Fra tirsdag forkortes ventetiden på premierefilm på streamingtjenester

Streamingtjenesterne glæder sig over de nye regler. Filmproducent kalder dem håbløse.

Fødderne i sofaen, katten på skødet og en helt ny film på skærmen.

Fra tirsdag kan nogle premierefilm ses på tv’et, mobilen eller laptoppen allerede 45 dage efter første visning i de danske biografer.

Tidligere har biograferne haft eneret til filmene i fire måneder, før de må blive vist på diverse streamingtjenester.

Ifølge Jørn Vestesen, direktør i Nordisk Film Biografer Lyngby, betyder de nye regler, at biograferne skal udskifte filmene hurtigere.

- Det stiller os i en svær situation. Vi skal være bedre til at have film liggende i et godt flow, så vi får gæsterne ind i biografen hurtigere, siger Jørn Vestesen.

En stor forandring

Aftalen med biograferne er forhandlet af distributørerne SF Studios.

- Det har ikke været nemt. Nobody likes change, og det her er en stor forandring, siger Frederik Malling Juul, distributionschef i SF Studios.

Men ifølge produktionsselskabet ville det ikke være rimeligt at fastholde den gamle ordning, hvor biograferne har eneret til filmene i fire måneder.

Frederik Malling Juul fortæller, at det i dag er langt nemmere at komme i biografen end tidligere. Derfor behøver danskerne heller ikke lige så lang tid til at se en film i biografen som tidligere.

- Det vil sige, at den tid, hvor biograferne har behov for at have eksklusivitet, er blevet meget kortere, siger Frederik Malling Juul.

Ifølge Nordisk Film er der dog mange penge i, at de mest populære film kan blive længe i biograferne. Cirka 12 procent af deres billetsalg ligger efter 45 dage, fortæller filmselskabet.

Filmproducent: Det er håbløst

Hos streamingtjenesten HBO Max, der tirsdag lanceres i Danmark, er de glade for de nye regler.

- Vi mener, at 45 dage er den rigtige strategi. Så må vi se, hvordan det udvikler sig over tid, og hvad responsen er fra forbrugerne, siger Christina Sulebakk, europæisk direktør i HBO Max.

Den danske filmproducent Regner Grasten ser ikke det samme potentiale i de nye regler.

- Det er helt håbløst, siger han.

Regner Grasten er selv på vej med to nye film, og de skal ikke kunne ses på telefonen efter 45 dage, understreger han.

- De kommer ikke til at se en streaming inden for tidligst fire til fem måneder, efter de bliver vist i biografen, siger Regner Grasten.