue Jacob Ludvigsen.

Et stjernespækket cast

Ifølge Jacob Ludvigsen har filmen formået at skabe hype om sig selv særligt på grund af én ting: Sit imponerende cast, der tæller nogle af de største navne overhovedet i Hollywood.

I hovedrollen som den neurotiske professor Mindy er Leonardo DiCaprio, mens hans Ph.d.-studerende Kate Dibiasky, der opdager og lægger navn til kometen, spilles af Jennifer Lawrence.

Længere nede på rollelisten findes Meryl Streep, der spiller en storrygende præsident, som sender nøgenbilleder, og i rollen som hendes søn og rådgiver findes komedieskuespilleren Jonah Hill. For ikke at tale om Timothée Chalamet i rollen som en kristen skater.

Derudover medvirker også de musikalske superstjerner Ariana Grande og Kid Cudi.

- Det er et cast, der får enhver til at spærre øjnene op. For man kan nærmest ikke forestille sig et mere stjernespækket cast, siger Jacob Ludvigsen.

Ifølge ham er den store talentmasse i 'Don't look up' dog ikke særligt godt forløst. Filmen er nemlig en absurd komedie med dramatiske skuespillere i hovedrollen.

- Jeg mener, der er gået noget galt i castingen her, fordi man forsøger at lave komedie med en masse dygtige dramatiske skuespillere. Selvom de er teknisk dygtige skuespillere, er hverken Leonardo DiCaprio eller Meryl Streep komiske naturtalenter, siger Jacob Ludvigsen.

Budskabet skygger

Man skal ikke ret langt ind i 'Don't Look Up', før det går op for én, at filmens handling er en metafor for verdens nølende håndtering af klimakrisen og en satire over verdens magtstrukturer og inkompetente ledere.

- Hele filmen handler dybest set bare om at bearbejde spørgsmålet om, hvad fanden det er, der foregår i vores virkelighed, har Adam McKay sagt til mediet Variety.

Og netop den overlagte politiske agenda i filmen har splittet anmelderne. For mens nogle mener, at filmen med sin absurde humor formår at lave skarp satire om vores samfund, mener andre, at den er for åbenlys i sit budskab.

Anmelderen fra magasinet Rolling Stone kalder 'Don't look up' for "en stump genstand snarere end et skarpt barberblad," mens The Guardians anmelder kalder satiren i 'Don't look up' for "megafonkomik".

Jakob Ludvigsen mener, at filmen grundlæggende er "uelegant" i sin måde at levere det ellers vigtige budskab på.

- Man behøver næppe være Greta Thunberg for at få øje på, at filmens budskab er, at verdens ledere ikke gør nok for klimaforandringerne, og at vi alle er distraherede af ligegyldige ting. Det budskab lander ret godt allerede i starten, men det kommer så igen cirka 80 gange i løbet af filmen, siger Jacob Ludvigsen og tilføjer:

- Dens budskab er så bastant og åbenlyst, at det er svært ikke at få øje på det konstant.

Hollywoods hykleri

Ifølge Jacob Ludvigsen er der også noget i filmen, der skurrer lidt for dens budskab. Nemlig en snært af hykleri. Noget, der også er blevet bemærket af blandt andre Indiewires anmelder.

- 'Don't look up' føles som, at Hollywood glaner ned på blodbadet fra deres udkigspunkt på bakketoppene, skriver anmelderen.

Og den kritik er Jacob Ludvigsen enig i.

- Der er jo noget provokerende i, at de frelste typer fra Hollywood, som vi ved lever i helt overdådig luksus, prædiker og prædiker, at nu skal vi altså til at gøre mere for klimaet, siger Jacob Ludvigsen.