Underholdning

For 20 år siden ændrede en dreng med lyn i panden alt

Filmene om Harry Potter opnåede en uhørt popularitet og banede vejen for flere ungdomsfilm i fantasygenren. Denne måned fylder den første film 20 år.

I mange år havde læserne af Harry Potter måttet forestille sig, hvordan den bebrillede troldmandslærling med lyn i panden så ud.

Men i 2001 så verden for første gang Harry Potter med egne øjne, da den 11-årige dreng tonede frem på biograflærredet i ’Harry Potter og De Vises Sten’.

Og nu kan du godt begynde at føle dig gammel.

I denne måned er det 20 år siden, at den første film kom ud, og vi stiftede bekendtskab med børneskuespillerne Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint i rollerne som Harry Potter, Hermione Granger og Ron Weasley.

Harry Potter ændrede popkultur for altid

Bøgerne havde allerede skabt et publikum til den første film, som i sin åbning indtjente over 90 millioner dollars, svarende til over 577 millioner kroner, ifølge filmdatabasen IMDb.

Men Harry Potters voksende popularitet over årene viser sig tydeligt i indtjeningen fra ’De Vises Sten’ frem til i dag. Her har filmen tjent over 974 millioner dollars ind, svarende til over seks milliarder kroner.

Maria Månson, der er filmanmelder og vært på DR-programmet ’Filmselskabet’, forklarer, at 2001 blev et skelsættende år for mødet mellem Hollywood og fantasy.

De var med til at bane vejen for, at 'nørderi' blev mainstream

Maria Månson, filmanmelder

Her var der premiere på den første Ringenes Herre-film, men særligt Harry Potter kom til at ændre populærkulturen for altid, lyder det.

- Inden Harry Potter havde man i Hollywood rynket lidt på næsen ad at filmatisere Young Adult-fantasy (YA). Det fandtes, men det var marginaliseret og 'kun for nørder'. Men den massive popularitet, som bøgerne havde, kom til at ændre den forretningsmodel, der ellers havde været omkring filmatiseringen af YA-bøger, siger hun til TV 2.

Afstemning

Hvilken Harry Potter-film er din yndlings?

Banede vejen for fantasyfortællinger

I takt med at filmene kom ud, voksede følgerskaren til livet på troldmandsskolen Hogwarts.

Mange faktorer har spillet ind i populariteten, forklarer Maria Månson, men også hun fremhæver, at historien indeholder genkendelige konflikter, som gav genklang hos særligt det unge publikum.

Og så har den store succes givet filmselskaberne bevis på, at der er et publikum – og dermed indtjening – i fantasyfortællinger til unge voksne.

Den magi, der strømmer ud af filmen, kan sagtens tryllebinde et barn i dag i lige så høj grad som for 20 år siden

Filmanmelder Maria Månson

De startede, hvad Månson kalder ”en tsunami af YA-fænomener”, som 'Twilight', 'Hunger Games' og 'Divergent'.

- De var med til at bane vejen for, at 'nørderi' blev mainstream. Da jeg var barn, talte jeg ikke højt om at spille rollespil eller læse Tolkien. Nu er det noget, jeg kan smykke mig med, fortæller hun.

Ud over selve kvaliteten af filmene havde de et helt unikt kendetegn. For mens mange af seerne voksede op, voksede skuespillerne – og dermed karaktererne – op sammen med dem.

I en ung alder måtte fik skuespiller Daniel Radcliffe vende sig til rampelyset, efter Harry Potter-filmene fik en kæmpe følgerskare.
Daniel Radcliffe i 2018.

Voksede op for verdens øjne

Amalie Dahlerup Hermansen var ni år, da hun så den første film.

Den nu 29-årige kvinde mødte dengang et filmunivers, som siden kom til at fylde en enormt stor del af hendes liv.

- Det har betydet utroligt meget. Det kendetegner min generation. De har meget universelle fortællinger om at være menneske og rammer særligt de følelser, man har inde på livet som teenager. Sorg, glæde, kærlighed, tab, mobning og at føle sig anderledes, siger hun til TV 2.

Hun startede for fem år siden podcasten ’Harry Pottcast’ med en veninde, hvor de gennemgår hvert enkelt kapitel i bøgerne og dykker detaljeret ned i filmene.

Mens Amalie Dahlerup Hermansen voksede op, kunne hun løbende spejle sine udfordringer i karaktererne i Harry Potter-universet.

- Det var meget særligt. Fortællingerne bliver også mere komplekse, og det var fedt at følge med i, mens mine egne udfordringer også blev mere komplekse. Det er jeg ret glad for, at jeg har oplevet, for det har andre generationer ikke prøvet.

Man tilgiver de effekter, der ikke lige er skarpe. Det er hyggeligt, og man skal tage den for det, den er

Amalie Dahlerup Hermansen, vært på 'Harry Pottcast'

Det samme fremhæver Jørgen Riber Christensen, der er lektor i digital æstetik på Aalborg Universitet og har forsket i fantasy og Harry Potter-fænomenet.

- Jeg kan kun se ganske få tidligere film, hvor man ser skuespillerne vokse op som en afspejling af coming of age-temaet. Det er enestående godt castet, siger han til TV 2.

Holder den 20 år senere?

Spørgsmålet er, om de 20 år har været gode ved 'De Vises Sten', eller om de dengang debuterende børneskuespillere falder ved siden af?

Jørgen Riber Christensen og Maria Månson mener begge, at filmen har en charme, selvom tiden er løbet fra de special effects, der bliver brugt.

- Du kan i hvert fald se, at streamerne stadig finder det værd, og det trender på platformene. Om det så er nostalgiske unge voksne, eller at voksne ser filmene med deres børn, siger Jørgen Riber Christensen.

- Den magi, der strømmer ud af filmen, kan sagtens tryllebinde et barn i dag i lige så høj gad som for 20 år siden, lyder det fra Maria Månson.

Og for Amalie Dahlerup Hermansen, der har været tryllebundet af det magiske univers i 20 år, har det betegnelse som en klassiker.

- Det er den, vi er vokset op med. Man tilgiver de effekter, der ikke lige er skarpe. Det er hyggeligt, og man skal tage den for det, den er.

Selvom den originale bog- og filmserie er overstået, bliver der fortsat trukket nye historier frem fra universet.

Amalie Dahlerup Hermansen er heller ikke færdig med at udforske universet. Efter fem år med podcasten er de nemlig kun halvvejs gennem kapitlerne i fortællingen om the boy who lived.