32-årige Micki Cheng har siden han deltog i 'Den store bagedyst' i 2015 blandt andet udgivet kogebogen ’Mickis Kager’.
Vild med dans

Alle troede, han elskede at bage, men i virkeligheden var han på jagt efter noget helt andet

Micki Cheng har brugt mange år på at finde sin retning i livet. Nu ved han, hvorfor han altid har søgt mod tv-skærmen.

Micki Cheng havde et klart mål. Han gik på gulvet for at skabe glæde og godt humør.

Han kastede sin dansepartner Jenna Bagge rundt i en jive med et kæmpe smil på læben.

Da klapsalverne endelig kom, blev de ved. Og ved. Jenna og Micki krammede på scenen. Lige der vidste de, at de havde gjort noget rigtigt.

Og det betød noget særligt for Micki Cheng.

Hans far var ikke typen, der nogensinde sagde, han var stolt af ham. Men lige der på Det Kongelige Teaters gamle scene vidste Micki Cheng, at hvis hans far havde set dem danse, ville han være pavestolt.

Nu var det op til de fem bag dommerbordet at give den endelige dom.

Det gjorde ham vildt nervøs.

Micki Cheng er lige nu aktuel i ’Vild med dans’. De fleste kender ham fra hans medvirken i ’Den store bagedyst’ i 2015. Han har siden haft et par tjanser som medvært på DR Ultra, deltaget i en masse realityprogrammer, og 72.000 følger med i hans liv på Instagram.

Men de seneste år er Micki Cheng nået frem til en erkendelse.

Noget han ikke var bevidst om for bare fem år siden. Men i virkeligheden har det været definerende for mange af de valg, han har truffet. For eksempel hans deltagelse i 'Den store bagedyst', der for alvor gjorde ham landskendt.

For Bagedysten handlede aldrig om at bage for Micki Cheng. Han kunne faktisk overhovedet ikke bage, da han blev udtaget.

Intet var godt nok

Men for at forstå hvad Micki Cheng har jagtet, skal vi lige et skridt tilbage.

Hans mor er fra Vietnam, hans far fra Hong Kong. Han er opvokset i et hjem med en stærk asiatisk kultur. Hans forældre har altid ønsket for ham, at han skulle få en god uddannelse og et godt job med en god løn.

Hans far åbnede selv en grillbar, hvor moren arbejdede. Men deres søn skulle have det bedre. Derfor er Micki Cheng altid blevet pacet til at give mere af sig selv.

- De ville gerne have, at jeg blev advokat eller læge, så de vidste, at jeg ikke fik det samme liv som dem, siger han.

Mens kammeraterne i de små kernefamilier blev rost for selv at stå op og tage tøj på, har Micki Cheng haft fritidsjobs, siden han var gammel nok til at arbejde. Og han har betalt husleje i barndomshjemmet. Kom han hjem med et 11-tal i karakterbogen, skulle det havde været et 13-tal i stedet for.

Han havde altid en klar følelse af ikke at leve op til deres forventninger.

Kæmpede for det gode eksempel

Micki Chengs forældre blev skilt, da Micki var 10 år. Kort tid efter skete den værst tænkelige familietragedie, som satte spor i ham.

Micki Chengs far dræbte morens nye kæreste. Det resulterede i, at faren fik en fængselsstraf på 12 år.

- Derfor har jeg manglet en forældrefigur. Og det gør, at jeg har søgt accept andre steder, siger Micki Cheng.

Han måtte tage stilling til, om han ville ende som "en sag hos kommunen", eller om han ville skabe sig det liv, hans forældre altid havde lært ham at kæmpe for. Og som han drømte om.

Det fik Micki Cheng til at træde i karakter, allerede da han var i teenageårene.

- Jeg kunne have valgt, at jeg skulle reddes af kommunen, men et sted i mig var en fighter, der ikke havde lyst. En vilje, der gjorde, jeg ikke ville ende som mine forældre, siger han.

- Jeg ville skabe mig selv et liv, hvor jeg var glad for, hvad jeg lavede – muligvis fordi jeg var blevet pacet til det som barn. Men det er nemmere at komme igennem livet ved at være glad end sur, fortsætter han.

I dag har Micki Cheng tilgivet sin far.

Men han blev i en tidlig alder nødt til at fokusere på det positive i livet. Positivitet avler positivitet, og med et smil på læben nåede han længst, kunne han mærke.

Det tog han med sig.

Fakede følelser for piger

Det var ikke altid lige nemt at være Micki Cheng, når det kom til kærlighed.

For det var ikke nemt at være homoseksuel i Esbjerg, og i mange år prøvede han at lægge låg på følelserne og være sammen med piger.

Det var en drivkraft for mig, at der var nogen, der så mig som rollemodel

Micki Cheng

Det betød også, at han ikke fik den anerkendelse, han havde brug for i sit kærlighedsliv. For ingen kom rigtig tæt på ham.

- Jeg vidste godt, jeg var til mænd i en meget tidlig alder, men jeg skjulte det, siger Micki Cheng.

Men han havde en plan. Han drømte sig til udlandet, hvor han kunne være rejseleder og leve det liv, han ikke følte, han kunne have i den vestjyske by.

- Når jeg var færdig med handelsgymnasiet, ville jeg forlade Danmark og starte på en frisk.

Manglede fortsat en plan

På trods af modstand på familiefronten, på kærlighedsfronten og ikke mindst forskellen på forældrenes forventninger og Mickis egne forventninger til sin fremtid, holdt han humøret højt, smilet på læben og kæmpede for at finde sin retning.

Han mødte sit livs kærlighed, og de fik skabt en tilværelse sammen.

Men der var stadig en ting, der manglede i Micki Chengs liv, som han ubevidst jagtede.

De kommende år var han både til casting i 'X Factor' og underholdningsprogrammet 'Talent'. Han havde erfaring med at synge fra et kirkekor, men kom aldrig på skærmen. Og i virkeligheden vidste han nok godt, at det ikke var det, han skulle.

I stedet jagtede Micki Cheng sin retning i udlandet.

Han tog et par sæsoner som guide i Grækenland.

Gæsterne elskede ham, og han blev tilbudt en chefstilling for et hold af guider på Gran Canaria. Igen kunne Micki Cheng mærke, at det heller ikke var det, han skulle i sit liv.

Derfor takkede han nej med forklaringen, at han skulle hjem til kæresten Michael.

- Jeg drømte om det, men jeg drømte også om kærlighed og at skabe min egen familie, siger Micki Cheng.

Han tog en uddannelse i salg og ledelse og fik job hos Tulip som kontorelev. Ikke fordi det var drømmen, men han måtte gå i en retning.

Seerne faldt for ham

Det var, da Micki Cheng kom hjem igen, han søgte om at komme med i ’Den store bagedyst’. Han kunne lave mad og elskede kage.

Men han havde absolut ingen erfaring med at bage. Inden Bagedysten lavede han altid shake and bake. Så da han fik at vide, han skulle være en del af de ti deltagere i bageteltet, fik han travlt.

Jeg havde en romantisk tanke om at have en bog på et bibliotek

Micki Cheng

Han terpede sprøjteteknikker, glaze, chokoladetemperering og fondant. Han følte pludselig, han var på den rette vej. Og seerne faldt for hans positive facon.

- Det, der drev mig, var de mennesker, der skrev til mig. Det gjorde, at min selvtillid boostede for vildt. Mange forældre skrev, at deres børn kæmpede med det samme, men at de nu også turde forskellige ting, siger Micki Cheng.

- Det var en drivkraft for mig, at der var nogen, der så mig som rollemodel. Mange synes, det var fedt at se en som mig i fjernsynet, fordi man ofte ser høje, slanke, flotte og pæne mennesker i mediebilledet. At jeg kunne være med til at skabe et andet billede, det gav et drive og et boost.

Han nåede helt til finalen. Og 'Den store bagedyst' hjalp Micki Cheng til at finde sin retning. Han ville være tv-vært. Og det blev han.

Indtil videre tæller cv'et værtsjob på DR-programmerne 'Ultras sorte bagedyst' og 'Ultra factor'.

Han har også udgivet en bog 'Mickis Kager' med kageopskrifter. Og så fik han endelig modet.

I 2020 sagde Micki Cheng sit job op for at gå all in på leve af at lave tv og underholdning.

Men det skete på det værst tænkelige tidspunkt.

Statsministeren lukkede landet ned på grund af coronapandemien, og Micki Cheng fik aflyst events for en kvart million.

Han røg på dagpenge. Men i stedet for at lade sig slå ud, så han nye muligheder.

- Jeg kunne ikke gøre noget ved det. Det er noget, jeg har lært mig selv. Mange dvæler ved nedture, men så må du ændre det, eller få det bedste ud af situationen. Jeg er blevet skuffet så mange gange.

Han lavede eksempelvis "en digital surdej", som over tusind mennesker fulgte med i på Instagram. Han kastede sig også ud i at lave banko med sine følgere på sociale medier. Eventet havde et hav af deltagere, og store virksomheder sponsorerede gaver dertil.

De to initiativer gav Micki Cheng 30.000 nye følgere på et år og holdt ham i gang, mens landet var lukket. Det mindede ham igen om, at han er på rette vej.

Og i dag er Micki Cheng nået frem til en erkendelse.

Det han har jagtet hele livet

Han ved, hvorfor han tog til auditions på flere underholdningsprogrammer. Han ved, hvad han ledte efter i udlandet, og hvorfor han egentlig søgte om at være med i 'Den store bagedyst', selvom han slet ikke kunne bage.

For Micki Cheng har det nemlig hele tiden handlet om at få anerkendelse og accept. Den han aldrig har fået som barn.

Han ville bare høre, at han var god til noget. Om det så var at synge i 'X Factor' eller at bage i 'Den store bagedyst'.

Det var også manglen på anerkendelse, der var grunden til, han ville udgive en bog.

- Mens vi lavede Bagedysten, tænkte jeg, om jeg kunne blive kendt nok til at skrive en bagebog. Jeg havde en romantisk tanke om at have en bog på et bibliotek. At nogen kunne gå rundt og finde en bog med mit navn på, siger Micki Cheng.

Nu dukker han op fredag efter fredag i ’Vild med dans’.

Også her øver han trinnene til perfektion, som hans forældre har lært ham, at man jo gør.

Når han og dansepartneren Jenna Bagge ligger i bunden af dommernes karakterskala for tredje uge i træk, skruer han det positive sind på og siger til hende, at de er så heldige, at så mange seere alligevel synes, de er søde, og stemmer dem videre igen og igen.

Men sidste fredag skete der noget. Efter dansen sagde dommerne noget helt særligt.

Britt Bendixen mente, hans jive var "fuldstændig forrygende". Og Anne Laxholm fulgte trop.

- Det var dit livs dans, Micki. Jeg synes simpelthen, det var så charmerende, sagde hun.

Endnu en gang fik han det, han altid har jagtet.

Anerkendelse.

Se 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 PLAY.