I en kælder i København har man i årevis forsøgt at gøre som i ‘Kometernes Jul’ - og det er faktisk lykkedes
En fascinerende maskine truer julefreden i julekalenderen 'Kometernes jul', men faktisk eksisterer teleporteringsmaskinen i virkeligheden.
Sciencefiction-forfatterne elsker den.
Teleporteringsmaskinen.
Den er kendt fra film som ’Fluen’, og for at transportere Kaptajn Kirk lige hvorhen han ønsker det med ordene ”Beam me up Scotty” i Star Trek-filmene.
Og nu har den gjort sit indtog i årets julekalender ’Kometernes Jul’, hvor den i den grad truer med at spolere julefreden.
For i ’Kometernes Jul’ får børnene Mie, Johannes, Noor og Elias forvildet sig ned i en kælder til den mystiske maskine.
Og da de ikke aner, hvilken potentiel fare de står over for, træder Mie og Johannes ind i maskinen, og pludselig bliver de teleporteret væk til den fjerne Planet 9.
Selvom det måske både lyder utroligt, uhyggeligt og uvirkeligt, så er det faktisk ikke umuligt.
For teleportering kan godt lade sig gøre i den virkelige verden.
Forsøget i kælderen
Faktisk er et af de få vellykkede teleporteringsforsøg i verden sket nede i en kælder på Niels Bohr Instituttet i Danmark.
Her har man i flere år forsket i kvanteteleportering. Men måske skal vi først forklare, hvad det helt præcist går ud på.
Når man kvanteteleporterer, transporterer man en genstand fra et sted til et andet på ekstrem kort tid.
Genstanden skal placeres i en maskine (punkt A), hvorefter den bliver aflæst og afkodet. For at kunne aflæse, hvordan partiklerne i genstanden sidder sammen, bliver genstanden samtidig opløst og forsvinder helt ved punkt A.
Informationen om genstanden bliver dernæst sendt til maskinen ved punkt B, som aflæser informationen og skaber en ny og tro kopi.
- Det smarte ved teleportering er, at man på meget kort tid – med lysets hastighed – kan komme fra et sted til et andet, uden at rejse i timevis eller årevis, hvis man nu skulle færdes i rummet, forklarer professor Anja C. Andersen i astronomi og astrofysik og tilføjer:
- Det uhyggelige er, at man ligesom i ’Kometernes Jul’ bliver opløst og så bare må håbe, at man genopstår som en kopi det nye sted.
Det er muligt
I den virkelige verden kan man ikke teleportere mennesker – eller for den sags skyld ting og genstande, man kan se med det blotte øje.
Men i kælderen på Niels Bohr Instituttet er man faktisk lykkedes med at teleportere en partikel fra et sted til et andet.
Det lyder måske ikke af meget – særligt taget i betragtning af, at et menneske består af 100.000.000.000.000.000.000.000 partikler. Men det er et stort gennembrud, forklarer Anja C. Andersen.
- I fysik handler det jo om at vise, at noget er muligt. Hvis vi kan flytte én partikel, så kan vi måske flytte to partikler næste gang og så tre og så videre, siger hun.
Det kan være farligt
Manøvren er dog ikke ufarlig. Og forestiller vi os, at man kunne gøre det med mennesker, er der en del udfordringer.
For det første ville man slet og ret gå i opløsning, når man stillede sig ind i maskinen, hvilket nok ville få de fleste til at tøve med at stille sig ind i den.
For det andet skulle man håbe på, at den kopi, der blev skabt af en, var 100 procent magen til.
Det kræver blandt andet, at der ikke er andre partikler i maskinen ved punkt A, så punkt B får blandet informationerne sammen.
- Man ville for eksempel aldrig anbefale to mennesker at gå ind i maskinen, som de gør i ’Kometernes Jul’, for så ville der være stor sandsynlighed for, at de blev blandet sammen, siger Anja C. Andersen.
For det tredje bruger maskinen ekstreme mængder af energi, hvilket gør, at det nok ville være mere energibesparende at tage flyveren til Japan, fremfor at blive teleporteret.
Fysikken tillader det
Alligevel vil forskeren ikke udelukke, at vi mennesker en dag kan blive teleporteret rundt på jorden, eller for den sags skyld ud i universet som en anden Kaptajn Kirk.
Men har vi lyst til det?
- Som forsker har jeg lært, at man aldrig skal sige aldrig. Alene det, at fysikken tillader det, gør, at det nok en dag er muligt, siger hun og tilføjer:
- Hvis det skulle lykkes for os, skal vi kigge hinanden i øjnene og beslutte, om det overhovedet er ønskværdigt at gøre.
Byggematerialer og mad til Mars?
Men hvorfor så overhovedet forske i det, kunne man måske spørge.
Fordi det handler om at finde ud af, hvad der er muligt. Og fordi man aldrig rigtig ved, hvornår og hvordan der bliver brug for ens forskning, forklarer Anja C. Andersen.
- Det kan være, at vi kunne teleportere byggematerialer eller mad en dag. Så kunne vi måske sende det til Mars, så det vil være nemmere at bo deroppe, siger hun.
For i fremtiden kan vi stå overfor nogle problemstillinger, vi slet ikke kender til endnu.
- Og så er det rart at have muligheder i værktøjskassen, siger Anja C. Andersen.
Du kan se 'Kometernes Jul' hver aften klokken 20 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.