Underholdning

'Bagedysten' fik en uventet vinder – nu håber han at inspirere unge drenge til at turde være sig selv

På finaledagen var Sæþór Kristínsson så nervøs, at tilrettelæggerne af programmet måtte bede ham slippe nerverne og "vågne op".

Lørdag aften i bedste sendetid blev vinderen af årets ’Den store bagedyst’ på DR endelig afsløret.

Og søndag er sejrherren, Sæþór Kristínsson, overvældet og rørt over de mange reaktioner, han har fået oven på triumfen, han har måttet holde hemmelig siden optagelserne i sommer.

- Der er så meget kærlighed. Folk sender videoer af, at de står og jubler på det tidspunkt, det bliver fortalt, at jeg vinder. Bare på Instagram sad jeg i går aftes og brugte to timer på at gå beskeder igennem og svare, siger han.

TV 2 fanger den islandskfødte vinder over telefonen, mens han sidder i bilen på vej mod første adventshygge sammen med sine fem søskende og deres børn.

I bilen sidder også hans datter Gloria på ni og kæresten Thomas Evers Poulsen, der igennem årene har danset sig ind i folks stuer i TV 2-programmet 'Vild med dans'.

En hverdag med bagning, bagning og mere bagning

Sæþór Kristínsson fortæller, at han ikke var været den sjoveste at leve sammen med, mens forberedelsen til optagelserne har stået på.

De homoer, der fremstilles på tv, i film og serier er ofte meget flamboyante

Sæþór Kristínsson, vinder af 'Den store bagedyst'

For fra han i februar blev valgt som deltager og frem til sommerens finaleafsnit, har forklædet været så godt som groet fast på den 29-årige bageentusiast.

- Jeg har ikke kunnet give min datter så meget opmærksomhed, som jeg gerne ville, og mine frustrationer er gået ud over Thomas. Jeg må nok indrømme, jeg har været ret urimelig til tider, siger han.

En typisk hverdag gik med at stå op 04.45 for at træne og ”smække en mousse eller bund sammen”, inden han skulle på arbejde som regnskabsassistent. Bagningen fortsatte han så efter arbejdet, og til han skulle i seng. Kun afbrudt af aftensmad.

- Det opslugte mit liv fuldstændig, siger han.

Men Sæþór Kristínsson var også nødt til at knokle. For han var noget mindre erfaren end de fleste andre deltagere.

Det betød også mange nerver. Særligt på finaledagen, hvor han var yderst anspændt, havde ondt i maven og ikke kunne spise morgenmad.

- Jeg spiser ellers hele tiden. Det kan Thomas skrive under på. Og under optagelserne plejede jeg at være flyvende, men i finalen fik jeg flere gange at vide af tilrettelæggerne, at jeg skulle vågne op og komme ud af min skal. Det kunne jeg ikke. Jeg var så presset, siger han.

På finaledagen turde han da heller ikke håbe på, at han ville ende med trofæet. De to andre finalisters mange imponerende præstationer igennem sæsonen gjorde ham sikker på, at en af dem ville løbe med sejren.

- Der er ikke særlig mange, der havde troet på, jeg kunne vinde, siger Sæþór Kristínsson.

Datteren har været trofast fan

Har man set finaleafsnittet, så så vinderen da også noget overrasket ud, da værten på programmet Timm Vladimir udråbte ham til vinder.

- Tager du pis på mig, Tim? husker Sæþór Kristínsson at tænke.

Mindst lige så forundret virkede Thomas Evers Poulsen, hvis øjne flød over i øjeblikket. Og da Sæþór Kristínsson i søndagens interview med TV 2 bliver bedt svare på, om kæresten egentlig troede på en sejr, er det Thomas Evers Poulsen, man kan høre svare i baggrunden:

- Nej! griner han og uddyber:

- Det var helt vildt. Det gik jo fra, jeg var bange for, at han skulle ryge ud i første program, til han stod i finalen og vandt hele lortet.

Så blander en anden stemme sig fra bilen:

- Jeg troede på dig hele tiden, siger niårige Gloria til sin far.

Vil nuancere opfattelsen af homoseksuelle mænd

Sæþór Kristínsson håber, at sejren kan få større betydning end en overrasket kæreste og en stolt datter på hjemmefronten.

Med sin deltagelse i programmet vil han nemlig gerne give et mere nuanceret billede af at være homoseksuel mand end det, han selv har mødt i mediebilledet. For personligt har han haft svært ved at springe ud, fordi han har manglet nogen at spejle sig i.

- De homoer, der fremstilles på tv, i film og serier er ofte meget flamboyante og kække typer med lidt feminine træk. Sådan må man selvfølgelig gerne være, men jeg vil gerne vise, at vi kommer i alle størrelser, former og personligheder, siger Sæþór Kristínsson.

Han beskriver sig selv som en stille og rolig type, der har tatoveringer og ”er lidt muskuløs”.

En person, der måske bryder med stereotypen på en homoseksuel mand, mener han. Og måske også en person, de færreste ville have gættet som værende hobbybager.

- Mange forældre skriver til mig, at jeg er et forbillede og en kæmpe inspiration for deres børn. Og hvis det, at jeg står i et telt og bager kager, kan inspirere små drenge til at turde gå andre veje og være dem, de er, ville det være kæmpestort, siger han.

Bilen er snart fremme ved Sæþór Kristínssons søskende og den forestående adventshygge. Og der skal selvfølgelig bages, fortæller han.

Men faktisk krævede det en ordentlig pause fra køkkenet og kagerullerne, da sæsonen sluttede.

- I det øjeblik finalen var færdig, slukkede jeg ovnen så at sige. Det tog lang tid, inden vores forhold kom op at køre igen, siger han.