Underholdning

Dokumentar viser en helt ny side af The Beatles

Instruktør Peter Jackson giver med 50 år gamle usete optagelser et intimt indblik i optagelserne til ’Let It Be’ – kort før bandets brud.

Over 50 år efter historiens måske største band, The Beatles, brød op, skulle man tro, at der var fortalt alle sider af bandets historie.

Men der bliver stadig skrevet nye kapitler.

I weekenden udkom det sidste af tre afsnit i dokumentarserien ’Get Back’ på Disney+, hvor ’Ringenes Herre’-instruktør Peter Jackson dykker ned i hidtil usete optagelser af bandets indspilning af albummet ’Let It Be’.

Optagelserne er lavet i 1969 – altså i opløbet til bandets endelige brud i 1970. De giver derfor et unikt og intimt billede i forholdet mellem de fire bandmedlemmer og barndomsvenner – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr – inden de gik hver til sit.

I dokumentarserien kommer man helt tæt på, når bandet skaber legendariske sange som ’Don’t Let Me Down’ og ’Get Back’, men man ser dem også i helt almindelig relation til hinanden.

Det forklarer Søren Mathiesen, der er Beatles-superfan og allerede har set dokumentarserien igennem to gange.

- Det hele er gennemsyret af små øjeblikke og citater. Mange vil sige, at det bare er sjove øjeblikke, men de viser virkelig, hvem de er. De viser deres personlighed og karakteristika i de her næsten 8 timer, og det er ikke minut for langt for mig, siger han til TV 2.

Sådan blev 'Get Back' lavet

Da The Beatles skulle indspille albummet ’Let It Be’ i 1969, fulgte et dokumentarhold bandet i ugerne under indspilningerne.

Det blev til dokumentaren med samme navn som albummet – ’Let It Be’. Den udkom en måned efter, at Paul McCartney havde bekræftet bandets endeligt.

Over 50 timers filmoptagelser og over tre gange så mange timers lydoptagelser blev herefter lagt væk, og der lå de indtil for få år siden, hvor Peter Jackson fik adgang til optagelserne.

Han har nu klippet det sammen til tre afsnit med en samlet spilletid på næsten otte timer.

Myterne bliver afkræftet

Den oprindelige dokumentar fra 1970 blev i samtiden modtaget som et vidnesbyrd på et band i opbrud. Når et band opnår et niveau af berømmelse som The Beatles gjorde, kommer myterne hurtigt til at blive en del af fortællingen.

En af de udbredte myter var, at bandet mundhuggedes og var uvenner konstant under indspilningen af ’Let It Be’, men den opfattelse gør ’Get Back’ op med.

- Den gamle film var små snapshot af forløbet, og den nye giver tid til at dvæle og giver baggrunden for det, der skete bagefter. Det tager længere tid, men er meget mere helstøbt, siger Søren Mathiesen.

Særligt en scene fra den originale film blev hevet frem som et tegn på det kommende brud.

Her skændes Paul McCartney og George Harrison over udformningen af et nummer, og Harrison ender med at sige til McCartney, at han bare spiller, hvad end McCartney vil have.

Den samtale får en helt anden vinkel i Peter Jacksons udgave.

- Deres skænderi tager 20-30 sekunder i den gamle, og det tager flere minutter i den nye, hvor det er en del af en kreativ diskussion. Lige pludselige er der intet kontroversielt i det skænderi længere, for de bliver jo ved og ved, indtil de rammer det rigtige, forklarer Søren Mathiesen.

Man får ligeledes indsigt i tilstedeværelsen af John Lennons kæreste Yoko Ono, som ofte har været beskrevet som årsagen til gruppens opbrud.

Hun sidder sammen med bandet, mens de arbejder på albummet, men det virker ikke som den kilde til irritation, som det ellers er blevet beskrevet som.

- Paul McCartney forsvarer faktisk hendes tilstedeværelse, og der er masser af andre mennesker med i studiet også, lyder det fra Søren Mathiesen.

Harrison forlod bandet

Selv om den nye dokumentarserie viser, at de fire også smilte, grinede og nød hinandens selskab mod enden, begynder sprækkerne også at vise sig.

Bandet har ikke spillet et liveshow i årevis udover til enkelte tv-optagelser, men nu har de sat sig for at skrive 14 nye sange og optage dem foran et publikum.

Der er en stram deadline på få uger, og undervejs debatterer de fire, hvordan det her liveshow skal foregå.

Der er blandt andet snak om optræden på et oldtidsamfiteater i Libyen og at fylde et krydstogtskib op med fans, som bandet kan spille for ved solopgang.

Men der er tydeligt uenighed om, hvad der skal ske, og det kommer så vidt, at George Harrison i en kort periode faktisk forlader bandet.

- Der skete ikke noget en hel uge, hvor de i forvejen er under tidspres. Man ser, at Paul McCartney og Ringo Starr kommer ind i studiet, hvor de får at vide, at Harrison er i Liverpool, og Lennon kan de ikke få fat i på. Her er der et klip, hvor McCartney sidder med tårer i øjnene, fortæller Søren Mathiesen.

Legendarisk koncert på taget

De fire barndomsvenner fra Liverpool ender dog sammen i studiet igen for at indspille det, der blev udgivet som bandets sidste album nogensinde.

Og de store planer om en stor koncert for publikum blev minimeret en smule. For bandet endte med at bære deres udstyr op på taget af Apple Corps, firmaet bag The Beatles-udgivelser, i London og spille deres nye sange for de overraskede briter, der gik rundt på gaden nedenfor.

Det blev til en historisk koncert, der blev bandets sidste foran et publikum.

Med Peter Jacksons dokumentar bliver man vidne til den flere uger lange rejse, der endte på taget af deres egen bygning.

Det var uger med smil og glæde, og det var uger med konflikter og skænderier.

Som The Guardians skribent John Harris hæfter sig ved, bliver bandets rejse, der så småt nærmer sig enden, smukt opsummeret i John Lennons linjer i sangen ’I’ve Got A Feeling’.

- Everybody had a hard year, synger han på taget med bandets kommende brud foran sig.

- Everybody had a good time, følger han op med, med den lange og snoede vej bag sig, som han drog ud på med sine barndomsvenner fra Liverpool.