Hitfrø overtog verden i 00’erne – nu vender Crazy Frog tilbage
Den animerede, blå frø Crazy Frog havde et globalt hit i 2005 med ’Axel F’. Nu skal frøen skabe virale videoer til TikTok.
Havde du lykkeligt lagt mindet om en nøgen, blå frø med lædervest, motorcykelhjem og heliumstemme bag dig?
Så kan du forberede dig på at få genopfrisket hukommelsen fra en af 00’ernes største fænomener.
10. december vender den syngende frø Crazy Frog nemlig tilbage, skriver blandt andet BBC.
Crazy Frog hittede i 2005 med sangen ’Axel F’, der var et cover af temasangen fra 1984-filmen ’Frækkere end politiet tillader’ med et technobeat over – og altså en animeret frø med heliumstemme nynnende med.
Nu udgiver frøen snart en ny single, der ifølge The Guardian er et mash-up af en gammel klassiker og en moderne sang, som begge er populære på det sociale medie TikTok.
For det er nemlig på TikTok, at Crazy Frog får arbejdsplads, hvor den skal sprede virale danse på platformen.
Men hvordan skete det overhovedet, at en animeret frø endte med at toppe hitlisterne i 2005 og endda overgik Coldplay-sangen ’Speed Of Sound’?
Vi skal ikke langt væk, for frøen blev faktisk født hos vores naboer på den anden side af Øresund.
Begyndte i Sverige
- Ring ding ding ding ding ding!
Lyden bag Crazy Frog blev skabt i 1997 af svenske Daniel Malmedahl, da han som 17-årig satte sig foran computeren og optog en lydfil med sig selv, der imiterede lyden af vennernes knallerter.
- Vi grinte så meget, for den her motorlyd er så karakteristisk. Mine venner synes, det var sjovt, når jeg begyndte at efterligne det, fortalte Malmedahl til BBC i 2005.
Lydfilen blev sendt rundt til venner og endte på internettet, hvor den spredte sig rundt på forskellige hjemmesider og internetfora.
Og lyden skulle snart få en anden krop en Malmedahls, da svenske Erik Wernquist i 2003 animerede en blå frø til lyden og navngav den ’Annoying Thing’ (irriterende ting, red.). Dermed var vejen banet for et af de tidligere eksempler på et viralt fænomen.
Ringetone spredte sig
Virksomheden Jamba!, der laver ringetoner og indhold til mobiltelefoner, kontaktede ikke længe efter Wernquist og fik rettigheder til at lave en ringetone over lyden.
Ringetonen tog fart, og det fangede opmærksomheden hos Wolfgang Boss, der er administrerende direktør for A&R hos Sony Music.
Idéen til at kombinere frøen og temasangen fra ’Frækkere end politiet tillader’ slog rod, og Boss lavede en aftale med Kaktus Film, hvor frøens animator Erik Wernquist var ansat, om at producere videoen til.
Ifølge The Guardian sagde Kaktus ja på betingelse af, at de havde frie hænder til at lave videoen, som de lystede.
Således blev et globalt hit skabt, men det var ikke uden udfordringer.
Frøen var nemlig nøgen, og modsat flere Disney-figurer, der også går rundt uden bukser på, så havde Crazy Frog sin penis hængende frit fremme.
Det betød, at videoen blev bandlyst i USA og klaget over i Storbritannien, så en video uden penis måtte laves i stedet.
Crazy Frog vender tilbage
Crazy Frog havde sin storhedstid i 00’erne, hvor især den digitale verden så anderledes ud end i dag. Så er der overhovedet grobund for, at Crazy Frog endnu en gang kan nå til tops i dag?
Interessen over årene er ikke til at tage fejl af.
’Axel F’-musikvideoen har over tre milliarder visninger på YouTube, og 11,5 millioner brugere abonnerer på frøens kanal.
Ifølge BBC er det den 19. mest sete video i Youtubes historie.
Wolfgang Boss fra Sony Music forklarer over for BBC, at den øgede interesse på Youtube inspirerede dem til at give frøen et comeback.
I løbet af december finder vi ud af, om verden endnu en gang kommer til at imitere ’den skøre frø’.
Spørger man Sigfrid Söderberg, der er direktør for Kaktus Film og Crazy Frog Entertainment, så er tiden moden til et comeback.
- Han opfører sig og ser ud på samme måde, men han er en friskere frø, siger Sigfrid Sörderberg ifølge The Guardian.