For første gang nogensinde: Kæmpe ændring i 'X Factor' 2022

En ting ændrer alting, når den nye sæson af 'X Factor' begynder 1. januar 2022.

Når 'X Factor' vender tilbage i det nye år, vil meget været forandret. For første gang i dansk 'X Factor'-historie bliver selve formatet ændret.

I den nye sæson bliver det nemlig sådan, at dommerne ikke længere får tildelt en kategori. I stedet skal de hver især stille med én deltager fra hver kategori, når de går i liveshows.

Altså kommer hver dommer til at gå til liveshows med en solist under 23 år, en gruppe og en solist over 23 år.

- Jeg tror, det bliver skidegodt, og jeg tror, at seerne med det samme vil tænke: "Hold kæft, det er rimeligt". Det er en let, simpel idé, der gør, at nu er det fair game, siger 'X Factor'-legenden Thomas Blachman, der i år er dommer for 14. gang.

Formatændringen betyder ikke noget for, hvordan der bliver afholdt auditions. Og i de første to programmer ved dommerne heller ingen ting.

De bliver først præsenteret for ændringen, når auditions er forbi.

Men både 5 Chair Challenge og liveshows bliver anderledes end tidligere.

Faktisk bliver der slet ikke nogen 5 Chair Challenge.

Her bliver det nye 'X Factor'-format afsløret Video: Renna Rose Agger

I stedet bliver der i år afholdt en 6 Chair Challenge, hvor hver dommer skal besætte seks stole med deltagere i stedet for fem.

Men de kan ikke vælge helt frit. For de nye rammer gør, at de hver skal slutte med at gå videre til bootcamp med to unge solister under 23 år, to grupper og to voksne solister med til bootcamp.

Efter bootcamp vælger de en repræsentant fra hver kategori, som de tager med til liveshows.

Begejstring fra holdet

Det er ikke kun Thomas Blachman, der er glad for ændringen.

Også holdet bag 'X Factor' er begejstrede. TV 2s underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, siger, at hun glæder sig helt vildt til at se, hvad det kommer til at betyde for konkurrencen:

- Vi har i et stykke tid ønsket os at ændre på den måde, dommerne får fordelt artister og grupper på, men den slags er ikke bare ligetil med et internationalt format som 'X Factor'. Nu har vi som det første land i verden fået godkendelse til at ændre den del af formatet, siger hun.

Dommerne er spændte

Også de andre dommere, musiker Kwamie Liv og dj Martin Jensen, glæder sig til det nye format.

Martin Jensen var også dommer i 'X Factor' 2021, og han fortæller til TV 2, at han lige skulle vænne sig til tanken om det nye format, men at det er vokset på ham.

- Det er sjovt og udfordrende, og så er det superinspirerende for os at have noget mere at bygge på, end da vi havde én kategori hver, siger han.

Kwamie Liv er ny dommer og kan derfor ikke sammenligne den nuværende situation med at være dommer under det oprindelige format.

- Jeg prøver at have så få forventninger som muligt og være åben undervejs, siger hun.

Se, hvordan det hele går, og om Kwamie Liv falder til ved dommerbordet, når den nye sæson af 'X Factor' har premiere 1. januar 2022.