Underholdning

Eddie Redmayne undskylder omdiskuteret rolle - men nu møder han ny kritik

Skuespillerens undskyldning klinger hult, siger debattør.

Det var en fejl, da Eddie Redmayne takkede ja til at spille rollen som den transkønnede Lili Elbe i 'Den danske pige' fra 2015.

Og kunne han gøre det om, ville han ikke tage rollen.

Det har den Oscar-vindende skuespiller slået fast i et interview med den britiske avis The Times.

- Jeg lavede den film med de bedste intentioner, men jeg tror, det var en fejl, siger Eddie Redmayne.

Han tilføjer, at debatten om casting i Hollywood, og hvem der bør spille hvad, ikke bliver mindre, før der sikres større diversitet i branchen.

- Den større diskussion om frustrationerne omkring casting handler om, at der er mange, der ikke sidder med ved bordet. Og der må ske en udligning, ellers vil vi blive ved med at have disse diskussioner, siger Eddie Redmayne til The Times.

Har tidligere forsvaret rollen

Allerede ved premieren på 'Den danske pige' i 2015 fik filmens instruktør, Tom Hooper, og Eddie Redmayne kritik for at have en ciskønnet mand i rollen som en transkvinde.

Kritikken gik særligt på, at der er så få roller til transkønnede skuespillere, at rollen burde gå til en transkvinde, og at en ciskønnet mands blik på transkønnedes oplevelser kan virke "reducerende".

Den transkønnede filmskribent Carol Grant skrev blandt andet, at Eddie Redmayne reducerer Lili Elbe til "en karikatur".

Dengang forsvarede Eddie Redmayne dog sin rolle med forklaringen om, at en skuespiller skal kunne træde ind i alle roller, så længe de gør det med respekt.

- Som enhver skuespiller håber jeg også på at være i stand til at spille enhver rolle, så længe man spiller den med integritet og på en ansvarlig måde, sagde skuespilleren til mediet Indie Wire i 2015.

Instruktør Tom Hooper sagde i et interview i The Guardian samme år, at han vedkendte sig, at Hollywood har "et problem", når det kommer til at caste transkønnede skuespillere.

Han forsvarede dog castingen af Eddie Redmayne med, at han i to tredjedele af filmen spiller manden Einar Wegener, der først sent i fortællingen skifter køn og bliver til Lili Elbe.

Ekspert: Det handler om fairness

Eksemplerne på skuespillere, der har modtaget kritik for at spille en rolle med en anden seksualitet, kønsidentitet eller race end dem selv, er mange.

Store stjerner som Scarlett Johansson, Emma Stone, Benedict Cumberbatch, Jared Leto og Sean Penn har alle modtaget kritik for at indtage den type roller, mens også stemmeskuespillere har modtaget kritik for at lægge stemme til tegnefilmsfigurer med en anden hudfarve.

Herhjemme er skuespiller Nikolaj Lie Kaas blandt andet blevet kritiseret for at lægge stemme til en sort figur i Pixar-filmen 'Sjæl'.

Det vakte også kritik, da Silas Holst fik rollen som Lola i 'Kinky Boots' på Det Ny Teater, der i den originale udgave er sort.

I det hele taget er filmcasting et emne, der ofte afføder debat, fordi det handler om, at det stadig i høj grad er den hvide, heteroseksuelle majoritet i branchen, der får lov at fortælle historierne om minoriteter.

Det forklarer Mira C. Skadegård, der er postdoc ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, og som blandt andet forsker i diskrimination.

Selv når Hollywood fortæller historier om "de andre", så er "de andre" ikke med inde over

Mira C. Skadegård

- Der, hvor skoen trykker, er, at selv når Hollywood endelig fortæller historier om "de andre", så er "de andre" ikke med inde over, siger Mira C. Skadegård.

Når der er så få Hollywood-film med hovedpersoner med minoritetsbaggrund, provokerer det, når end ikke disse roller går til skuespillere med samme baggrund, lyder argumentet.

Mira C. Skadegård fastslår, at debatten altså ikke handler om, at skuespillere kun må spille sig selv, eller at de, der tilhører majoriteten, ikke kan levere store skuespilpræstationer i den type roller.

Debatten handler derimod om, hvorvidt det er fair, at skuespillere med minoritetsbaggrund ofte ikke engang kommer i betragtning.

- Man kan jo diskutere rimeligheden i, at mange minoriteter oplever, at de ikke engang bliver overvejet til hovedrollerne i deres egne fortællinger, siger Mira C. Skadegård.

Debattør: Undskyldning klinger hult

Debattør Laura Mølgaard Tams, der været aktiv i kampen for transkønnedes rettigheder i en årrække, giver ikke meget for Eddie Redmaynes undskyldning.

- Det virker som en omgang bullshit her så lang tid efter, siger hun og påpeger, at Eddie Redmayne netop nu er aktuel i en anden lgbt+-rolle, nemlig i rollen som Emcee i 'Cabaret', der traditionelt er blevet spillet af lgbt+-personer.

- Han tager helt ukritisk del i de her roller og siger så undskyld på bagkant. Det klinger hult, siger hun.

Laura Mølgaard Tams har tidligere kritiseret 'Den danske pige' offentligt for dens repræsentation af en transkvindes oplevelser.

- Som transkønnet bliver jeg fornærmet over, at hans fremstilling af en virkelig transkvindes liv er en respektløs karikatur bygget på stereotyper, siger Laura Mølgaard Tams.

Hun mener, at når Hollywood fortæller historier om minoriteter uden at invitere dem med "til bords", ender de ofte med blot at reproducere fordomme.

- Det er problematisk, når man laver en film, der foregiver at repræsentere en befolkningsgruppe – men som i virkeligheden bare repræsenterer, hvordan majoriteten forestiller sig en befolkningsgruppe, siger hun.