Underholdning

Blind kvinde uden skuespillererfaring får hovedrolle i Netflix-serie

At en blind skuespiller skal spille en blind karakter, lyder umiddelbart ikke så opsigtsvækkende. Men det sker midt i en ophedet debat.

Vejen til at blive skuespiller var ikke ligefrem banet for amerikanske Aria Mia Loberti. Som blind havde hun aldrig forestillet sig, at hun skulle optræde på filmlærredet.

Egentlig er hun i gang med en ph.d. i retorik, men for nylig tog hendes liv en drejning, da hun fik hovedrollen i Netflix' kommende serie baseret på Anthony Doerrs Pulitzer-vindende roman 'Alt det lys vi ikke ser'.

Her skal hun spille den blinde teenager Marie-Laure, der forsøger at overleve under nazisternes besættelse af Frankrig under Anden Verdenskrig.

- En blind hovedrolle portrætteret af en blind skuespiller. Det her er et betydeligt spring frem for inklusionen af handicappede, rettigheder og repræsentation på skærmen og videre endnu, skriver hun på sin Instagram-profil.

Ingen erfaring som skuespiller

Aria Mia Loberti, der lider af en sjælden og alvorlig øjensygdom, som gør hende blind i nogle omgivelser og giver hende et meget sparsomt syn i andre, skal for første gang i sit liv give sig i kast med skuespil.

Men hverken det svage syn eller den manglende erfaring er noget problem for projektets instruktør, Shawn Levy, der blandt andet har instrueret 'Nat på museet'.

- Vores kæber faldt til jorden, da vi for første gang så Aria Mia Loberti, der både er en naturlig performer og en fortaler for retfærdighed og repræsentation for handicappede, fortæller han til Variety.

Det møder ros fra blandt andet den amerikanske organisation RespectAbility, der kæmper for at ændre stigmatiserende opfattelser af folk med handicap.

- Netflix kan virkelig spille en rolle i at ændre stigma om, hvad det vil sige at være blind. Bare fordi du er blind, betyder det ikke, at du ikke kan være skuespiller i en stor rolle, siger vicedirektør i RespectAbility Lauren Appelbaum ifølge The Guardian.

Et handicap må aldrig blive en kvalifikation i sig selv. Det skal høre sammen med kunsten

Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund

Et vigtigt indspark i debatten

Valget af en blind skuespiller til en blind rolle lyder umiddelbart ikke så opsigtsvækkende.

Men det sker i forlængelse af den igangværende identitetspolitiske debat, hvor der i film- og tv-branchen er kommet et øget fokus på, om skuespillere bør portrættere karakterer med en anden seksualitet, race, kulturel baggrund eller handicap, end de selv har.

Det er en debat, som Benjamin Boe Rasmussen, der er skuespiller og formand i Dansk Skuespillerforbund, kender godt til, når han og kollegaerne er på udkig efter roller.

Han hylder, at Netflix har gjort sig umage og fundet en, som både kan udføre det kunstneriske arbejde og samtidig ved, hvad det vil sige at være blind.

- Et handicap må aldrig blive en kvalifikation i sig selv. Det skal høre sammen med kunsten. Ellers bliver det dokumentarisme, hvis du ikke kan finde en, der faktisk kan formidle kunsten i værket, siger han til TV 2.

Skuespillere har mødt kritik

I de seneste år har der været flere eksempler på, at skuespillere har mødt kritik for at spille roller, som ikke passer til eksempelvis deres egen race eller seksualitet.

Jeg kan muligvis godt spille døv, men jeg er jo ikke bekendt med det

Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund

Den amerikanske skuespiller Scarlett Johansson trak sig i 2018 fra en rolle som transkønnet efter kritik fra transkønnede skuespillere og aktivister.

Herhjemme var der debat, efter at Nikolaj Lie Kaas lagde stemme til den sorte hovedrolle i animationsfilmen 'Sjæl', ligesom det var tilfældet, da Sofie Gråbøl i filmen 'Harpiks' var iført en såkaldt fat suit for at spille overvægtig.

- Vi har brug for at se os selv spejlet. Det skal ikke nødvendigvis være, at Kaptajn Klo skal spilles af en med én arm, men man skal så vidt muligt skabe et bredt univers i film og teater, siger Benjamin Boe Rasmussen.

Han forsvarer både Lie Kaas' og Gråbøls roller. Producenter skal undersøge, om der er skuespillere, som har en lignende baggrund som karakteren – men det handler også om, at man skal finde en skuespiller, der kan løfte byrden af den pågældende rolle, lyder det.

I tilfældet med Sofie Gråbøl påpeger han, hvilket hun også selv har gjort, at producenterne forsøgte at finde skuespiller på den størrelse, men at der ikke var nogen, som kunne bære rollen.

Positiv udvikling er undervejs

Benjamin Boe Rasmussen forklarer, at der særligt i England, USA og Sverige er et stort fokus på inklusion i film og tv.

Det har man også kunnet se på skærmen. I Marvel-serien ’Hawkeye’ spiller den døve skuespiller Alaqua Cox, som også har en benprotese, rollen som den døve Maya Lopez.

Den døve skuespiller Millicent Simmonds har fået ros for sin bærende rolle i de to 'A Quiet Place'-film, og i den prisvindende film 'Coda' fra i år har flere døve skuespillere bærende roller.

- Jeg kan muligvis godt spille døv, men jeg er jo ikke bekendt med det. Jeg synes, at man skal gøre sig umage med at finde en, der passer ind i rollen, lyder det fra Benjamin Boe Rasmussen.

Han tilføjer, at der i Danmark er gjort tiltag for at komme udfordringen med repræsentation til livs.

Blandt andet skal producenter, som søger støtte hos Det Danske Filminstitut, lave en selvangivelse, hvor de fortæller, hvem der er på de forskellige poster, og om det er en mand eller kvinde.

På denne måde kan producenterne af sig selv få et overblik over, om der er en skæv fordeling mellem kønnene, lyder det.