Kevin Coster tog Hollywood med storm, men forsvandt lige så hurtigt ud i glemslen. Hvad skete der?
Underholdning

Et tilfældigt møde på en flyver skabte Kevin Costner - en af verdens største filmstjerner

Kevin Costners karriere begyndte i luften, toppede på prærien, men var lige ved at synke i havet.

Et nydeligt nygift par gik ombord på flyveren i Puerto Vallarta i Mexico. På vej hjem til Californien fra deres bryllupsrejse. Året var 1978.

Hun en 21-årig håbefuld skuespiller. Han 22 år og netop færdiguddannet på universitetet. Og netop ansat i et marketingsjob.

Livet var ved at tage form. Men han skjulte noget. En drøm, som ikke engang hans hustru kendte til.

På flyveren skete der noget, som forandrede alt. Og som i et årti skulle blive definerende for en hel industri og dens publikum.

Med ombord var nemlig en person, som den unge mand straks kunne genkende. Det var den walisiske filmstjerne Richard Burton. En skuespiller af den helt store kaliber. Den bedst betalte i verden. Nomineret syv gange til en Oscar.

Burton havde købt fem sæder omkring sig, så han kunne få fred. Det var, før man kunne købe sig til den slags luksus på første klasse.

Det her var et tegn, mente den unge mand. Så han kunne ikke dy sig. Han måtte spørge den store filmstjerne til råds. Han ville nemlig gerne være som Richard Burton. Han ville være skuespiller. Ligesom sin kone. Han ville gerne kunne leve af sin passion. Det var hans hemmelighed.

Den unge mand spurgte, om han måtte forstyrre for at spørge stjernen til råds. Og lidt overraskende svarede Burton ja.

- Når jeg har læst min bog færdig.

De to havde en kort snak, og så satte den unge mand sig tilbage i sit sæde. Samtalen fik store konsekvenser.

Den unge mand sagde efterfølgende sit nye job op, flyttede til Hollywood med sin nye hustru og begyndte at tage timer i skuespil fem aftener om ugen.

Snart skulle alle kende hans navn: Kevin Costner. Verdens største filmstjerne.

Slut med Stallone og Arnold

Costners timing var god. Hollywood havde været domineret af muskelbundter og actionhelte som Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger. Nu var tiden inde til en ny mandetype. Og Costners bølgede hår og kække smil var lige, hvad Hollywood havde brug for. Det fortæller filmanmelder for Morgenavisen Jyllands-Posten, Frederik Asschenfeldt Vandrup.

- Det har han faktisk bygget en hel karriere på.

Her 43 år efter flyveturen er Costner aktuel på ny. Nu på tv-skærmen, hvor han giver den i rollen som ranchejer John Dutton i dramaserien ‘Yellowstone’. Fjerde sæson har netop ramt Danmark og kan ses på Paramount+ via TV 2 PLAY.

‘Yellowstone’ er en serie, som Politiken har draget til sammenligning med 80’er-klassikeren ‘Dallas’. Og en serie, hvor Costner genbesøger det westerntema, som gjorde ham så populær i 90’erne med blandt andet 'Danser med ulve'.

Men undervejs i karrieren var det, som om at han forsvandt.

Hvor blev han egentlig af? Hvad skete der på settet på skandaleombruste ‘Waterworld’? Og var den film virkelig så dårlig, som vi husker den?

Søn af en grøftegraver

Det stod på ingen måde skrevet i stjernerne, at den unge Kevin Costner skulle blive en af verdens største filmstjerner.

Han kom til verden 18. januar i 1955 i Californien.

Faderen arbejdede som grøftegraver og siden som elektriker. Så det var ikke meget stjernestøv, der var drysset ud over Kevin fra livets begyndelse. Men familien satte pris på filmkunsten. Og der blev Costners interesse vakt.

Elektrikerjobbet betød, at familien måtte flytte meget rundt, som faderens karriere skred frem.

Den unge Kevin måtte vænne sig til altid at være den nye dreng i klassen. Det førte til, at han blev lidt af en dagdrømmer.

Han var heldigvis velsignet med nogle fine talenter fra barnsben. Han var god til både amerikansk fodbold, basketball og baseball. Sidstnævnte sportsgren skulle komme til at definere store dele af hans karriere.

Og så skrev den unge Kevin poesi. Han sang i kor. Og en dag byggede han sin egen kano, som han sejlede hele vejen ud til Stillehavet.

Han fandt stille og roligt sine egne ben at stå på.

Kevin Costner blev optaget på California State University, hvor han skulle læse virksomhedsstudier. Her mødte han Cindy Silva.

De to blev kærester, og senere blev Silva blev til Costner.

Kevin fik et job i marketing, så livet var ved at forme sig. Men bryllupsrejsen til Mexico forandrede alt. Kevin ville noget andet med sit liv efter mødet med filmstjernen Richard Burton.

Han fortalte Cindy om de drømme, som han havde gået rundt og gemt på. Og med hendes velsignelse sagde han marketingjobbet op, og de flyttede sammen til Hollywood.

Her tog Costner forskellige jobs, mens han tog timer i skuespil fem aftener om ugen.

Han kørte lastbil, han var dybhavsfisker, og så var han tourguide, der viste turisterne rundt til stjernernes huse i Hollywood.

På det tidspunkt vidste hverken han eller turisterne, at han selv en dag skulle blive en af de store attraktioner i byen.

Syv års tørke og så...

Men der skulle gå nogle år, før Costner slog igennem. Fra den store beslutning i 1978 gik der 7 år, før han landede sin første store rolle.

Men først skulle han - som de fleste andre skuespillere - igennem et uskønt forløb med mærkelige roller.

I 1983 skete der noget.

Hans ven Lawrence Kasdan instruerede filmen ‘The Big Chill’ med Tom Beregner og Glenn Close. Costner fik en lille rolle, som var tiltænkt nogle flashbacks i filmen. Men de blev klippet ud, så det eneste, man så til Costner, var lidt af hans krop, da han skulle lægges i en kiste.

Kasdan ville gøre det det godt igen. Han lovede Costner en ny rolle.

Og det løfte blev indfriet i 1985, da Kasdan skulle instruere en western. Den fik titlen ‘Silverado’. Og rollelisten var fyldt med store navne: Kevin Kline. Scott Glenn. John Cleese. Og altså en ukendt Kevin Costner.

Filmen blev et gennembrud.

Costner skulle spille den skydeglade cowboy Jake, som udgjorde den unge del af den heroiske kvartet i filmen. Og rollen var en gave, siger Kevin Costner i dag, når han ser tilbage.

- Det var en karrieredefinerende rolle. Normalt er det sådan, at du forsøger at få det bedste ud af et manuskript, men Larry Kasdan og hans bror Mark havde skrevet det så smukt, at min karakter ville komme til at stikke ud, siger Costner.

Kasdan havde altså indfriet sit løfte til Costner. Og mere til. Han lod en totalt ukendt skuespiller få en nøglerolle i en stor film ved siden af en række stjerner.

Det store gennembrud

Efter ‘Silverado’ opstod en endnu større mulighed for Costner. Og han skulle ikke engang aflægge en prøve først.

Han fik hovedrollen i Brian de Palmas mafiadrama ‘De uovervindelige’ i 1987. Costner skulle spille Eliot Ness, en FBI-agent, som viede sit liv til at få ram på den berygtede mafiaboss Al Capone, spillet af Robert De Niro. Med i filmen var også Sean Connery, og han vandt karrierens eneste Oscar for sin rolle som Jim Malone.

Alt i alt en stjerneparade.

Pludseligt kunne Kevin Costner også stille krav til lønchecken. Han blev tilbudt 800.000 dollars, men tillod sig at kræve 1 million. Og det fik han. Det svarede dengang til cirka 6,5 millioner danske kroner.

Costner fik sine penge, og han brugte nogle af dem på at købe sin far en ny pickup-truck. En Silverado selvfølgelig.

‘De uovervindelige’ gav den første prøve på, hvad Costner var rigtig god til:

- Han viste sig frem som den ordentlige og retskafne mand, som søger retfærdigheden. Og det blev definerende for hans karriere, siger Frederik Asschenfeldt Vandrup.

Nu var vejen banet for Kevin Costner til at blive en magtfaktor i Hollywood. Og han udnyttede momentum. I årene 1988 og 1989 udkom han med to populære baseballfilm.

Belønnet for stor satsning

Året efter kastede Costner sig ud på dybt vand. Han satte sig for at instruere sin første film: ‘Danser med ulve’.

Og han skulle selv spille hovedrollen som Lieutenant Dunbar. En soldat, som får en tæt forbindelse til en indianerstamme.

Costner var helt ny i gamet. Og han dummede sig allerede med filmens allerførste skud. Men langsomt fandt han sig til rette i rollen.

- Det begyndte at ligne en film. Men hvad vidste jeg? Jeg havde ikke instrueret en film før.

I dag ved vi, at det blev til en film. En rigtig film. En film så god, at den vandt den fineste hæder muligt.

Filmen var også en succes kommercielt. Den havde kostet omkring 100 millioner kroner at lave, men den indtjente svimlende 2,7 milliarder kroner.

Ifølge filmanmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup fik Costner med denne film etableret sig som en rigtig “all-american”.

- Med western og baseball som temaer kunne han nærmest ikke blive mere amerikansk, siger han.

‘Danser med ulve’ er siden blevet betegnet som fundamentet for westerngenrens genopstandelse.

Så nu kunne Costner gå på vandet.

- Han var på det tidspunkt en af de største skuespillere i verden, mindes Vandrup.

Fik afsløret en af sine svagheder

I 1991 spillede han hovedrollen i storfilmen ‘Robin Hood: Prince of thieves’.

Og her fik han afsløret en af sine svagheder:

- Han er ikke en method actor, der bliver sin figur. Han er altid Kevin Costner, lige meget hvad han er med i, siger Frederik Asschenfeldt Vandrup.

Det betød også, at Robin Hood i denne film talte med tydelig amerikansk accent.

Og dette skulle blive kendetegnende for Costners karriere: At han ikke formåede at træde ud af sin egen skygge.

Samme år fik han hovedrollen i ‘JFK’ af Oliver Stone. Og året efter spillede han sin måske mest berømte rolle nogensinde: Frank Farmer i ‘The Bodyguard’.

Igen en rolle, hvor han faktisk ikke gjorde megen væsen af sig. Men filmen blev så stor en succes, at den byggede oven på Costners berømmelse.

- På det her tidspunkt var det sådan, at folk tog ind for at se den nye film med Kevin Costner. Publikum vidste, hvad de fik. Der var noget tryghed, siger Frederik Asschenfeldt Vandrup.

Nedturen

Men i 1995 vendte de positive vinde, som havde blæst i Kevin Costners ryg siden 1985.

Efter denne stjerneparade af storfilm ville Costner realisere sine egne projekter. Han skulle producere og spille hovedrollen i verdens dyreste film nogensinde på det tidspunkt.

Året før, 1994, var Costner blevet skilt fra sin hustru. Sammen havde de sat tre børn i verden. Skilsmissen ramlede ind i indspilningen af ‘Waterworld’, og produktionen blev også ramt af en række andre ulykker.

Filmen skulle instrueres af Kevin Reynolds, som havde arbejdet sammen med Costner på flere projektet blandt andet ‘Robin Hood’ i 1991. Og her havde forholdet mellem dem slået revner. De besluttede dog at begrave stridsøksen for at lave ‘Waterworld’ sammen. Det gik helt galt.

Og de var endda blevet advaret - af ingen ringere end Steven Spielberg. Lad være med at filme på åbent vand, havde han sagt. Spielberg havde selv lært det på den hårde måde med ‘Dødens gab’. Det er besværligt og omkostningstungt at indspille film på vandet.

Men makkerparret lyttede ikke. De ville have filmen skulle være så realistisk som muligt.

Og så ramte en orkan. De dyre kulisser blev ødelagt bare tre uger inde i optagelserne.

Ulykker haglede ned over optagelserne, omkostningerne steg, og det førte til ondt blod mellem Reynolds og Costner.

Instruktøren forlod projektet før tid, så Kevin Costner måtte gøre filmen færdig selv.

Og omkostningerne blev dobbelt så høje som budgetteret.

Ondt blod

Inden filmen ramte biograferne, sendte Reynolds følgende svada til Kevin Costner i Entertainment Weekly:

- I fremtiden bør Costner kun spille med i film, som han selv instruerer. På den måde kan han arbejde sammen med sin yndlingsskuespiller og sin yndlingsinstruktør.

Da filmen endelig ramte biograferne, blev den haglet ned.

Og den betragtes populært som filmen, der fik Kevin Costners karriere til at synke.

- Filmen var dømt ude fra start. Der havde været en masse læk til medierne om de mange skandaler på produktionen, så hverken anmeldere eller publikum tog godt imod, fortæller Frederik Asschenfeldt Vandrup.

Filmen fik et enormt dårligt ry, men Costner holdt fast i, at den var god. Og det er han ikke ene om.

- Filmen landede faktisk nogenlunde på benene. Den fik tjent sig hjem, og den var slet ikke så dårlig endda, siger Vandrup.

Trods modvinden holdt Costner fast i sine ambitioner om at lave sine egne postapokalyptiske film.

I 1997 instruerede han selv ‘The Postman’, der floppede totalt. Kevin Costner måtte sande, at der var en grænse for succesen.

- Han var lidt ligesom Ikaros. Han fløj måske lidt for tæt på solen, og så brændte han sig, siger Frederik Asschenfeldt Vandrup.

Kevin Costners navn var dog tilpas stort, til at han i første omgang kunne overleve den megen dårlige omtale. Han havde succes med både ‘Tin cup’ i 1997 og ‘Thirteen days’ i 2000.

Slut med Costner-hype

Men så begyndte nedturen for alvor.

- Der var ikke den samme hype mere. Før var det sådan “wow, der kommer en ny Costner-film”. Nu var det mere sådan “nå, sjovt han er med i den”, fortæller Vandrup.

Costner fik stadig tilbudt roller, men en film som ‘Dragonfly’ i 2002 kunne på ingen måde måle sig med de film, som han havde lavet i storhedstiden.

- Den var noget bras, siger Vandrup.

Herefter fulgte en række film, som de færreste nok kan huske. Hypen var væk. Kevin Costners navn var besudlet. Hollywood ville have andre ting.

- Costner havde bygget sin stjernestatus på et stort bølget hår og skævt smil, og det har bare en begrænset holdbarhed, siger Frederik Asschenfeldt Vandrup.

Kigger man på filmenes indtjening, fortæller de tørre tal også historien om Costners nedtur:

Kevin Costners fald

  • 1990: ‘Danser med ulve’: 1,8 milliarder kroner
  • 1991: ‘Robin Hood’: 1,1 milliarder kroner
  • 1992: ‘The Bodyguard’: 780 millioner kroner
  • 1995: ‘Waterworld’: 563 millioner kroner
  • 1996: ‘Tin Cup’: 339 millioner kroner
  • 1997: ‘The Postman’: 113 millioner kroner
  • 2000: ‘Thirteen Days’: 220 millioner kroner
  • 2001: '3000 Miles to Graceland': 100 millioner kroner
  • 2002: 'Dragonfly': 192 millioner kroner
  • 2003: 'Open Range': 371 millioner kroner

Til gengæld kom der styr på privatlivet. I 2004 giftede han sig med modellen og håndtaskedesigneren Christine Baumgartner, og de fik sammen sat tre børn i verden.

Costner begyndte at give plads til sine andre interesser. På foranledning af sin nye hustru begyndte han at satse på musikken. Og også her skulle westerntemaet gå igen.

Ved siden af sin film- og musikkarriere valgte han at investere i en teknologi, der kunne rense olie fra vand. Og hvilken timing. I 2010, da Deepwater Horizon eksploderede i den mexicanske golf, var der pludseligt brug for den slags maskiner. Oliegiganten BP købte stort ind, og Costner kunne sætte millioner af dollars ind på bankkontoen.

Med ny hustru, nyfødte børn, nyt band og mange millioner på bankkontoen kunne Costner skrue lidt ned for ambitionerne.

Vandt sin første store pris som skuespiller

I 2012 skiftede han platform for en stund, da han spillede hovedrollen i miniserien ‘Hatfields & McCoys’, og det blev en stor succes for den tidligere superstjerne.

Costner vandt både en Emmy og en Golden Globe for ‘Bedste skuespiller i en miniserie eller film’. Og det var faktisk hans første store pris for en skuespilpræstation.

Herfra overgik han til det, som Frederik Asschenfeldt Vandrup kalder Costners “pensionistroller”. Han fik biroller i ‘Man of steel’, ‘Jack Ryan: Shadow recruit’ og Oscar-filmen ‘Hidden figures’.

I 2018 opstod en mulighed, som Costner ikke kunne sig nej til. Et comeback til prærien, hvor han havde nydt så stor succes med ‘Silverado’ og ‘Danser med ulve’.

Men denne gang på tv.

Serien ‘Yellowstone’ er nu på vej med sin fjerde sæson, og det ser ud til, at Costners trives i hovedrollen. Som ranchejer. Som kvægkommissær. Som far til fire børn.

Spørger man Frederik Asschenfeldt Vandrup, synes han, at det virker, som om at Kevin Costner får en værdig afslutning på sin karriere trods den massive nedtur, som ramte ham i begyndelse af dette årtusinde.

- Jeg synes, at han ender med en vis form for ynde. Han er ikke det store sexsymbol mere. Han er ikke den unge karismatiske charmetrold mere. Men han har fundet sig en ny funktion, siger han.

Costner har på ingen måde samme stjernestatus som i 90’erne. Det står klart for enhver.

- Ingen kan blive på toppen så længe, men det ser ud til, at han med 'Yellowstone' har fundet et forudsigeligt og trygt hjem, siger Vandrup.

Fortidens møde med fremtiden

Tilbage i 1978, dengang Costner var ukendt.

Kevin Costner og hans nye hustru sad på deres kufferter i lufthavnen i Los Angeles og ventede på en taxi.

Pludseligt kørte en stor limousine op foran dem, og vinduet rullede ned.

- Held og lykke, lød det fra limousinen.

Ordene blev råbt af Richard Burton, superstjernen fra flyveren.

De ord blev de sidste, der blev vekslet mellem de to. Burton døde i 1984, så han nåede aldrig at se, hvad der blev af den unge mand fra flyveren.

Han blev, ligesom Burton selv, verdens største skuespiller.

Kevin Costner tilskriver i dag Burton stor ære for den succes, som han opnåede i Hollywood.

- Han var meget sød ved mig. Jeg var usikker på, hvad jeg ville med mit liv. Jeg havde jo nærmest intet skuespil lavet, men jeg tænkte alligevel, at jeg kunne leve af det, har han siden fortalt.

Og det kunne Costner. Og det kan han stadig.

Se de fire første sæsoner af 'Yellowstone' på TV 2 PLAY.