Et liv som dronning

Hidtil ukendte optagelser af dronning Margrethe ser dagens lys

I dokumentaren fortæller dronningen blandt andet om forholdet til sin far, opholdet på en engelsk kostskole og fejringen af sin 18 års fødselsdag.

Videoen viser klip fra dronning Margrethes bryllup, før og efter de er blevet farvelagt. Video: Katrine Skov Petersen

Dronning Margrethe har levet et langt liv i offentlighedens søgelys og fejrer i januar sit 50 års regentjubilæum.

Alligevel kan hun fortsat overraskes af filmklip, der aldrig er vist før.

Det sker i TV 2s nye dokumentarserie ’Et liv som dronning’.

Serien møder dronningen fire forskellige steder i Danmark, der har betydning for hende: På Amalienborg, på Fredensborg, på Marselisborg og på kongeskibet.

Flere af klippene i ’Et liv som dronning’ har aldrig set offentlighedens lys før, og det er også første gang, at dronningen selv ser dem.

De ukendte optagelser er fraklip fra filmen ’Monarki og demokrati’ fra 1976. De indeholder blandt andet videoer af en ung Margrethe på 10-12 år og optagelser af Margrethe og Henrik og deres to sønner Frederik og Joachim som børn.

Men det er ikke kun de nye optagelser, der er unikke i dokumentaren.

- Det er første gang, at nogen har talt med dronning Margrethe om og vist klip fra hele hendes liv. Så det, at vi spænder over hele livet, er en unik rejse, siger Martin Sundstrøm, redaktionschefen på dokumentaren.

Et længere klip fra dronningens bryllup er også blevet farvelagt, så hun og seerne for første gang siden den 10. juni 1967 kan opleve hele brylluppet i farver.

Videoen nedenunder viser flere farvelagte klip fra dronningens bryllup.

Videoen viser klip fra dronning Margrethes bryllup, før og efter de er blevet farvelagt. Video: Katrine Skov Petersen

Et andet klip fra dronningens 18-års fødselsdag er også unikt og har aldrig været vist før.

Balkonen på Amalienborg

I dokumentarserien fortæller dronningen, hvordan det var en milepæl, da hun på sin 18-års fødselsdag for første gang selv skulle stå på balkonen og tage imod borgernes hyldest.

- Der er noget særligt ved balkonen på Amalienborg, fordi det er derfra, at vi i generationer har stået ved særlige lejligheder, siger dronning Margrethe.

Optagelser fra balkonscenen, hvor den 18-årige fødselar hyldes, har været vist flere gange, men det har altid været uden lyd. Derfor har det ikke været muligt for dronningen at genhøre sin fars tale eller folkets jublen.

Men i ’Et liv som dronning’ er lydoptagelser fra DRs arkiv blev sat sammen med filmoptagelserne fra dagen, så dronningen for første gang kan se optagelserne og høre den hyldest, hun modtog for så mange år siden.

Ifølge dronningen havde hendes far set meget frem til, at det blev hendes tur til at stå på balkonen. Da hun endelig gjorde det, var det en lidt voldsom, men også en dejlig oplevelse for Margrethe, fortæller hun i den nye dokumentar.

Før hun trådte ud på balkonen, havde kongen forsøgt at lære hende, hvordan hun skulle håndtere folkets hyldest.

- Du skal tage imod. Du skal ikke bare vinke, du skal tage imod, sagde hendes far til hende.

Og det forsøgte hun så at gøre.

Dog var hendes første forsøg ”noget akavet” ifølge hende selv.

Sømandsudtryk

I dokumentarseriens første afsnit følger man især dronningens barndom og ungdom.

Her fortæller Margrethe blandt andet om sit forhold til sin far, som hun beskriver som et "varmt menneske med en vældig replik".

Derudover var kongen i den grad en søofficer. Han elskede livet til søs, og det tog han også med sig over i privatlivet, hvor det kom til at præge barndommen for hans tre døtre.

De tre prinsesser voksede op med en far, for hvem sømandsudtryk var en del af det daglige sprog. Derfor blev det også en del af dagligdagen for de tre piger.

- Min far sagde altid, når man skulle til køjs: ”De må gerne slukke og rigge af”. Det er noget, man sagde på skibene, men jeg har bare hørt det hele min barndom, så jeg har aldrig tænkt over det, siger dronningen.

Hun har selv taget udtrykket med sig videre i livet, ligesom at hendes mand, prins Henrik, også har gjort brug af det.

Ansvarlig for andre

Dokumentaren møder også dronningen på en kostskole i England, hvor hun tilbragte sit 10. skoleår.

Det skulle vise sig at være en utrolig lærerrig oplevelse for den unge tronfølger.

En af skolens regler var, at de ældre elever skulle holde øje med de yngre børn og hjælpe dem, hvis de havde behov for det.

Margrethe var en dem, der skulle tage sig af de yngre.

- Det var virkelig noget af en øjenåbner, at man som en selvfølge lagde mærke til, hvordan andre havde det, siger dronningen.

Dronningen fik i en alder af 15-16 år ansvaret for fire børn på omkring de 11 år.

Hun var ikke selv særlig god til at tage sig af de yngre elever, fortæller hun. Men hun husker det som et vidunderligt år.

- Og jeg tror, at jeg lærte en masse, siger hun.

Du kan se første afsnit af 'Et Liv Som Dronning' mandag klokken 20.35 på TV 2 og på TV 2 PLAY.