De kongelige øjeblikke

To begivenheder viser ifølge kommentator, at forberedelserne til et fremtidigt tronskifte er i gang

To begivenheder i år tyder på, at forberedelserne til et tronskifte i det danske kongehus er i gang, vurderer kommentatorer.

- De tog Deres søn med, udbrød Tysklands forbundspræsident til dronning Margrethe, da kronprins Frederik steg ud fra bagsædet af bilen.

Der var statsbesøg i Tyskland, og det var i midten af november, da de ankom foran Schloss Bellevue i Berlin.

Det er ikke helt almindelig procedure, at regenten tager arvtageren med på statsbesøg. Men det gjorde dronning Margrethe, da hun besøgte Tyskland.

Præsidentens henkastede bemærkning rummer en større historie.

For der er to centrale begivenheder i dette efterår med kronprins Frederik i centrum, som viser, at et tronskifte ikke blot sker overnight. Det kræver en længere forberedelse.

- Han er ved at klæde sig på til en dag at skulle overtage regentposten med alt, hvad det indebærer, siger politisk kommentator Hans Engell.

Det var hans optræden ved statsbesøget i Tyskland et tydeligt eksempel på.

Men allerede i efteråret startede dét, som Hans Engell beskriver som oplæringen.

Cremen af cremen

I slut-august kunne det danske kongehus meddele, at kronprinsen skulle på Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus (SIKU), som henvender sig til centralt placerede meningsdannere og beslutningstagere i det danske samfund.

- Det er lidt cremen af cremen på en række forskellige områder, fortæller Hans Engell om kursets deltagere.

Politikere, mediefolk, erhvervsfolk. Og kronprinsen.

Nu begynder det tidspunkt at komme, hvor han virkelig for alvor skal gå ind i den gerning at være statsoverhoved.

Hans Engell, politisk kommentator

Et to uger langt kursus på meget højt niveau, som giver en indføring i aktuelle, væsentlige, samfundsmæssige, europæiske og globale udviklingstræk, fortæller Hans Engell.

Kursisterne bliver personligt inviteret af forsvarschefen og skal indlogeres på en kursusejendom på Sjælland, foruden ture til Arktisk Kommando i Nuuk og Mestersvig på Grønlands Østkyst.

Kurset handler i bund og grund om, hvordan Danmark styres, og hvordan internationale organisationer fungerer.

Grundig indføring i samfundet

- Selvfølgelig med et fokus på forsvaret, fordi det er forsvarschefen, der står for det, siger Hans Engell.

Men hvad skal kronprinsen bruge sådan et kursus til?

Det er meget enkelt, hvis man spørger Hans Engell.

- På hans vej til en dag at skulle blive konge af Danmark er det helt afgørende, at han har en grundig indføring i, hvordan det danske og det europæiske samfund fungerer, siger han.

Som konge af Danmark er det ham, der skal møde centrale folk – både i forbindelse med statsbesøg herhjemme og i udlandet. Det er ham, der skal lede statsrådet med regeringen. Det er ham, der skal møde de afgørende aktører i det danske samfund.

Nye interesser

Udover grundig oplæring kræver et muligt kommende tronskifte samtidig, at kronprins Frederik udvider sit interessefelt, vurderer Hans Engell.

Kronprinsen nærer stor kærlighed til alt, hvad der har med sport og idræt at gøre, fortæller han. Det er Royal Run, kronprinsens årlige løb for og med danskerne, et udtryk for. Men det er ikke nok for en konge.

- Nu begynder det tidspunkt at komme, hvor han for alvor skal gå ind i den gerning at være statsoverhoved her i Danmark. Det er klart, at for kronprins Frederik er det her en del af en udvikling, som gør, at når han en dag skal overtage regentposten, så er han ikke bare god til at dyrke Royal Run, men så har han også en grundig indføring i, hvordan Danmark og verdenen fungerer, siger Hans Engell.

Også Berlingskes kongehus-kommentator, Jakob Steen Olsen, vurderer, at en udvikling så småt er i gang. Særligt på baggrund af det fælles statsbesøg i Tyskland.

Kronprins Frederik hjalp i den forbindelse dronningen i gerningen, da hun – som hun selv siger – er en ældre dame, og dermed skal sørge for at få kræfterne til at række.

Men det fælles besøg sender samtidig et helt særligt signal, fortæller Jakob Steen Olsen.

- Det er også en måde at vise os, at arvefølgen er sikret. Vi ser dem arm i arm på en af de mest officielle opgaver. Så når dronningen på et tidspunkt ikke er i billedet længere, så har vi vænnet os til det, og så står kronprinsen klar til at tage over.

- Jeg synes, det er en smuk måde at gøre det på. At man kan lave en familieudflugt ud af det, sagde Jakob Steen Olsen i TV 2-programmet ’De kongelige øjeblikke’, der blev sendt torsdag aften fra Koldinghus.

Det står selvfølgelig hen i det uvisse, hvornår et muligt tronskifte vil finde sted.

Men da dronning Margrethe ved statsbesøget i Tyskland blev adspurgt, om samarbejdet med hendes søn er noget, man vil se mere til i fremtiden, svarede hun:

- Det er rigtig svært at vide, men det vil da være sandsynligt. En enkelt gammel dame kan jo ikke lige så meget som to, hvor den ene endda er ung.

Naturligt at rejse med

Statsbesøget i Tyskland var anden gang, at kronprinsen tog på rejse med dronningen. Første gang var ved forrige statsbesøg i 2019, hvor dronningen og kronprinsen tog sammen til Argentina. De forrige år har dronningen rejst på statsbesøg alene eller i selskab med prins Henrik.

- Det er klart, at min mor har en alder, hvor jeg synes, det er naturligt, at jeg er med som bisidder, forklarer kronprins Frederik.

Ifølge dronning Margrethe er de to begyndt at rejse sammen, da de dermed kan favne bredere. Og så falder ”den del med business” dronningen knap så naturligt, som det gør for kronprinsen.

Der var derfor også forskel i programmet for dronningen og kronprinsen på deres fire dage i Tyskland.

Life long learning

Statsbesøgets første stop var hos præsidentparret på deres officielle residens. Senere splittede dronningen og kronprinsen sig ved flere lejligheder op.

Dronningen tog blandt andet ud til universitetshospitalet Charité, musikkonservatoriet Barenboim-Said-Akademie og Litteraturhaus Berlin, mens kronprinsen blandt andet besøgte Vattenfalls kraftværk Reuter West, deltog i en reception for den danske erhvervsdelegation og i aktiviteter i forbindelse med en erhvervskonference i Kosmos.

- Jeg går ind for det, der hedder life long learning. Det, jeg laver, er jo noget, hvor man lærer hver dag ved at stille spørgsmål, være nysgerrig og glæde sig over, at der er mulighed for at rejse sammen her, sagde kronprins Frederik i forbindelse med statsbesøget.

Se 'De kongelige øjeblikke' her på TV 2 PLAY.