Kometernes jul

Hitmager går nye veje – kan du høre, hvor inspirationen kommer fra?

Andreas Odbjerg har skrevet et diskojulenummer til årets julekalender 'Kometernes jul'.

- Det er en af de helt sjove opgaver at få.

Sådan lyder det fra Andreas Odbjerg, der står bag titelsangen ’God jul’ til dette års julekalender ’Kometernes jul’.

Alligevel havde den 33-årige sanger og sangskriver sine betænkeligheder, da han blev spurgt, om han ville lave titelsangen til årets TV 2-julekalender.

For selvom Odbjerg står bag nogle af årets største hits som ’I morgen er der også en dag’, går han aldrig bevidst efter at ramme den brede folkemængde. Og han gider heller ikke forsøge at gøre det.

- Og julekalender er bare folkelighed på level 1000, siger han.

Ingen gård med julenisser

Samtidig var han en smule bekymret for, hvad julekalenderen rent faktisk skulle handle om.

- Hvis det havde handlet om nogle nisser på en gammel gård og en julemand, hvis hat var blevet væk, så havde det været lidt langt væk fra mig, siger han.

Men julekalenderen talte lige ind i hjertet på Andreas Odbjerg.

'Kometernes jul' handler om fire børn, der skal tilbringe de første uger af december på en AstroCamp.

Men ved et uheld bliver to af børnene, Johannes og Mie, kvanteteleporteret op til den fjerne Planet 9, og nu gælder det om at få dem hjem til Jorden igen, før det er for sent.

Julekalenderen er i høj grad inspireret af 80’er-science fiction og er desuden lavet i et samarbejde med Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet i anledning af Videnskabsåret 2022.

Det var et perfekt match for Andreas Odbjerg.

- Jeg synes, det er et megaambitiøst projekt, og jeg kan godt lide tanken om, at der er fokus på videnskab. Det er meget nobelt og tiltrækkende i en tid med så meget fake news, siger han.

I vaskeægte 80’er stil har Andreas Odbjerg derfor lavet et upbeat-diskonummer med titlen ’God jul’ til julekalenderen.

”More is more”

Og selvom sangeren allerede har indtaget de danske hitlister med stor overlegenhed, har han faktisk kastet sig ud i noget, der er endnu større, end hvad han har prøvet før.

’God jul’ er lavet ud fra mottoet "more is more", og der er blandt andet blæsere og strygere med på nummeret.

Andreas Odbjerg

Andreas Odbjerg er født i 1987 og opvokset i Odense.

Han er uddannet fra sangskriverlinjen på Rytmisk Musikkonservatorium og har skrevet sange for blandt andre Malte Ebert, Drew Sycamore og Lord Siva.

I 2017 var han en del af duoen Moses: "Andreas".

Han fik dog sit helt store gennembrud som soloartist med nummeret 'Føler mig selv 100' i 2019.

Succesen blev fulgt op i 2021 af kæmpehits som 'I morgen er der også en dag' og 'Stor mand', der er lavet sammen med Tobias Rahim. 

'God jul' er lavet af Andreas Odbjerg, Daniel Thorup, Mads Dyrst og Pitchshifters.

 

- Det er en af de største sessions, jeg nogensinde har lavet. Til sidst var computeren virkelig presset over alle de instrumenter, siger han.

Kan du høre, hvor inspirationen kommer fra?

Andreas Odbjerg har ladet sig inspirere af både et dansk og nogle udenlandske ikoner, da han skulle lave sangen.

Melodistrukturen er inspireret af noget af den sidste musik, The Jackson 5 udgav under navnet The Jacksons i 1976, som både instruktøren Ask Hasselbalch og Andreas Odbjerg holder meget af.

Tonen og sangstilen lægger sig til gengæld lidt op ad en dansk sanger, der er kendt for at stå bag op til flere julehits, nemlig Martin Brygmann.

- Jeg skifter toneart mange gange. Det er meget Martin Brygmann-agtigt. Jeg har hørt flere sige, at vi ville gøre ham stolt, siger Andreas Odbjerg og griner.

Og så er der teksten, som sangeren selv kalder for et lyrisk rum-take af ’Driving Home for Christmas’.

Et vildt år

’God jul’ bliver afslutningen på et vildt år for Andreas Odbjerg, der har sat sig tungt på de danske hitlister med numre som ’I morgen er der også en dag’ og Tobias Rahim-sangen ’Stor mand’ med over 13 millioner afspilninger på Spotify tilsammen.

Samtidig er han sangskriver på flere af årets andre store hits – blandt andet “45 Fahrenheit Girl”, der er sunget af Drew Sycamore. I weekenden vandt han desuden to DMA-priser som Årets Nye Navn og Årets Sangskriver.

Succesen har været svær at forstå for kunstneren.

- Jeg har ikke rigtigt ord for det. Jeg er megaglad, men jeg kan ikke rigtigt tage det ind. Jeg prøver bare at nyde det, siger han og tilføjer:

- Hvis du havde fortalt mig, som 16-årig, at jeg skulle stå her, så havde jeg sagt "fuck off".

Men sådan bliver hans liv tilsyneladende ved med at tage nye drejninger. Han havde nemlig heller ikke forestillet sig, at han skulle stå bag en julekalendersang.

- Jeg havde heller ikke umiddelbart tænkt, at jeg skulle synge risalamande i en sang, hvis du havde spurgt mig for et halvt år siden.

Du kan se 'Kometernes jul' på TV 2 hver aften klokken 20 og se snigpremiere på næste dags afsnit lige bagefter på TV 2 PLAY.