Dronningen skjulte prins Henrik i et rækkehus
Diskrete kærestebreve og hemmelige besøg karakteriserede begyndelsen på romancen mellem dronning Margrethe og hendes mand prins Henrik.
Hvordan skjuler man en ung mand, der snart skal være prins af Danmark?
De nærmeste veninder til dronning Margrethe kom på en helt særlig opgave for mere end 50 år siden, da en stormende forelsket prinsesse havde brug for deres hjælp.
Pressen måtte intet vide om den forestående forlovelse mellem Margrethe og den unge franskmand, så han måtte holdes skjult, når han var på besøg i Danmark.
- Det var rigtig spændende, og vi listede rundt med ham og smuglede ham ind og ud af huset, fortæller Birgitta Hillingsø, en af dronningens nære veninder, i den nye dokumentarserie ’Et liv som dronning’.
Kærlighedshistorien mellem dronning Margrethe og hendes mand prins Henrik er blevet fortalt før.
Men i anledning af dronningens 50 års regentjubilæum, ser hun tilbage på sin lange regeringsperiode og deler nye refleksioner om sit liv i ’Et liv som dronning’.
Her fortæller dronning Margrethe helt nye detaljer om mødet med sin store kærlighed, prins Henrik.
Men historien om Margrethe og franske Henri startede omkring et år inden, da parret i 1965 for første gang mødte hinanden til et middagsselskab i London.
Det var en reserveret, genert og meget usikker ung kvinde, som den 31-årige Henri de Laborde de Monpezat fik selskab af.
Sådan beskrev prins Henrik sit førstehåndsindtryk af den unge tronfølger prinsesse Margrethe, som han blev bordherre for den aften. Margrethe studerede på det tidspunkt i London og fik nu den franske diplomat til bords.
Han var kendt som lidt af en kvindebedårer og brugte, hvad han selv kaldte, ”pariservid” for at få en samtale i gang. Men han blev overrasket over den generte piges talegaver.
Hun var kvik og kultiveret og ”havde et strålende vid kombineret med oprigtige meninger uden dog at vove sig ud i det originale”. Prins Henrik har fortalt, at han følte sig øjeblikkeligt tiltrukket af prinsessen.
Tiltrækningen var ikke helt gengældt, har dronning Margrethe fortalt. I hvert fald bed hun ikke synderligt mærke i den flotte franskmand. Det gjorde hun til gengæld året senere, da de igen mødtes til et skotsk bryllup hos fælles bekendte.
På det tidspunkt havde prinsessen ingen forestillinger om, at der skulle ske noget mellem hende selv og den franske greve.
- Men så gik der ild i det. Det gjorde der virkelig, fortæller dronningen.
Denne gang holdt Henrik bedre fast i sin prinsesse, som han inviterede på middag. Han gjorde kur, det bedste han havde lært, og det virkede.
Dronningen fortæller i dokumentaren, at hun ikke havde hjertebanken, da hun gjorde sig klar til middagen. Men da aftenen var slut, gik det op for den unge tronfølger, at hun var ”vildt forelsket”.
- Det skete først, da vi dansede. Så var der altså ikke mere at gøre, siger dronning Margrethe.
Tidligere har hun forklaret, hvad hun mere præcist faldt for hos den unge franskmand. Han ”så vanvittig godt ud, var vanvittig sød ved mig og tog mig alvorligt”.
Hun havde dog næppe forudset, at hun blot et halvt år senere skulle forlove sig med ham.
På mange måder lignede de næste måneder ethvert andet nyforelsket pars historie. Henrik og prinsesse Margrethe gik ture i Hyde Park, spiste middage og tog efterfølgende ud i Londons pulserende natteliv, hvor der blev danset løs på de tilrøgede diskoteksgulve.
Skrev breve
Men én ting adskilte deres kærlighedshistorie fra andre pars. Margrethe var ikke blot prinsesse, hun var også tronfølger og skulle en dag være dronning af Danmark. Og det krævede, at hun fandt en mand af en ganske særlig støbning.
Dronningen fortæller, at det inden hendes forlovelse ”stod for hende som et mareridt”, at hun måske skulle overtage tronen uden at være gift.
- For det er en ting at gifte sig med en tronfølger, men hvem tør binde an med en dronning? spørger dronning Margrethe i dokumentaren.
Den unge Henrik havde også sine betænkeligheder ved parforholdet og tænkte på, hvilke konsekvenser det ville få for hans liv. Men hvorfor ikke gøre noget ”vanvittigt, noget virkeligt vanvittigt én gang i sit liv, én gang for hele livet”, konstaterede han.
Parret måtte også tage sig nogle forholdsregler på grund af den offentlige interesse for den danske tronfølgers kærlighedsliv.
På det tidspunkt boede prinsesse Margrethe i Danmark, mens Henrik arbejdede på den franske ambassade i London.
Telefonen på slottet gik over en lille central, der gjorde, at det var svært at skjule, hvem beboerne ringede til, og efter dronningens mening ”ragede det ingen”, hvem hun snakkede i telefon med.
Derfor skrev parret breve til hinanden i stedet.
Det var en fantastisk tid i dronningens liv.
- Man er jo heldigvis ikke rigtig klog, når man er forelsket. Ellers gik det jo aldrig, siger hun.
I juni 1966 lykkedes det igen den unge tronfølger at møde den seks år ældre franske diplomat. Det skete på Rosenfeldt Gods på Sydsjælland.
Nogle af prinsessens nære venner vidste udmærket, hvad der var ved at ske mellem hende og Henrik, og derfor inviterede de til et weekendselskab, hvor gæstelisten blandt andet talte den unge franske greve.
- Og så kunne folk jo tænke, hvad de ville, siger dronning Margrethe.
Efterfølgende skulle han til København for at tage flyveren, mens dronningen selv skulle hjem. Men inden de igen skiltes ad, tog de en tur til København sammen, hvor de spiste middag hos Margrethes hofdame og meget nære veninde, komtesse Wava Armfelt.
Det var her, Henrik bad om prinsessens hånd.
Parret sad ved siden af hinanden i sofaen, og mens de talte, vaskede Wava Armfelt op efter middagen. Selvom de kun havde været tre personer til måltidet, blev veninden ved med at vaske op og vaske op og vaske op. Hun var godt klar over, hvor det bar hen.
Margrethe måtte dog vente med at give et endeligt svar på frieriet. Forældrene kong Frederik og dronning Ingrid skulle nemlig først godkende forlovelsen, og de havde endnu ikke mødt den franske greve. Var svaret blevet et nej, var Margrethe ikke i tvivl om sin reaktion.
- Så havde jeg været nødt til at sige, at så gik det bare ikke. Jeg havde ikke tænkt mig at frasige mig tronen. Min pligt var Danmark først, og det vidste han også godt, siger dronning Margrethe.
Mødet, der igen foregik hos Wava Armfelt, forløb dog ganske glimrende. Regentparret kunne med det samme lide deres kommende svigersøn. De tog varmt og hjerteligt imod datterens kommende mand. De må have haft stor tiltro til hende, fortæller hun, for hendes forældre havde kun hørt om den unge mand fra prinsessen.
- De vidste i hvert fald, at jeg havde tænkte mig godt om – så vidt man nu kan, når man er helt sådan… siger dronning Margrethe.
Herefter begyndte de hemmelige besøg i Danmark.
Henrik blev smuglet til Charlottenlund for at bo hos en af tronfølgerens nære veninder, Birgitta Hillingsø.
Hun husker, hvordan de listede rundt med ham og smuglede ham ind og ud af huset.
- Der er jo ingen, der leder efter en kommende prinsgemal i et rækkehus, siger Birgitta Hillingsø i dokumentaren.
Hun beskriver greven som en flot og charmerende mand. Han var belæst, kulturel og sjov. Og både han og dronningen var godt selskab, synes hun.
Hun lod dog ofte parret være i fred, så de kunne gå ture i skoven og nyde hinandens selskab. Birgitta Hillingsø beskriver det som en dejlig tid, hvor den kommende dronning ”strålede som en sol”.
- Jeg fatter ikke, at hun var så heldig at finde en som ham. Høj og flot og solbrændt, han var virkelig en lækkerbisken, husker Birgitta Hillingsø.
Men snart var de anonyme gåture forbi.
I september 1966 blev forholdet opdaget, og da Henrik landede i Kastrup, var pressen massivt til stede. Da hans familie nogle dage senere ankom i forbindelse med annonceringen af forlovelsen, var interessen enorm.
Perioden efter offentliggørelsen var en meget positiv oplevelse for dronningen, og hun vil aldrig glemme, den varme velkomst det nyforlovede par modtog.
- Der var sikkert også en del, der tænkte ”nå endelig”, fortæller hun.
Hun var trods alt 26 år på det tidspunkt, og det var en sen alder at blive gift, dengang.
Den 10. juni 1967, blot to år efter parrets første møde, blev tronfølgeren Margrethe og grev Henri gift i Holmens Kirke.
Det var en fantastisk dag for dronningen. I dag kan hun slet ikke forestille sig, hvordan hendes liv ville have set ud, hvis prins Henrik ikke havde været en del af det.
- Jeg havde ikke været den, jeg er blevet til i hvert fald, siger dronningen.
Veninden Birgitta Hillingsø kan huske, at dronningen på et tidspunkt under vielsen vendte sig om og smilte til sine forældre. Det var et fantastisk smil, der sagde ”nu er jeg her. Nu kan I være rolige”.
Efter en tur gennem København i karet og fejring på Amalienborg, gik turen til Fredensborg Slot, hvor bryllupsmiddagen blev holdt i et stort telt i haven.
Og her overraskede Henrik hele bryllupsselskabet. For da det var hans tur til at holde tale, gjorde han det ikke på fransk eller engelsk, men på dansk.
Talen slog dronningen fuldkommen ud. Hun havde måske forventet, at han ville flette en sætning eller to ind på dansk. Men hun havde aldrig forstillet sig, at han ville holde hele talen på dansk.
I sin bryllupstale takkede prins Henrik Margrethe for hendes yndige sind og lovede hende, at han altid ville støtte hende i sit arbejde.
- Jeg kom fra et blomsternes land til en blomstrende have; syren og guldregn, hyld og bonderose, blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allersomdejligste pynt, sagde prins Henrik blandt andet i sin bryllupstale.
Dronning Margrethe og prins Henrik nåede at være gift i næsten 51 år, inden prinsen gik bort i februar 2018 efter et længere sygdomsforløb.
- Det er ret voldsomt, når man pludselig er alene, men min mand havde jo ikke været rask de sidste par år… Og så var det altså pludselig slut. Men de sidste år var ikke nemme, for han havde det ikke godt. Han havde det heller ikke godt med sig selv på det tidspunkt, siger dronningen.
Men selv efter døden lykkedes det prinsen at overraske sin hustru.
Da dronning Margrethe iført sørgeslør ankom til den officielle bisættelse på Christiansborg Slot var kirkegulvet dækket af blomster. Prins Henrik havde inden sin død arrangeret de enorme mængder af blomster. Det skulle give fornemmelsen af en blomstrende have – en reference til hans bryllupstale.
Når dronningen i dag ser tilbage på sin lange regentperiode, har hun svært ved at forestille sig at kunne have været alene om jobbet.
- Og jeg kan heller ikke forestille mig andet, end at det var med ham, siger dronning Margrethe.
Du kan se andet afsnit af 'Et Liv Som Dronning' mandag klokken 20.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY.
Øvrige kilder: Dokumentaren 'Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter'; bøgerne 'Skæbnen forpligter' af prins Henrik, 'Enegænger' af Stéphanie Surrugue og 'En familie og dens dronning' af Anne Wolden-Ræthinge.