Netflix og HBO sender to nye danske serier ud

Der er en tydelig interesse i dansk indhold pÄ tjenester som Netflix og HBO Max, som begge sender en dansk serie ud i denne mÄned.

Det er gode tider for de danske streamingforbrugere.

I slutningen af september udkom den danske serie ’Kastanjemanden’ pĂ„ Netflix, og i november kommer endnu to danske serier til at se dagens lys.

SĂžndag udkommer HBO Max’ fĂžrste danske serie, ’Kamikaze’, og 28. november bliver serien ’Nisser’ sendt ud pĂ„ Netflix.

I en periode pÄ blot to mÄneder kommer der altsÄ tre originale danske serier ud pÄ de internationale tjenester.

IfÞlge Keld Reinicke, der er serieekspert og tidligere programchef pÄ TV 2, er det kun begyndelsen pÄ tjenesternes satsning pÄ dansk indhold. Faktisk har det allerede oversteget hans forventninger.

- Det er en markant opgradering af investeringer i dansk indhold. Det nÊste, der sker, er, at Disney kommer med. Markedet er sÄ attraktivt, at det kan betale sig at producere dansk fiktion, og de tror sÄ meget pÄ, at dansk indhold kan ses i resten af verden, siger han til TV 2.

HBO fĂžlger Netflix

Christian Wikander, der er HBO Max’ Commissioning Editor og VP i Original Programming Nordic og ansvarlig for HBO's udvikling og produktion af nordiske produktioner, fortéller, at tidligere internationale seriesucceser som 'Borgen', 'Forbrydelsen' og 'Broen' har skabt et stérkt grundlag for, at dansk indhold kan klare sig godt i udlandet.

- Man har vĂŠret dygtige med at finde noget, der mĂ„ske er meget ”dansk”, men som ogsĂ„ appellerer til et internationalt publikum – simpelthen fordi historierne er universelle, og kvaliteten er hĂžj over hele linjen, siger han til TV 2.

Mens ’Kamikaze’ bliver HBO Max’ fĂžrste bud pĂ„ en dansk serie, sendte Netflix for fĂžrste gang dansk indhold ud i 2018, da ’The Rain’ blev udgivet.

Siden kom serien ’Equinox’ i 2020, og senest er ’Kastanjemanden’ altsĂ„ rullet over de danske Netflix-skĂŠrme.

HBO Max er altsÄ ikke alene om at tilbyde dansk indhold, hvor lokale tjenester som DR TV og TV 2 Play ogsÄ kÊmper om danskernes opmÊrksomhed med lokale serier.

- SelvfÞlgelig er konkurrencen hÄrd, men det store udbud af kvalitetsserier og film er i sidste ende en fest for forbrugerne, siger Christian Wikander.

Vi er i en tid, hvor alle kÊmper om at fÄ magten, og der vil vÊre tabere pÄ et tidspunkt.

Keld Reinicke, serieekspert

Ikke kun nordisk fokus

Betyder det hastigt voksende antal danske produktioner sÄ, at det er en guldkalv for de store streamingtjenester?

Ikke udelukkende, siger bÄde Keld Reinicke og Christian Wikander.

Der bliver nemlig satset pÄ lokalt indhold over store dele af verden. OgsÄ Norge, Sverige og Finland har originale serier pÄ tjenesterne.

Over de seneste Ă„r har det for Netflix vist sig at vĂŠre en givende forretning at satse lokalt. BĂ„de den spanske serie ’Papirhuset’ og den franske serie ’Lupin’ har vĂŠret store succeser. Ingen af dem har dog kunnet mĂ„le sig med den seneste gigantsucces fra Sydkorea – ’Squid Game’.

Christian Wikander fortÊller, at HBO ligesom Netflix satser pÄ internationalt indhold generelt.

- Hvis bare kvaliteten er i top, historien er interessant, sÄ spiller det en mindre rolle, om der tales engelsk. Jeg fÞler, at det internationale publikum er meget mere Äbne for ikke-engelsksprogede produktioner, end man var for bare fÄ Är siden, siger han.

Forbrugeren vinder i streamingkrig

Christian Wikander vil ikke sĂŠtte tal pĂ„ et bestemt antal produktioner, som HBO har pĂ„ vej. Han lĂžfter dog slĂžret for, at der er ”en rĂŠkke spĂŠndende danske projekter” pĂ„ vej.

Og det danske marked bliver ogsÄ Är for Är mere modent til de mange underholdningstilbud, som tjenesterne sender afsted.

I 2020 udgjorde 17 procent af det samlede medieforbrug ifÞlge DR Medieforskning. I 2016 lÄ tallet pÄ 10 procent.

Selvom de lokale produktioner vokser hos tjenesterne, vurderer Keld Reinicke, at Hollywood-produktionerne i det store billede fortsat dominerer.

Det handler om at skabe succesen, som alle snakker om – for streamingtjenesterne fþrer lige nu en krig om vores opmérksomhed.

- I en krig er der nogle, der taber, og det, der sker nu, er, at vi er i en tid, hvor alle kÊmper om at fÄ magten, og der vil vÊre tabere pÄ et tidspunkt. Investeringerne kan ikke fortsÊtte. Markedet er overophedet, og pÄ et tidspunkt mÄ nogle give op, siger Keld Reinicke.

Men indtil, der er fundet en endelig sejrherre i streaminggiganternes kamp, er der en gruppe, som konstant er pĂ„ den vindende side – nemlig forbrugeren.

SĂžndag kan danskerne sammen med HBO-brugere i 45 andre lande lĂŠne sig tilbage og nyde frugten af magtkampen mellem streamingtjenesterne: Endnu en dansk serie.