Derfor var der advarsel i 'Disneys juleshow'

Ved Disneys årlige juleshow på DR1 viste kanalen i år en "disclaimer" fra Disney. Nu forklarer Disney hvorfor.

'Disneys juleshow' er en klassiker i de danske stuer på juleaftensdag, og over årene har programmet næsten ikke ændret sig.

Men i år var noget anderledes. Da det traditionsrige program rundede af, dukkede der en hvid tekst på sort baggrund op på skærmen.

"Dette program indeholder negative skildringer og/eller uacceptabel behandling af mennesker eller kulturer. Disse stereotyper var fejlagtige dengang og er fejlagtige nu."

DR oplyser til TV 2, at skiltet er en del af det samlede produkt, juleshowet, som DR sender.

- Vi kan som udgangspunkt ikke bestemme, hvilke sluttekster en producent lægger på sit program. Hvis vi f.eks. købte visninger af andre ældre Disney-film, kunne et sådan skilt også optræde. Hvis vi havde ønsket skiltet fjernet, ville Disney have klippet nogle scener ud. Og DR ønsker ikke at klippe i originale værker, skriver kommunikationschef i DR Kommunikation Sune Knudsen i et skriftligt svar.

Han tilføjer, at DR ikke har redaktionel indflydelse på indkøbte programmer – såsom Disneys Juleshow – og andre helt færdige film og serier.

Men hvad skyldes disclaimeren? TV 2 har spurgt Aurora Stark, der er kommunikationschef for The Walt Disney Company i Norden.

Katten er afbildet som en racistisk karikatur på østasiatiske mennesker

Disney om karikatur i 'Aristocats' ifølge dets hjemmeside

'Aristocats' har racistisk portrættering

Aurora Stark forklarer, at skiltet er tilføjet til juleshowet grundet en karakter, der optræder i klippet fra 'Aristocats'.

Det drejer sig konkret om katten, der er karikeret som en stereotyp på en østasiatisk person.

- Dette sker helt på vores eget initiativ, skriver Aurora Stark i et skriftligt svar til TV 2 og oplyser, at skiltet også følger, hvis man ser filmen på streamingtjenesten Disney+.

Hun henviser til Disneys hjemmeside for uddybende forklaring. Her fremgår det, at karakteren styrker, hvad Disney kalder den "evige udlænding"-stereotyp.

- Katten er afbildet som en racistisk karikatur på østasiatiske mennesker med overdrevne stereotypiske træk som skæve øjne og store fortænder. Han synger på et dårligt engelsk med stemme fra en hvid skuespiller, og han spiller klaver med spisepinde, står der hos Disney.

"En mulighed for at indlede en samtale"

Disney, der står bag mange af verdens største tegnefilm, oplyser yderligere, at virksomheden er i færd med at gennemgå dets katalog og tilføjer disclaimers på indhold, som har "negative skildringer".

- I stedet for at fjerne indholdet ser vi det som en mulighed for at indlede en samtale og starte dialoger om historie, der påvirker os alle, skriver Disney.

Aurora Stark forklarer, at det er første gang, at skiltet optræder i 'Disneys juleshow'.

- Disney arbejder med et eksternt, rådgivende organ på et globalt niveau. Det er sammensat af flere organisationer, som repræsenterer forskellige dele af samfundet og verden, siger hun.

Flere titler har disclaimers

Det er ikke første gang, at Disney har sat en disclaimer på et ældre værk for at advare seeren mod indholdet.

Ved lanceringen af Disneys streamingtjeneste, Disney+, lagde brugerne også mærke til, at mange af de klassiske Disney-tegnefilm havde fået en advarselstekst.

Det gælder blandt andet filmene 'Aristocats', 'Junglebogen', 'Peter Pan' og 'Dumbo'.

Fælles for de film er, at de indeholder, hvad der betegnes som "forældede kulturelle fremstillinger" – altså tegnede karakterer, der baserer sig på stereotyper, der i dag anses som skadelige.

Udover disclaimeren bed nogle seere måske mærke i noget andet, som også var anderledes.

Ifølge Jacob Stegelmann, der er vært på DR-programmet 'Troldspejlet', har Disney poleret udseendet af årets juleshow med den samme teknik, som de bruger på blu-ray-film og streaming.

- Det bringer filmene tættere på deres oprindelige udseende, men kan virke underligt, fordi vi er vant til det grynede look, skriver han på Twitter.