Underholdning

COP26: Disse film gør dig klogere på klimakrisen

Klimatopmødet COP26 er begyndt, og hvis du ønsker at lære mere om klimaudfordringerne, guider TV 2 her til film, som gør dig klogere på klimaet.

De næste to uger samles verdensledere i Glasgow i Skotland til klimatopmødet COP26.

Her skal lederne følge op på de tidligere klimamål og komme nærmere ind på, hvordan landene individuelt og i fællesskab vil løse klimakrisen.

Du behøver ikke at rejse til Glasgow for at komme tæt på debatten og udfordringerne ved klimakrisen. Du behøver faktisk ikke engang at rejse dig fra sofaen.

TV 2 har allieret sig med klimajournalisterne Rasmus Thirup Beck og Søren Bjørn-Hansen, der her anbefaler de film, som dykker ned i klimaudfordringerne og gør dig klogere på både de overordnede linjer og i detaljen.

'Before the Flood' (2016)

Søren Bjørn-Hansen

- 'Before the Flood' har gjort noget anderledes og er kommet bredt ud, fordi man har en kæmpe Hollywood-stjerne i spidsen (Leonardo Dicaprio, red.).

- Den er flottere end de fleste, fordi de har et stort budget. Det er irriterende, at en kendis er nødvendig, men han er også en god vært. Den går meget direkte efter klimaskeptikere og gør det tydeligt, at der ikke er noget hold i det.

- Mange journalister har det med at ville lave en klassisk konflikt mellem to parter, og det er der bare ikke her, fordi videnskaben er fuldstændig klar. Det er sikkert også derfor, at klimaskeptikere ikke kan lide den.

'Before the Flood' kan streames flere steder, blandt andet Disney+, Filmstriben og Viaplay.

'Chasing Ice' (2012) / 'Chasing Coral' (2017)

Søren Bjørn-Hansen

- Da den kommer i 2012, er det ikke helt i folks bevidsthed, hvor grelt det står til med klimaudfordringerne. Det er i Arktis, at man kan se forandringerne tydeligt, og det viser den bare. Og den er vanvittig flot!

- Man følger et hold forskere, så det er ikke så meget samfundet, der er i fokus, men dokumentationen for, hvad der egentlig sker. Det er old news, men stadig relevant.

- Man bør se den alene for den scene, hvor der pludselig ryger flere kilometer af en gletsjer i havet. Det svarer til spidsen af Manhattan, der ryger i havet der. Man kan slet ikke forstå det.

- 'Chasing Coral' er også værd at se. Der tænker man virkelig "fuck". Den er endnu mere sørgelig. Den handler om, at havet er fuldstændig på skideren. Ikke nok med at vi smadrer det med overfiskeri, så ændrer vores udledning havets kemi, så store koralrev dør ud.

'Chasing Ice' er i øjeblikket ikke tilgængelig på streamingplatforme. 'Chasing Coral' kan streames på Netflix eller på Netflix' Youtube-kanal.

Merchants of Doubt (2014)

Rasmus Thirup Beck

- Det handler om, at hver gang der er større kriser i verden, er der mange mennesker, som siger, at der ikke er noget problem.

- Hver gang, det er sket, sker det via nogle organisationer, hvor det lyder som om, at der er almindelige mennesker bag. Men bag de her organisationer viser det sig, at de har penge fra magtfulde industrier i ryggen. De organisationer, som modarbejder tiltag mod drivhusgasudledning, siger det, olieindustrien beder dem om.

- Den er baseret på en fantastisk bog, og det er god, gammeldags journalistik.

'Merchants of Doubt' er tilgængelig på Apple TV.

Interstellar (2014)

Rasmus Thirup Beck

- Jeg så den på et fly på vej hjem fra USA med min søn sovende i skødet. Den handler om kærlighed mellem forældre og børn, og jeg stortudede. Den er så vanvittigt rørende. Og det er den også på grund af det triste i, at vi er på vej derhen, hvor de er i filmen – ødelæggelsen af vores hjem.

Søren Bjørn-Hansen

- I forhold til klima er den interessant, for den præsenterer et billede af en jord, hvor vi må give op. Med vores intensive landbrug har vi malet os op i et hjørne, hvor vi kun kan overleve ved at rejse væk. Men der er ingen steder, vi kan tage hen. Der er ingen planet b. Vi kan ikke bo på Mars, selvom Elon Musk gerne vil det.

'Interstellar' kan streames flere steder, blandt andet på Amazon Prime.

'Blue' (2017)

Søren Bjørn-Hansen

- Den fortæller historien om, at verdenshavene står på et tipping point, som vi allerede har passeret. Overfiskeri, forsuring og højere temperaturer gør, at vi ikke ved, hvad der vil ske, og vi risikerer, at fødekæderne i havet kollapser.

- Den gør stort indtryk i forhold til, hvor fucked havet er, og i årene efter filmen er der ikke sket noget i den rigtige retning. Vi er i en situation, hvor vi stadigvæk kun nærmer os de fiskekvoter, som forskerne har anbefalet i 20 år.

'Blue' er i øjeblikket ikke tilgængelig på streamingplatformene.

The Trick (2021)

The Trick udkommer på Viaplay 2. november, og derfor har klimajournalisterne kun læst om filmen og set trailerne. De giver dog en anbefaling videre til at se den.