Underholdning

'Sex and the City'-stjerne siger fra overfor kritik af rynker og gråt hår: - Hvad skal jeg gøre ved det?

Der er forandring på vej i synet på ældre kvinder i Hollywood, siger filmredaktør.

Da 'Sex and the City' fik premiere i 1998, var hovedpersonen Carrie Bradshaw 32 år, mens skuespilleren bag, Sarah Jessica Parker, var 33 år.

Og når seerne møder Carrie igen i reboot-serien 'And just like that', er hun midt i halvtredserne - og det samme er Sarah Jessica Parker i sagens natur.

At tiden går, og vi alle bliver ældre, er en uundgåelig sandhed.

Alligevel har 56-årige Sarah Jessica Parker og hendes kolleger, Cynthia Nixon på 55 og Kristin Davis på 56, været centrum for en "kvindefjendsk snak" om deres udseende i forbindelse med deres arbejde i serien.

Det fortæller Sarah Jessica Parker i et nyt interview med Vogue.

Hvad skal jeg gøre ved det? Stoppe med at ældes? Forsvinde?

Sarah Jessica Parker

Ifølge Sarah Jessica Parker er det særligt de tre skuespilleres grå hår og rynker i ansigtet, der får negativ opmærksomhed.

Selvom serien 'And just like that' generelt blev taget vel imod af fans, var der ifølge Sarah Jessica Parker også mange på de sociale medier, der sammenlignede med serien 'Pantertanter' - en serie fra firserne om ældre kvinder.

Hun nævner også en række paparazzibilleder, der fik meget opmærksomhed i juli 2021, fordi hun har mange grå stænk i håret.

Og det intense fokus på aldringstegn ville ifølge Sarah Jessica Parker "aldrig nogensinde ville finde sted om en mand".

I interviewet fortæller Sarah Jessica Parker endvidere, at hun har følelsen af, at hun som ældre kvinde i Hollywood sidder i saksen:

- Det er, som om at folk ikke vil have, at vi har det godt med at være der i livet, hvor vi er. Det er, som om at de nærmest nyder at se os være forpinte over, hvem vi er, hvad end vi vælger at ældes naturligt og se uperfekte ud, eller vi vælger at gøre noget ved det, som får os til at få det bedre, siger Sarah Jessica Parker til Vogue og tilføjer:

- Jeg ved, hvordan jeg ser ud. Jeg har ikke noget valg. Hvad skal jeg gøre ved det? Stoppe med at ældes? Forsvinde?

Hvem har ret til at ældes?

Ifølge filmredaktør på Berlingske, Sarah Iben Almbjerg, taler Sarah Jessica Parker ned i en brandvarm debat om kvinders udseende i Hollywood. En debat, som Sarah Iben Almbjerg har fulgt i mange år, men hvor der kun er sket ganske lidt.

Og det er det, der kommer til udtryk, når fans tilsyneladende forventer, at Sarah Jessica Parker og kollegaerne stadig ser ud som for 20 år siden.

- Kvinder må stadig kun blive ældre på den fede måde. Du gerne have lidt rynker - hvis de ellers sidder klædeligt. Men det kan stadig vække et ramaskrig, hvis en kvinde rent faktisk ligner sin alder, siger Sarah Iben Almbjerg.

Ifølge hende har det altid præget Hollywood-kulturen, at alle må kommentere frit på skuespillernes udseende. Og det har også altid været sådan, at kvindelige skuespillere ikke har haft lov til at ældes på samme måde som deres mandlige modstykker.

Som et eksempel, på hvor forskelligt jævnaldrende mænd og kvinder på samme stadie af berømthed ældes, nævner hun 61-årige Hugh Grant og 54-årige Nicole Kidman, der spillede et ægtepar i Susanne Biers hitserie 'The Undoing' fra 2020.

- Det er tydeligt, at Hugh Grant er blevet ældre, selvom han stadig så fantastisk ud. Og ved siden af ham stod Nicole Kidman med et ansigt, der er blevet opereret så mange gange, at det hæmmer hende som skuespiller, og det modtog hun kritik for, siger Sarah Iben Almbjerg og tilføjer:

- Kvinderne er dårligt stillet, for de kan ikke gøre noget rigtigt. Du må ikke blive gammel, men du må heller ikke gøre noget for ikke at blive det.

Kvinder siger fra

Ifølge Sarah Iben Almbjerg er der dog ved at ske en forandring i, hvordan kvinderne i Hollywood agerer overfor branchens hårde krav til dem.

Hun mener, at det er forfriskende, at Sarah Jessica Parker siger fra overfor kritikken af hendes udseende.

- Jeg mener, at det er ret væsentligt, at en som hende siger stop overfor det her og siger: sådan her ser jeg ud, siger Sarah Iben Almbjerg.

Hun påpeger desuden, at det ikke er første gang, at en af Hollywoods førstedamer siger fra.

Vi står i begyndelsen af en spændende udvikling, hvor kvinder i Hollywood godt tør sige fra

Sarah Iben Almbjerg

Den britiske skuespiller Kate Winslet stillede sidste år en række krav til sin rolle som politikvinden Mare Sheehan i HBO-serien 'The Mare of Easttown'. Blandt andet tillod hun ikke, at hendes deller blev redigeret ud af en sexscene, og hun ville ikke godkende et retoucheret billede af sig selv på plakaten.

- Vi står i begyndelsen af en spændende udvikling, hvor kvinder i Hollywood godt tør sige fra både med hensyn til, hvordan de bliver skildret, hvordan de bliver behandlet, og de krav, der stilles til dem, siger Sarah Iben Almbjerg.

Repræsentation er vigtigt

Ifølge Sarah Iben Almbjerg er snakken om kvinders aldring på skærmen vigtig, da vi alle spejler os i de billeder, som vi ser - hvad end vi vil det eller ej.

Det, vi ser på tv og film, er nemlig med til at forme vores opfattelse af verden.

- Det her påvirker os alle sammen, for Hollywood påvirker vores billede af, hvordan det er meningen, at vi skal se ud. En mere mangfoldig fremstilling af, hvordan kvinder ser ud, påvirker, hvordan kvinder ser på sig selv, og hvordan samfundet ser på kvinder, siger hun.