Jul

Husker du dem? Her er julekalenderstjernerne i dag

Nogle har droppet skuespillet, andre vælter sig i succes, og én optræder som julekalenderfigur for sidste gang i år.

Julen er over os og med den følger normalvis julepynt, julelys, julebag, julesange og naturligvis også en rigtig god tv-julekalender.

I år hedder den 'Kometernes Jul'.

Tv-julekalendere har der været mange af igennem årene, og en del af julekalenderfigurerne har sat tydelige aftryk i vores hukommelse.

Således kan hele generationer stadigvæk genkende vendingerne som 'Hallihallo og lige et øjeblik' og 'Ooooluf, a står under æ mistelten!'

Citaterne kommer fra nogle af de julekalenderfigurer, der virkelig brændte sig fast i vores hukommelse.

Men hvad laver skuespilerne bag de populære julekalenderkarakterer i dag?

Det kan du læse mere om her:

Mikkel og hans familie gik en trist sparejul i møde i 'Mikkel og Guldkortet'. 14-årige Marco Ilsø spillede rollen som Mikkel, der får fingrene i et magisk guldkort med uanede mængder af penge - det går dog helt galt, da alle i verden pludselig får et guldkort.

'Mikkel og Guldkortet' blev på mange måder startskuddet på Marco Ilsøs blomstrende karriere. I dag er han 27 år, og han fortsatte med at skuespillet efter julekalenderen. Han har blandt andet medvirket i serierne 'Kriger' og 'Sunday'.

Og for få år brød han igennem på den internationale scene, da han fik rollen som Hvitserk i den populære HBO-serie 'Vikings'. Snart er han aktuel i endnu en international film nemlig 'The Islander'.

'Alletiders jul', 'Alletiders nisse', 'Alletiders julemand' og 'Pyrus i alletiders eventyr'.

Fire julekalendere blev det til med den kække hiphopnisse Pyrus i løbet af årene 1994-2000.

Det var skuespilleren Jan Linnebjerg, der gav liv til rollen. Det gjorde han så godt, at han den dag i dag kan opleves på de skrå brædder som selvsamme Pyrus, selvom han er rundet de 61 år.

I år medvirker Jan Lindebjerg således som Pyrus i showet 'Anders Blichfeldt Christmas Magic 2021', men også med sit eget Pyrus-show i blandt andet Næstved Storcenter.

Men Pyrus-succesen har været bittersød for Jan Linnebjerg. Og ifølge ham bliver det sidste år med Pyrus, selvom han dog har sagt netop det før.

- Denne gang mener jeg det. Det er sidste sæson med Pyrus. Dragten kan heller ikke klare mere, sagde han i juni til Billed-Bladet.

Her fortalte han også lidt mere om sit forhold til Pyrus:

- Hvis jeg skal være helt ærlig, har Pyrus jo været en stor del af mit liv. På godt og ondt. Det har ikke altid været skidesjovt. Det har haft nogle konsekvenser i form af udelukkelse fra nogle jobs. Det er der ingen tvivl om. Men når jeg kigger tilbage, så .., hvis jeg skulle vælge igen, så tror jeg, jeg tog ham igen, sagde han.

For 21 år siden blev 'Krummernes jul' sendt første gang. Julekalenderen er baseret på bøgerne om Krumme og hans skøre familie.

Krumme blev i julekalenderen spillet af den dengang 12-årige Per Damgaard , der i årene efter havde roller i 'Brødrene Mortensens jul', 'Sunes familie' og 'Kærlighed ved første hik'.

I dag har Per Damgaard Hansen skiftet pladsen foran kameraet ud med en bag kameraet. Han er uddannet producer fra Filmskolen og står bag produktionsselskaberne Paloma Productions og Masterplan Pictures.

Blandt hans mest kendte projekter er tv-serien ’Norskov’ og filmen ’Vinterbrødre'.

Sangeren Lukas Graham spillede også med i 'Krummernes Jul'. Den i dag verdenskendte sanger havde rollen som Krummes lillebror, Grunk.

I 'Krummernes jul' mødte seerne også de to drillenisser Stella og Nova, der blandt andet sang 'Gavesangen', mens de producerede og pakkede julemandens pakker.

Stella blev spillet af den 16-årige Sofie Lassen-Kahlke, der få år senere fik sit store folkelige gennembrud som 3.g'eren Anja i 'Kærlighed ved første hik'. Hun har været aktiv skuespiller siden og har spillet med i flere film, serier og teaterforestillinger. Og i 2017 vandt hun ’Vild med dans’.

I november i år udgav hun bogen ’Ramt’, hvor hun laver en personlig fortælling om, hvordan det er at være kvinde og fylde 40 år.

Nova blev spillet af den knap 10-årige Stephanie Léon. Samme år, som julekalenderen blev vist, spillede hun med i filmen 'Tøsepiger'. Efterfølgende blev det til flere roller for Léon - især rå, danske ungdomsfilm som 'Bagland' og 'Råzone'.

I 2012 satte hun skuespilplanerne i bero og flyttede til USA i fire år. I 2016 fik hun sønnen Cameron, hvorefter hun flyttede tilbage til Danmark.

Hun måtte dog sande, at rollerne ikke hang på træerne efter flere år i udlandet. Men efter at have kæmpet i nogle år, har hun medvirket i film som 'Mødrehjælpen', DR-serien 'Yes No Maybe' og TV 2-serien 'Perfekte Steder'.

Det er 16 år siden, at julekalenderen 'Jesus og Josefine' blev vist i tv.

I julekalenderen blev den danske pige Josefine transporteret tilbage til Nazaret omkring år 12, hvor hun mødte den jævnaldrende dreng Jesus.

Sebastian Aagaard-Williams spillede rollen som Jesus tilbage i 2003. Sebastian var dengang 15 år gammel og var blandt andet kendt fra MGP-gruppen B-boys.

Efter julekalenderen fortsatte han med skuespillet, og i 2017 blev han uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København. De næste fire år var han en fast del af Aalborg Teater, hvor han blandt andet spillede med i forestillinger som ’Forbrydelse og Straf’, ’West Side Story’ og 'Pinocchio’.

I dag er den 33-årige skuespiller rykket til teatret Mungo Park i Allerød, hvor han er en fast del af ensemblet.

Pernille Kaae Høier var 12 år, da hun medvirkede i julekalenderen, men havde allerede på dette tidspunkt medvirket i en del andre film og tv-serier.

Efter julekalenderen var hun med i spillefilmen 'Oskar og Josefine', der er en efterfølger til julekalenderen. I dag er hun 30 år og har blandt andet haft roller i serien ’Porno Leif’ og ’C-more’-serien ’Afhøring’.

Den fornuftige nissepige med de røde kinder var en skarp kontrast til legebarnet Pyrus, da hun dukkede op på Rigsarkivet og var en del af de tre julekalendere om Pyrus, der kørte fra 1995 til 2000.

Christiane Bjørg Nielsen, som hun hedder i virkeligheden, har også spillet med i film som ’Klatretøsen’ og ’Kongekabale’. I dag arbejder den 53-årige skuespiller også som komponist og sangskriver.

Og så har hun ifølge eget udsagn en ”lille politiker gemt inde i maven”.

Hun har i hvert faldt været med til at starte indtil flere borgerforslag. Her handlede et om, at det ikke skal være muligt at købe de mest skadelige pesticider til hverdagsbrug. Et andet handlede om, at tv-nyhedsudsendelserne på DR og TV 2 skulle finde en fast plads til kulturnyheder, der kunne køre i forlængelse af nyhederne.

Det fortalte Christiane Bjørg Nielsen til henholdsvis B.T. og Berlingske.

I voksenjulekalenderen 'Jul på Vesterbro' fra 2003 spillede komikeren Anders ''Anden'' Matthesen samtlige roller i den humoristiske føljeton om den øldrikkende Stewart Stardust, narkomansønnen Danni, socialforvalteren Arne Nougatgren og russeren Igor.

Siden julekalenderen har Anders Matthesen turneret med sine mange stand-up-shows, han har udgivet musik, og i 2016 debuterede han med den succesfulde børnebog 'Ternet Ninja', der senere blev filmatiseret.

I 2018 lavede han et 25-års jubilæumshow, hvor han flere aftener i træk fyldte Royal Arena og Jyske Bank Boxen i henholdsvis København og Herning.

I år udkom den nu 46-årige komiker med filmen ’Ternet Ninja 2’, der med mere end 240.000 solgte billetter på åbningsweekenden blev den danske film med den største åbningsweekend nogensinde.

Nicolé og Niccié Jølst var bare syv år gamle, da de var med i 'Pyrus i alletiders eventyr' tilbage i 2000.

De er tvillinger i virkeligheden og skulle også i julekalenderen spille tvillingeparret Mille og Molly.

Efter deres tv-debut var de med i to reklamer - også her optrådte de som tvillinger. Men sidenhen er det ikke blevet til mere skuespil, for faktisk havde de ikke så stor interesse i det, fortalte de efterfølgende.

I dag er søstrene 28 år og har begge fået to børn.

Niccié arbejder som sosu-assistent på plejehjemmet i Idestrup, og Nicolé arbejder hos en guldsmed i Nykøbing Falster.

De to tvillinger er stadig meget tætte og ses så ofte som muligt.

Søren Hauch-Fausbøll spillede den 18-årige Putte Andersen i voksenjulekalenderen 'Andersens Julehemmelighed' fra 1993.

Putte huskes især for sin stormende forelskelse i gas- og vandmesteren, der i virkeligheden var nissen Frits.

63-årige Søren Hauch-Fausbøll er stadig skuespiller og er især kendt for at have været inde i tv-figuren Bamse i mere end tre årtier.

Men han har også medvirket i et hav af andre film og teaterforestillinger.

I år blev den bornholmsfødte skuespiller desuden meddirektør for den Bornholmske Sommerrevy, som han var med til at opsætte.

I 'Tinkas Juleeventyr' møder vi nissepigen Tinka, der finder ud af, at hun er halvt nisse og halvt menneske. Da det går op for hende, må hun ud på en lang og farefuld rejse for at hente julestjernen tilbage til nisserne.

Josephine Højbjerg var 14 år, da den populære julekalender rullede over skærmen første gang.

To år senere medvirkede hun i opfølgeren 'Tinka og kongespillet'.

Hun har medvirket i andre serier og film som 'Broen' og 'Hacker', og så har hun netop afsluttet indspilningerne til den tredje Tinka-julekalender 'Tinka og Sjælens Spejl', der sendes i 2022.

- Ooooluf, a står under æ mistelten!

I en pærevælling af dansk og engelsk kastede komikertrioen bag De Nattergale, Viggo Sommer, Uffe Rørbæk Madsen og Carsten Knudsen, sig ud i flere roller i den 30 år gamle julekalender for voksne.

I 'The Julekalender' skal nisserne Fritz, Hansi og Günther finde en nøgle til the Playdåse, mens den vestjyske kartoffelavler Oluf Sand og husmoren Gertrud pludselig får besøg af Benny, der viser sig at være en ond nåså'er i forklædning.

Komikergruppen fortsatte med De Nattergale indtil 1993. De samledes alle tre igen i 2001, da de lavede julekalenderen 'CWC - Canal Wild Card', som parodierede en lokal tv-station. Det blev i 2003 fulgt op med 'CWC World'.

60-årige Uffe Rørbæk Madsen blev især kendt for rollen som Nåså’eren Benny. Han trak sig i en længere periode fra De Nattergale på grund af høreskaden tinnitus.

Han har dog haft flere roller i film som ’Dirch’, ’Hedensted High’ og i 2019 spillede han efterforskeren Dennis i Viaplay-serien ’Den som dræber’.

Han var desuden manuskriptforfatter på filmene ’Julemandens datter’, der udkom i 2018 og 2020.

62-årige Carsten Knudsen smeltede de fleste danskeres hjerter, som kartoffelavlerfruen Gertrud Sand. Ud over skuespillet er han også kendt som musiker og komponist.

Han har udgivet en række album - blandt andet ’Ukulele’, ’Skal den være rød eller skal den være blå’ og ’Som en humlebi’ fra 2016. I dag holder han blandt andet jazz- og ukulele-koncerter samt musikalske foredrag.

Viggo Sommer spillede den vestjyske Oluf Sand.

Han er i dag 64 år og har siden spillet en fuld julemand i ’Ludvig & Julemanden’ fra 2011, og så har han været med i film som ’Pendlerkids’ og ’Hedensted High’ fra 2015.

I november 2017 sang Viggo Sommer desuden vokal på julesangen ’Sving Dine Dadler’ for punk-rockbandet Skullclub.

Men i 2018 fik Viggo Sommer konstateret strubekræft og var gennem en syv måneder lang behandling. Da han efterfølgende blev erklæret rask, solgte han alt og flyttede til Bali, hvor han bor og laver kunstprojekter.

Følg med i TV 2's helt nye julekalender 'Kometernes Jul' hver aften klokken 20 på TV 2 eller se det allerede nu på TV 2 PLAY.