Rasmus Seebach modtager dette års ærespris ved Danish Music Awards.
DANISH MUSIC AWARDS

Rasmus Seebach modtager den største hyldest: Særligt ét ord gør ham stolt

Rasmus Seebach har domineret dansk popmusik i over et årti. Hans sangtekster er blevet kaldt banale og kliché, men han ser det ikke som en kritik.

Han har svært ved at sidde stille. Hænderne er næsten hele tiden i bevægelse. Først skal der skænkes kaffe, så er der noget stearin på siden af en lysestage, der lige skal skrabes af, og så skal der jo skænkes kaffe igen. Alt imens han snakker om løst og fast.

Selvom Rasmus Seebach har været soloartist i over et årti og er en af Danmarks bedst sælgende popsangere, virker han nærmest genert, når han sidder ved bordet i restauranten, der ligger tæt på hans hjem i Hellerup.

41-årige Rasmus Seebach er vant til at være midtpunkt. Han har optrådt for tusindvis af mennesker, der kender alle ordene i hans sange. Men det er tydeligt, at han er ukomfortabel med at være midtpunkt, når han skal tale om sig selv.

I stedet bruger han sine sange til at dele sit liv med resten af Danmark. Publikummet spejler sig i hans ærlige sangtekster, der handler om alt fra fede fester til at finde kærligheden og blive far.

Det er netop hans evne til at dele sit liv på en fuldstændigt ærlig måde, der har fået Danish Music Awards (DMA) til at reagere.

Lørdag modtager Rasmus Seebach nemlig DMA's ærespris, den mest prestigefyldte pris i dansk musik.

- Du trækker dine sange fra hjertet i stedet for at trække dem fra hoften. Og du viser hjertet frem for os andre i stedet for at gemme det væk, skriver DMA i begrundelsen for valget af Rasmus Seebach.

Da TV 2 møder ham inden weekendens prisuddelingen, er den danske popsanger stadig helt paf – på trods af at han har vidst i over en måned, at han ville modtage prisen.

- Det er en kæmpe ære. Det overgår mine drømme og føles fuldstændigt vanvittigt. Det er jo noget, som mine store idoler har fået, så det er lidt vildt at være en del af den klub, siger Rasmus Seebach.

Samtidig har prismodtagelsen gjort sangeren en smule nostalgisk.

- Det er vildt at tænke tilbage på de sidste 12 år. Det har godt nok været en vild tur, fortæller han.

Sen start som sanger

Sammen med sin bror begyndte Rasmus Seebach i slutningen af 1990’erne at skrive og producere sange til både danske og udenlandske kunstnere.

Han forelskede sig i håndværket, og han havde det godt med rollen som sangskriver for ”rigtige” popsangere. Det var aldrig en del af drømmen, at han selv skulle blive en af Danmarks største.

Men så skrev han pludselig en sang til sig selv. ’Engel’, der blev udgivet i sommeren 2009, var starten på Rasmus Seebachs solokarriere.

- Der skete noget, da jeg begyndte at putte mine egne historier ned i sangene, husker sangeren.

På det tidspunkt var han 29 år.

Det er en helt særlig følelse, når jeg kan stå og kigge ud på et hav af mennesker, der synger med på min fars sange

Rasmus Seebach

Men selvom han var længe om at indse, at han ikke bare skulle være sangskriver, er der i dag ingen fortrydelse at finde hos Rasmus Seebach over den sene start som sanger.

Han fandt arbejde på byggepladser og nød sine ungdomsår uden den store berømmelse, mens han langsomt bevægede sig ned ad den vej, der i sidste ende skulle føre ham til livet som en af Danmarks største popsangere.

Og han mener selv, at det var sundt for ham, at han nåede at mærke livet, inden hans navn blev kendt i de danske stuer. Ellers kan man nemt begynde at tro på den illusion, der nogle gange eksisterer om at være popstjerne.

- Det er meget godt at huske på, at du også bare er et normalt menneske, der skal hjem og tage opvasken, siger Rasmus Seebach.

Er Rasmus Seebach modig?

Det er musikselskabernes brancheorganisation IFPI, der står bag DMA, og det er dermed også dem, der overrækker popsangeren æresprisen lørdag.

IFPI's begrundelse for at tildele Rasmus Seebach DMA's ærespris i 2021

Du er en formidabel musikalsk ambassadør for inderligheden i en verden, som ofte har travlt med at iscenesætte sig selv.

Du trækker dine sange fra hjertet i stedet for at trække dem fra hoften. Og du viser hjertet frem for os andre i stedet for at gemme det væk.

Dine salgstal taler sit eget tydelige sprog om din popularitet. Men der skal selvfølgelig mere til for at vinde dansk musiks mest prestigefyldte pris.

Du modtager prisen, fordi du investerer alt, hvad du har i dig, til glæde for os andre.

Fordi du er en af de modigste artister, vi har.

Og fordi du med din musik minder os om noget meget vigtigt. Nemlig at vi først og fremmest er mennesker. Og at det er en helt okay størrelse at være.

Kære Rasmus Seebach. Tak for fortiden, nutiden og fremtiden. Intet kunne falde os mere naturligt end at tildele Danish Music Awards’ Ærespris 2021 til dig. 

I deres begrundelse for, hvorfor netop lige Rasmus Seebach skulle tildeles årets pris, skriver DMA blandt andet, at sangeren er ”en af de modigste artister, vi har”.

Spørger man ham, om han selv ville beskrive sig som modig, har han svært ved at svare.

- Det har jeg egentlig ikke rigtigt tænkt over. Modig? Er jeg det? spørger Rasmus Seebach sig selv og kigger op i loftet med stor koncentration, mens han overvejer spørgsmålet.

Han kommer frem til, at hans sange er meget ærlige, og det da godt kan være, at der er nogle, der mener, at det er modigt at være så ærlig. Men han kunne ikke selv forestille sig at gøre noget anderledes.

Til sidst beslutter han sig for, at svaret er nej. Han er ikke modig.

- Jeg skriver bare sange fra hjertet, fortæller Rasmus Seebach.

Sange der kommer fra hjertet

Hans musik har altid talt sit eget sprog. Med udgangspunkt i sine egne følelser og oplevelser fortæller Rasmus Seebach sin egen historie gennem musikken.

Når han skriver en ny sang, er det, fordi han har noget på hjerte, og han forsøger altid at skrive noget, der først og fremmest rører ham selv.

Musikken er hans måde at skrive et kærestebrev eller udtrykke sine følelser, fortæller sangeren.

- Jeg vil gerne gøre det så ægte som muligt. Det ville være ærgerligt, hvis jeg, mens jeg skrev, tænkte ”nu laver jeg en version til mig selv og en version, jeg synger fra”. Det ville være kedeligt, siger Rasmus Seebach.

Og hans ærlige tekster er også blevet bemærket af DMA, der i deres begrundelse for æresprisen skriver, at han ”investerer alt, hvad du har i dig, til glæde for os andre”.

En af Rasmus Seebachs mest private sange er fra hans første album. ’Den jeg er’ blev udgivet i 2009 og er skrevet til hans afdøde far, musiker og Melodi Grand Prix-legende Tommy Seebach. Da Rasmus Seebach skrev sangen, havde han ingen planer om, at den skulle med på albummet.

- Sangen var egentlig bare til min familie, som jeg fortalte, at ”det her er vores sang, som jeg synger til far”, siger Rasmus Seebach.

Men hans omgangskreds roste den ærlige sang og undrede sig over, hvorfor den ikke var på albummet. Så det kom den.

I dag er han rigtig glad for sin beslutning om at dele sangen med omverdenen.

- Hvis man ikke kan dele disse sange med sit publikum, bliver det lidt overfladisk. Jeg vil helst synge om det, der virkelig kommer helt inde fra mit hjerte, siger Rasmus Seebach.

Blå bog: Rasmus Seebach

  • Rasmus Christian Seebach er en dansk sanger, sangskriver og producer.
  • Han er født 28. marts 1980.
  • Han startede sin solokarriere med singlen 'Engel' i april 2009.
  • Han har udgivet seks album, det seneste i 2019. 
  • Forinden sin solokarriere havde han fungeret som sangskriver for andre artister i mere end ti år.
  • Rasmus' forældre er Tommy Seebach og Karen Sommer Seebach.
  • Han har en lillesøster, Marie, foruden storebroren Nicolai.
  • Han danner par med den 13 år yngre jurastuderende Julie Teglhus. Sammen har de to sønner.

Man skulle tro, at det ville være hårdt for sangeren altid at give så meget af sig selv, men det kan Rasmus Seebach ikke mærke. Tværtimod oplever han, at jo mere han giver af sig selv, jo mere får han også tilbage af sit publikum.

- Når jeg er ude at spille, kan jeg mærke, at jeg har noget til fælles med alle dem, der lytter med. Og det er et fællesskab, der er blevet skabt, fordi jeg har åbnet op om nogle følelser, som de også bærer rundt på, siger Rasmus Seebach.

Hans sange omhandler mange forskellige episoder i livet, lige fra forelskelse til at miste nogen til en vild fest i byen – så der er altid noget at spejle sig i.

- Man skal have det hele med. Jeg kan godt lide, at mine sange dækker hele mit liv, siger Rasmus Seebach.

Ikke anmeldernes favorit

Mens sangeren var hurtig til at vinde danskernes kærlighed, har han aldrig været anmeldernes favorit.

- Rasmus Seebach er alt andet end fascinerende at høre på, når han uddeler lommefilosofi i klæbrig klaverballade-form. (…) Hver gang Seebach forsøger at stikke lidt dybere end damer og byture, resulterer det i klodsede, klæbrige sange, skrev Berlingske i 2015 i deres anmeldelse af Rasmus Seebachs fjerde album, ’Verden ka’ vente’.

Og i en anmeldelse af sangerens optræden på Skanderborg Festival i 2010 skrev Politiken, at de ”nysselige melodier” på hans debutalbum er ”sat i scene med en syntetisk lyd, der gør helhedsindtrykket endnu mere ensformigt, fesent og søndagsskoleagtigt, end rimeligt er”.

Rasmus Seebach har selv svært ved at forestille sig en anmelder juble over en popsanger med så bredt et publikum som hans eget.

- Hvis man rammer så bredt, er det svært at få en anmelder til at sige ”det er lige præcis det her, jeg bedst kan lide”, siger han.

Sangeren er dog ifølge sig selv aldrig ”blevet sablet helt igennem” af anmelderne, og når han i dag ser tilbage på sin karriere, mener han selv, at han har fået nogle ret flotte anmeldelser.

- Der er ingen tegn på 10-års krise hos Rasmus Seebach, der kickstarter sit jubilæums-efterår med en ny kærlighedssang, der skræmmende nok lyder som et hit, allerede syv sekunder efter man har trykket play, skrev B.T. eksempelvis i en anmeldelse af sangen ’Lovesong’ i 2019.

Folkelig er en kompliment

Rasmus Seebach har aldrig taget det tungt, når en anmelder kalder hans sangtekster banale eller kliché. Tværtimod har Rasmus Seebach altid opfattet det som en kompliment.

- Jeg har altid vidst – ligesom de fleste mennesker ved – at livet er ret banalt. Så for mig er det ikke nogen kritik, siger sangeren.

Hvis jeg spiller tre akkorder eller bliver revet med af en stemning, kan jeg mærke, at motivationen er den samme, som den altid har været

Rasmus Seebach

Men det har heller aldrig været anmeldernes kærlighed, som musikeren bejlede efter. Det har altid været vigtigst for Rasmus Seebach at lave musik, der rører ”rigtige” mennesker.

Derfor bliver han også stolt, hver gang han hører ordet "folkelig" i forbindelse med sin egen musik.

- Folkelig er noget af det fedeste, man kan være. Det er en kæmpe ære, og det er helt sikkert en af de største komplimenter, jeg kan få, siger sangeren.

Når han i dag kigger tilbage på de sidste 12 år, er den store kærlighed, han modtager fra publikum, hver gang han optræder, også det helt store højdepunkt i karrieren.

- Jeg har været så heldig at lave musik, som mennesker har brugt både til glade stunder og svære stunder i livet. At mine sange faktisk kan være med til at hjælpe mennesker gennem en svær tid, er det største, jeg har bedrevet med min musik, siger Rasmus Seebach.

Danish Music Awards’ ærespris gennem årene

2021: Rasmus Seebach

2020: The Savage Rose

2019: Lis Sørensen

2017: Sort Sol

2016: Medina

2015: Tim Christensen

2014: D-A-D

2013: Shu-bi-dua

2012: Thomas Helmig

2011: Nik & Jay

2010: Cæcilie Norby

2009: Love Shop

2008: Anne Linnet

2007: Røde Mor

2006: tv-2

2005: Sanne Salomonsen

2004: Sebastian

2003: Peter Belli

2002: C.V. Jørgensen

2001: Gasolin

2000: Gnags

Samtidig er han også enormt stolt over at have introduceret en helt ny generation til sin fars sange og dermed have forlænget deres levetid.

- Det betyder meget for min familie og mig selv. Det har også været nogle af mine helt store oplevelser til koncerter, når jeg har kunnet stå og kigge ud på et hav af mennesker, der synger med på min fars sange. Det er en helt særlig følelse, siger Rasmus Seebach.

Samarbejde med en stor stjerne

Et andet øjeblik fra den lange karriere, som Rasmus Seebach aldrig vil glemme, skete helt tilbage i 2012, hvor han startede det nye år med at indspille duetten ’Say You, Say Me’ med den amerikanske sangstjerne Lionel Richie i Los Angeles.

Rasmus Seebach havde flere gange været i USA under indspilningerne, og Lionel Richie havde også lagt vejen forbi Danmark et par gange, blandt andet i marts 2013, hvor de to kunstnere optrådte med deres duet i programmet 'X Factor'.

En dag, flere måneder efter sidst at have set den amerikanske sanger, vågnede Rasmus Seebach op til en ny sms.

- How you doin’, brother? stod der i beskeden.

Den var fra Lionel Richie.

Rasmus Seebach kan stadig huske beskeden i dag, næsten ti år senere.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, ”det er sindssygt, at jeg sidder her og tekster med Lionel Richie”, erindrer Rasmus Seebach, der også i dag virker lidt overvældet over beskeden.

Fremtiden er fuld af musik

Men det er ikke kun fortiden, der er fuld af højdepunkter. Fremtiden ser også lys ud for popsangeren.

Rasmus Seebach fik sit første barn med kæresten Julie Teglhus i 2017, og i sommeren 2021 bød de velkommen til endnu en søn.

Men selvom førsteprioriteten altid vil være familien, er karrieren ikke sat på pause. Han udgav sit seneste album i 2019 og har udgivet enkelte sange i løbet af de seneste to år.

Og når Rasmus Seebach ikke tilbringer tiden med familien, er han flittig benytter af hjemmestudiet.

- Hvis der er noget, der rører på sig, eller hvis jeg føler et eller andet, så ryger jeg i studiet og prøver at lave nogle nye sange, siger Rasmus Seebach.

Men hvornår denne musik kan høres af resten af Danmark, kan sangeren ikke fortælle. Og han ser ingen grund til at skynde sig.

- Jeg er jo simpelthen så heldig, at jeg ikke rigtigt behøver lave en plan, som jeg skal følge, eller gøre noget forhastet, fordi der skal ske noget. Jeg sidder et dejligt sted, hvor jeg kan tage tingene, som de kommer, siger Rasmus Seebach.

Der er altså ikke noget pladeselskab eller lignende, der skubber ham til at arbejde hurtigere. Den eneste, der eventuelt skynder på ham, er ham selv. Men samtidig er det også vigtigt for ham, at sangene kommer naturligt.

Han har dog langtfra mistet motivationen for at skabe ny musik.

- Hvis jeg spiller tre akkorder, eller der er en stemning, som jeg bliver revet med af, kan jeg mærke, at motivationen er den samme, som den altid har været. Du skal bare tænde en lille bitte glød, og så kan jeg mærke, at det er et nyt eventyr, jeg skal på, siger Rasmus Seebach.

Børnetøj roder i bilen

I Hellerup venter børnene og kæresten på, at far kommer hjem fra interviewet og laver spaghetti bolognese. Og mormor er på besøg, fortæller Rasmus Seebach.

Den korte tur fra restauranten til bilen er kold.

- Der ligger nok nogle børneting i bilen, måske en ble, advarer han, inden han åbner bildøren.

På forsædet ligger en grå børnehue, som han smider om på bagsædet.

På turen ind til Hellerup udpeger Rasmus Seebach alle de relevante steder, han kører forbi. Derhenne ligger hans søns skovbørnehave. Og på den sti løber han hver morgen en tur med hunden, inden han slutter af med armbøjninger nede ved vandet.

- Nu får jeg det til at lyde, som om jeg har gjort det i lang tid. Jeg begyndte for 14 dage siden, griner Rasmus Seebach og tilføjer:

- Men jeg tror på, at det holder denne gang.

Danish Music Awards afholdes på Flyvestation Værløse lørdag 20. november og vises på TV 2 om søndagen klokken 21.05.

Showet er i sin fulde længde tilgængeligt på TV 2 PLAY allerede fra søndag morgen.